Fokustema
Prix d'Amerique
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

”Vill att han ska få sätta en snygg punkt”

PARIS. Prix d’Amérique blir Elitloppsvinnaren Ringostarr Trebs sista föreställning. Efter det övergår den italienske tioåringen fullt ut till avel.
– Det kommer att vara en speciell känsla för mig, sista gången vi selar ut Ringo för ett lopp, säger tränaren Jerry Riordan.
Av
Lars G Dahlgren
Sista joggen för Heli Tarrimaa bakom Ringostarr Treb på ett dimmigt och kallt Grosbois nu på morgonen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Sista joggen för Heli Tarrimaa bakom Ringostarr Treb på ett dimmigt och kallt Grosbois nu på morgonen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ringostarr Treb kom till Jerry Riordan för två och och ett halvt år sedan och var då redan en fullfjädrad europeisk elithäst. Det sista Ringostarr Treb gjorde för Holger Ehlert innan han kom till Jerry var att sluta trea i Sweden Cup Elitloppshelgen på 1.09,5.

Fakta

Ringostarr Treb

hingst tio år e. Classic Photo – Farsaro Egral e. Supergill
95 st: 33–11–19
Rekord: 1.11,6l – 1.08,2ak
Insprunget: 16.675.315 kr
Uppfödare: Az.Agr. Trebisonda, Italien
Ägare: E.V.A.M.Racing Trotter SRLS, Italien
Tränare: Jerry Riordan
Körsven i Prix d’Amérique: Jean-Philippe Monclin
Skötare: Heli Tarrimaa

Expandera

Hos Riordan hittade hästen ännu mer inombords och 2018 vann han både Elitloppet och Olympiatravet. Förra sommaren var Ringostarr Treb till synes ännu lite bättre: vann Hugo Åbergs Memorial och Sundsvall Open Trot. Och så sattes siktet slutgiltigt på att avsluta karriären i Prix d’Amérique.

Ringostarr Treb åker direkt till Italien efter Prix d’Amérique och återvänder till Sverige som avelshingst senare i vår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Ja, det känns som ett bra tillfälle. Det är inte så att det är hästen som säger ifrån nu, han är lika pigg och glad som alltid, och vi kunde till exempel lika gärna ha valt att åka till Boden i sommar och avsluta i Norrbottens Stora Pris under midnattssolen…men nu blir det så här och det känns bra att låta hästen få avsluta med det häftigaste lopp som finns, Prix d’Amérique. Efter helgen åker han direkt härifrån Grosbois (hästen står i familjen Roussels borg) till Italien för samling av sperma för infrysning en månad innan han sedan i mars flyttar till Småland som avelshingst, säger Jerry Riordan.

det känns bra att låta hästen få avsluta med det häftigaste lopp som finns

I genrepet Prix de Bourgogne för fyra veckor sedan galopperade Ringostarr Treb i sista kurvan.

– Sådant som händer i lopp, det gick väldigt fort i det skedet och det blev lite trångt. Ringostarr Treb har jobbat på som vanligt efter det. Jag har inte försökt hitta på något speciellt i toppningsväg för att det är sista starten, det enda jag skruvat lite på i den normala träningen är att köra jobben utifrån att han nu ska ut på Vincennes över 2.700 meter, det är lite skillnad mot ett sprinter- eller medeldistanslopp hemma, säger Jerry Riordan.

Hur långt sträcker sig då förhoppningarna i karriärens sista start?

– Vi ska vara rättframma: Det är ingen som låtsas att Ringostarr Treb är en häst som vinner Prix d’Amérique. Men han kommer säkert att som vanligt göra ett hederligt lopp och stämmer det på vägen har han förhoppningsvis sitt kännemärke speeden kvar till slut och tar då en bra peng, säger Jerry Riordan.

Det är ingen som låtsas att Ringostarr Treb är en häst som vinner Prix d’Amérique

Jerry tycker som många andra att årets Prix d’Amérique ser öppet ut.

– Ja, verkligen. Belina Josselyn var jättebra i Prix de Belgique för två veckor sedan, men hon kanske ”lade sitt Prix d’Amérique” där? Åt vilket höll har hon gått formmässigt efter den topprestationen? Det tycker jag är en relevant fråga. Och Face Time Bourbon, well, han hade inte slagit Campo Bahia i Criterium Continental och det är en färsk femåring som kliver från årgångsloppen rakt upp i det hårdaste som finns. Det finns alltså om och men runt dessa båda, och då är det plötsligt många som kan och vill vara med och slåss om segern. Ja, Prix d’Amérique är ett ovisst lopp i år och jag tror att det kan komma att avspegla sig direkt i starten, med några kuskar som vill chansa lite för att försöka få en avgörande fördel direkt, säger Jerry Riordan.

