Fokustema
Hambletonian Stakes
Läs senare

Visar konkurrenterna ryggen?

Ifjol körde han Hambletonian Stakes som lånekusk.
I år har han sin första finalist som egen tränare.
Lucas Wallin och Rebuff är huvudrollsinnehavare på lördag på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Lucas Wallin tränar Hambletonian-favoriten Rebuff. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Lucas Wallin tränar Hambletonian-favoriten Rebuff. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Försöket till Hambletonian Stakes var till stor belåtenhet för vår del och på det sättet som Rebuff vann. Vi kan inte komma in i en final bättre än vad vi gjorde även om han möter många tuffa motståndare på lördag. Marcus (Melander) har flera duktiga hästar och Åke Svanstedts Jiggy Jog är inte heller så dålig, men jag skulle inte vilja byta bort Rebuff mot någon annan häst i loppet, säger Lucas Wallin.

Fakta

Rebuff

hingst 3 år e. Muscle Hill-Meucci Madness e. Yankee Glide
Rekord: 1.08,2*
Prissumma: 573.670 dollar
Resultat: 14 st: 7-2-1
Tränare: Lucas Wallin
Körsven: Tim Tetrick
Ägare: Kjell Magne Andersen, Lucas Wallin & Pieter Delis.
Uppfödare: Steve Stewart & Michael Andrew.
Pris: 200.000 dollar (Lexington)
Meriter: 2 år: Breeders Crown, final ($600.000), International Stallion Stake, div ($76.000), 3 år: Stanley Dancer Memorial, div ($125.000), Hambletonian Stakes, försök ($100.000). Dessutom finaltvåa i Kentucky Championship Series ($250.000) som tvååring.

Expandera

Ifjol kvalade Lucas Wallin in Marie Ortolan Bar-tränade Cuatro De Julio till finalen i Hambletonian Stakes via en andraplats och i år har han tagit egna träningsprodukten Rebuff hela vägen till final.

– Rebuff har hela tiden lovat mycket och redan tidigt som tvååring visade han att han kunde kuta. Även om ägarna var väldigt ”höga” på Rebuff tidigt så har jag fått möjligheten att matcha honom som jag velat. Från början kunde jag köra Rebuff lugnt och fint bakifrån och låta honom spurta till slut. Det har verkligen byggt upp hästen och att ha tålmodiga ägare underlättar mitt jobb.

Vann Breeders Crown

Ifjol kunde Lucas Wallins Rebuff avsluta säsongen med finalseger i Breeders Crown ($600.000) och innan dess hade Muscle Hill-sonen också varit finaltvåa i penningstinna Kentucky Championship Series ($250.000) bakom Double Deceiver.

Rebuff och Lucas Wallin laddar upp på gården New Egypt Farm i New Jersey. Foto: Adam Ström/stalltz.se

I år vet inte Rebuff hur det känns att förlora efter tre starter. Seger i W.N. Reynolds Memorial ($36.650), Stanley Dancer Memorial ($125.000) och därefter tog han hem försöket i Hambletonian Stakes – alla vinsterna tagna på Meadowlands.

Lucas Wallins travare behövde inte trava fortare än 1.09,8 för att vinna sitt Hambo-försök, medan Rebuff i starten innan blev årssnabbast i USA bland treåringarna med 1.08,2.

– Då var banan väldigt snabb, men så var det inte alls i lördags. Då var underlaget mer skonsamt för hästarna även om banan var krävande att tävla på.

Rebuff och Tim Tetrick vid lördagens försöksvinst i Hambletonian Stakes. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Att det ”bara” blivit tre starter i år plus ett kvallopp för Rebuff var planerat på förhand:

– Jag ville ha tre eller fyra starter inför en eventuell final i Hambletonian Stakes och det känns som Rebuff gått framåt för varje lopp han gjort i år.

En riktig råkaka

Lucas Wallin är inte bara tränare till Rebuff, utan han deläger hästen tillsammans med norrmannen Kjell Magne Andersen och holländaren Pieter Delis. Men det var en riktig råkaka Lucas Wallin tog när han ropade in Rebuff för 200.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale som ettåring.

– Jag hade varit ute och tittat på honom på Hunterton Farm i Kentucky och jag blev väldigt förtjust i honom. Han var också min favorithingst på hela auktionen och sedan åkte jag ut ytterligare en gång till Hunterton Farm precis innan han skulle säljas på Lexington Selected Yearling Sale.

Rebuff när han köptes som ettåring. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Någon köpare hade inte Lucas Wallin till Rebuff i det läget…

– Jag var helt frälst i honom och ropade in Rebuff på ren chans utan ha någoting ordnat. Det tog lång tid innan jag lyckades sy ihop affären, men det blev bra till slut när Kjell Magne Andersen och Pieter Delis klev in som ägare.

Äger 15 procent

Lucas Wallin deläger själv 15 procent i Rebuff.

– När jag väl fick ordning på affären sade jag, att jag älskar den här hästen och tar gärna några procent själv och så blev det också. Bara en sådan sak är fantastiskt för en liten bonde som mig. Det var förstås en riktig chanstagning, men det blev bra till slut och förhoppningsvis kan det bli ännu bättre framöver.

Tummen upp för Rebuff! Foto: Adam Ström/stalltz.se

Nu går Rebuff in som favorit i finalen och några ändringar är inte aktuella i dagsläget.

– Är allt okey fram till lördag och i värming gör vi nog inga ändringar. Han går med fast bomull och skor.

”Hon är riktigt snabb”

Lucas Wallin har inte bara tagit Rebuff till final i Hambletonian Stakes, utan också kvalat in snabbhovade Manon (e. Bar Hopping-Are You Ready), 1.08,6/$134.872, till Hambletonian Oaks via en femteplats.

Utvändiga Manon delar segern med Raised By Lindy på nytt världsrekord för dött lopp. Foto: Lisa Photo

– Innan försöket trodde jag att hon var en av tre som kunde vinna Hambletonian Oaks, men hon var lite sämre i lördags även om hon fick ett väldigt tufft lopp. Innan dess hade Manon varit fantastiskt fin.

Flera ändringar planerar Lucas Wallin inför finalen:

Fakta

Manon

Sto 3 år e. Bar Hopping-Are You Ready e. Broadway Hall)
Rekord: 1.08,6
Prissumma: 134.872 dollar
Resultat: 8 st: 5-1-1
Ägare: Harbor Racing Stable
Uppfödare: Hanover Shoe Farms
Tränare: Lucas Wallin
Auktionspris: 95.000 dollar (Harrisburg)
Meriter: 3 år: Pennsylvania Sire Stakes, försök ($67.991/$67.591), Pennsylvania All-Stars, div ($30.000), W.N. Reynolds Memorial ($35.600), tvåa i Delvin Miller Memorial, div ($100.000) och femma i försök i Hambletonian Oaks ($40.000).

Expandera

– Om banan tillåter blir det barfota runt om, rycktussar och vi kommer nog göra något med huvudlaget också. Men för att räcka till seger tror jag att hon behöver att steppa upp.

Men Lucas Wallin har inte givit upp på förhand:

– Jag vet ju att hon är riktigt snabb och skulle det flyta på för henne under vägen kan Manon avsluta riktigt fort.

När Manon delade segern med Raised By Lindy i W.N. Reynolds Memorial ($35.600) för tre starter sedan på Meadowlands och travade 1.09,1/1.609 meter avslutade hon sista quartern på 1.04,6!