Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Visbys största tävlingsdag

Prix d’Amérique-häst till Per Henriksen. Gotlands största travkväll. Norska toppar till Östersund. Nordströms överklagande avvisat – igen. Det är några av punkterna i onsdagens Morgonsvep.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Makethemark. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Makethemark. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Gotlandslöpningen är Visbytravets höjdpunkt under säsongen och i historiken bakom loppet sticker ett namn ut: Stig H Johansson! Sedan 1987 har loppet körts och Stig H inledde med att vinna de fem första upplagorna, först med Bosse Boss (e. Wind Boss) och sedan fyra gånger i rad med Gotlandsfödde stjärnan Piper Cub (e. Tibur).
Sedan dess har Stig H Johansson vunnit loppet ytterligare nio gånger som tränare: Digger Crown (e. Lindy´s Crown) vann tre gånger, Storstadsbusen (e. Ata Star L.) tog två segrar medan Clipton (e. Brandy Hanover), Au Revoir H. (e. Nuclear Kosmos), Victory Tilly (e. Quick Pay) och Perfectly Enough (e. Express It) triumferat en gång vardera.

På senare år har Daniel Redén tagit över rollen, då han tränat vinnaren fyra av de sex senaste gångerna. Bland dessa finns tidernas snabbaste vinnare Love Matters (e. Explosive Matter), som slog till på 1.10,0 över medeldistans med bilstart för tre år sedan. I år saknas dock hästar från både Stig H Johansson och Daniel Redén i storloppets startlista.

Senaste vinnarna av Gotlandslöpningen
År, vinnare (far) – Kusk – Tränare – Segertid

  • 2016 Västerboonthenews (e. Credit Winner) – André Eklundh – Patrik Södervall – 1.12,1
  • 2017 Whitehouse Express (e. Yankee Glide) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.11,4
  • 2018 Love Matters (e. Explosive Matter) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.10,0
  • 2019 Perfect Spirit (e. Andover Hall) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.11,7
  • 2020 Romanesque (e. Love You) – Björn Goop – Björn Goop – 1.12,1

***

2 Ikväll är det dags för årets upplaga av Gotlandslöpningen som verkligen inte behöver skämmas för sig med 150.000 kronor till vinnaren.
Här finns ärrade veteraner som 2018 års Elitloppstvåa Nadal Broline (e. Yankee Glide) – då i träning hos Reijo Liljendahl och numera hos Björn Goop – och 2019 års Elitloppstrea, Petri Salmela-tränade Makethemark (e. Maharajah). Tillsammans har duon sprungit in en bit över 20 miljoner kronor.

Dessa ställs främst mot sexårige Jaguar Dream (e. Love You) med blott 26 starter innanför västen efter ett 20 månader långt tävlingsuppehåll från maj 2019 till januari 2021!

Startlistorna till tävlingarna i Visby (första start 18.30) bjuder på fler godbitar. Förutom Visby tävlas det även på Bergsåker (start 17.45) ikväll och bland hästarna som sticker ut på Sundsvallsbanan finns treåria stoet Kashmir River (e. Django Riff), som i sin enda start hittills segrade på vassa 1.15,2/2.140 meter voltstart. Björn Röcklinger tränar och Petter Lundberg kör stoet.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

Och här kan läsas om Fredrik Persson och hans bidrag Monark Newmen i Gotlandslöpningen.

Tips till, och analyser av, kvällens V86-lopp publiceras här på sulksyport.se vid lunchtid.

***

3 En av de vinstrikaste danskfödda hästarna genom tiderna, Valokaja Hindö (e. Great Challenger – Hindö Enghave), 1.09,3ak/€791.000, lämnar Jean-Michel Bazire och flyttar till Per Henriksen på Åby.

Det har berättats av tgn.no, där hästens norske ägare Erik Djuve (mest känd som ägare till kallblodige världsrekordhållaren Spikeld) också berättar att det är skatteskäl som är huvudorsaken till att Valokaja Hindö nu hamnar hos Per Henriksen istället för hos någon norsk tränare.

Valokaja Hindö när han var knappt slagen tvåa bakom Bold Eagle i Grand Prix de Wallonie. Foto: Gerard Forni.

Jean-Michel Bazire har haft den nu tioårige Valokaja Hindö sedan hösten 2018 och det har varit en framgångssaga. Över 500.000 euro insprunget sedan dess och Valokaja Hindö har vunnit ett grupp II- och två grupp III-lopp. I vintras var han också med i Prix d’Amérique. Valokaja Hindö startade så sent som i söndags i sprinterloppet för äldre eliten i La Capelle där han slutade oplacerad 1.10,4.

***

4 Anmälningstiden till uttagningarna till Kallblodsderbyt och Derbystoet, som körs nästa tisdag i Östersund, går ut nu på onsdagmorgonen. I Derbyt blänker Öystein Tjomslands kulletta Tangen Bork (e. Bork Odin – Tangen Stöva), 1.21,2ak*/1,3 miljoner norska kronor, upp bland de som är anmälda. Tangen Bork vann förra året norska Kriteriet och Biris Uppfödningslopp och har i år som fyraåring ännu inte haft någon häst före sig i mål. Han genrepade inför Derbykvalet med att vinna på 1.21,2a/1.640 i Bollnäs, den näst snabbaste tiden av en fyraåring någonsin i Sverige. Även Brenne Bas (e. Horgen Tore – Brenne Järva), 1.24,3am/700.000 norska kronor, vilken vann svenska Kriteriet förra året och tränas av Öystein Tjomsland är med i Derbykvalen.