Jerry Riordan selade ut Ringostarr Treb i Prix d’Amérique för två år sedan. Foto Mia Törnberg

Ringostarr Treb har varit med i ett Prix d’Amérique tidigare, 2018 när Readly Express vann. Då knep han sista matlappen, sjundepriset, på 1.11,6. Det mest bestående minnet från det loppet för kuskens Gabriele Gelormini del blev ett ärr på ena axeln; han blev biten av en ilsken konkurrent – förmodligen Voltigeur de Myrt – i startträngseln och behövde sy några stygn!

– Om det blir rörigt och stökigt är det egentligen bara till Ringostarr Trebs fördel. Han hetsar inte upp sig för något. Jag tänker dock inte så att om det går si eller så kan Ringostarr Treb sluta si eller så, utan vill att han ska få sätta en snygg punkt på sin tävlingskarriär genom att göra en bra prestation i Prix d’Amérique. Det är ett fantastiskt lopp och ännu mer fantastiskt är det när man har ynnesten att få vara med i det själv som tränare, säger Jerry Riordan.

Fokustema
USA-resa
Läs senare

Bronshäst tar sats mot USA

Betting Gangster har anlänt hos Åke Svanstedt.
Ytterligare en svensk häst har anlänt i USA och ska prova vingarna på Yonkers 800-metersbana framöver, skriver Trav og Galoppnytt.
Av
Ola Lernå

Friend of Nature (e. Infinitif) klubbades bort på ASVT:s nätauktion för 81.000 kronor. Nästan lika mycket har spenderats på att ta hästen till USA och han finns nu på Per Engbloms gård Millennium Farm utanför New Jersey.
Friend of Nature, 1.10,9ak/718.000 kronor har sju segrar på 50 starter och har genom hela karriären varit hos familjen Kolgjini.
Norrmannen Thomas Svensen har tillsammans med Per Engblom, Kasper Foget och Tobias Gustafsson handlat Friend of Nature.
– Vi har letat efter en startsnabb och travsäker häst som kan starta på 800-metersbanan Yonkers. Jag tror att Friend of Nature är ett bättre köp än om vi skulle köpt motsvarande häst i USA, säger Thomas Svensen till tgn.no.

Fokustema
Läs senare

Tvååringslopp samordnas

Några av de penningstinna tvååringsloppen har krockat med varandra, men i år ska det bli ordning på torpet. Möjligheten att starta i flera lopp än tidigare har möjliggjorts genom ett samarbete mellan Jägersro och Örebro.
Av
Claes Freidenvall

I år har det flyttats om i tävlingskalendern och Petter Johansson, sportchef, är glad över förändringarna.

– Det har varit olyckligt när stora insatslopp kolliderat, nu har vi fått en bra lösning och det är väldigt glädjande, säger Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport, i ett pressmeddelande.

För tvååringstävlandet 2020 är de viktigaste datumen:

  • 30 september: final Breeders Course (Jägersro)
  • 24 oktober: Svampen (Örebro)
  • 4 november: Svensk Uppfödningslöpning (försök, Jägersro)
  • 21 november: Svensk Uppfödningslöpning (final, Jägersro)

Hela pressmeddelande kan läsas här!

Fokustema
Utblick USA
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Årsbästa i världen i natt

Årets snabbaste tid på tusenmetersbana travade Tight Lines när den sjuårige valacken vann på racinobanan Dover Downs i natt.
Av
Claes Freidenvall
Tight Lines vid segern igår på Dover Downs med Corey Callahan. Foto: Fotowon
Tight Lines vid segern igår på Dover Downs med Corey Callahan. Foto: Fotowon

Via tredje inner och dödens gick Tight Lines (e. Yankee Glide-Ilia) ifrån med närmare två längder och Corey Callahan satt i sulkyn bakom den Jeff Gregory-tränade hästen.

Segern var värd 13.500 dollar och tiden skrevs till 1.09,2/1.609 meter, vilket är den snabbaste tiden på tusenmetersbana i år och en tangering av Dover Downs banrekord för äldre travare. Lika fort har JL Cruze travat, men det gjorde han på Meadowlands milebana.

För Tight Lines var det karriärens 26:e seger på 83 starter och Jeff Gregorys travare har tjänat drygt 580.000 dollar.

Som ettåring kostade Tight Lines 45.000 dollar i Harrisburg. Han är undan Ilia (e. Windsong’s Legacy), 1.12,1*/$46.020, som inledningsvis tränades av Jonas Czernyson innan hon bytte till Linda Toscanos stall.

Populär storebror

Förutom Tight Lines har modern lämnat Long Tom (e. Muscle Hill), 1.09,7*/$425.610, som tränades av Marcus Melander och numera är avelshingst i Ohio.

Long Tom är populär bland stoägarna. 2018 betäckte han 119 ston och förra året ombesörjde han 137 fölmärrar.