Bland de svenskfödda som är anmälda kan nämnas att toppsatammade Eld Tekno (e. Tekno Odin – Eldsiri), 1.25,4am/360.944 kr, efter att ha lämnat Jan-Olov Persson efter den senaste starten (Sleipners Fyraåringslopp som Tangen Bork vann på 1.21,2) debuterar i Oskar Kylin Bloms regi.

Kallblodsderbyt och Derbystoet körs i Östersund den 4 augusti och förstapriserna i respektive final är 700.000 kronor i Kallblodsderbyt och 450.000 kronor i Derbystoet.

***

5 Per Nordström har överklagat två avstängningar för oreglementsenlig drivning till Svensk Tavsports Överdomstol i år och fått avslag i båda. Först överklagade han påföljden (sex dagars avstängning och 10.000 kronor i böter) efter Önas Prince i Konung Gustaf V:s Pokal, vilket överdomstolen fastställde, och utfallet blev detsamma efter Felix Orlandos E3-seger på Färejstad den 4 juli, då domarna satte sex dagars avstängning och 9.750 kronor i böter för brott mot drivningsreglerna.

Per Nordström. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Per Nordström ansåg att han dömts felaktigt för felaktigt bruk av körspö för att han ”duttat med körspöet mot hästens svans ett tiotal gånger på upploppet”. Det var enligt kusken”duttar” utan någon som helst kraft i syfte att hålla hästen skärpt. Per Nordström passade i behandlingen av ärendet i överdomstolen också på att kritisera hur det döms i loppen i rent allmänna ordalag: ”Måldomarna har väldigt olika bedömningar vad avser drivningsförseelser. Det finns ingen konsekvens i bedömningarna. ST måste ta tag i detta.

Svensk Travsports Överdomstol fann dock att Färjestads måldomarnämnd utdelat en påföljd i enlighet med reglementet:

”Nordströms agerande med körspöet kan inte bedömas på annat sätt än som lätt drivning. Det är emellertid inte fråga om ett fåtal drivningar. Drivningarna är alltför många. Hästen har inte fått möjlighet att svara på varje enskild drivning. På grund härav kan Nordström inte undgå påföljd för felaktigt bruk av körspö. Påföljden ska, som måldomarnämnden gjort, bestämmas i enlighet med rekommendationen i påföljdsmallen”, skriver överdomstolen i beslutet att fastställda påföljden.

***

6 Timo Nurmos hästar hade en bra tisdagseftermiddag på Solvalla där flera mycket talangfulla hästar imponerade i lunchtravstävlingarma. Nurmos klippte in en vacker fyrling som tränare. Fjolårets Kriteriefinalist Black And Quick (e. Up And Quick – Nina Palema) gjorde andra starten i Nurmos träning och vann efter att ha övertagit ledningen på 1.11,4a/1.640. Det var karriärens första seger och fyraåringen har sprungit in 341.500 kr.

Högättade fyraåringen Calgary Games (e. Readly Express – Olympia Tilly) är obesegrad efter fyra starter och årsdebuterade nu med att vinna lätt från ledningen på 1.14,7a/2.140. Treåriga stoet Mahjestica B.B. (e. Maharajah – Askens Valencia) imponerade stort vi sin debutseger på 1.15,7/2.140. Och slutligen vann femårige Champ Lane (e. Bold Eagle – Citron) på 1.13,9/2.160, i första starten sedan hästen var med i Derbyt förra året. Champ Lane har sju segrar på elva starter.

Timo Nurmos var dock inte nöjd för dagen där utan fortsatte på Sundbyholm på kvällen med två segrar till, med debuterande treåriga stoet Miss Imperatrice; (e. Mister J.P. –  Curses) och finskfödde treåringen E.L.Jetpack (e. E.L.Titan – El Mistress Eva). Sex segrar samma dag alltså. Och eftersom Nurmos satte dit två av tre startande höstar i Rättvik på måndagkvällen har han inlett denna vecka med åtta segrar på 13 startande hästar!

***

7 Tvååringstävlandet har smugit igång i Frankrike. I söndags kördes det första loppet för ”J-kullen” i Beaumont de Lomagne i södra Frankrike med Sébastien Guarato-tränade stoet Jeridia Menuet (e. Ecu Pierji – Classic Smart) som vinnare på 1.20,1/2.550 meter.

Ikväll körs ett tvååringslopp på Les Sables-d’Olonne och Tomas Malmqvist är med i leken med Ecurie Hunter Valleys Jazzy Perrine (e. Django Riff – Trendy Perrine) vilken kvalade på fina 1.17,5 i Caen i maj. Jazzy Perrine köptes till Malmqvists stall för 32.000 euro på select-salen i Deauville i september.

Jazzy Perrine är dock inte den häst i loppet som kvalat på snabbaste tiden. Unghästspecialisten Philippe Allaire tar ut två debutanter och Just For Lova (e. Brillantissime – Venise de Gravelle) kvalade på 1.16,7 i Caen i maj. Förstapriset i loppet är 4.950 euro.

Fokustema
V75 Färjestad
Läs senare

”Min bästa segerchans”

Björn Goop, Daniel Redén och Robert Bergh har alla 13 tränarsegrar i STL-lopp 2021.
Alla kan förbättra den siffran på Färjestad i morgon.
Så här säger Redén om sina tre V75-hästar.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Missle Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Missle Hill. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I de rikstotolopp som ingår i STL har Daniel Redén drygt 19 i segerprocent efter 13 segrar på 68 starter hittills i år. När Unionstravet avgörs på Färjestad på lördagen plockar Redén ut tre hästar i STL-lopp.

Missle Hill (e. Muscle Hill) startar i gulddivisionen efter sex veckors tävlingsuppehåll. I sin senaste start slutade han tvåa från 40 meters tillägg över lång distans i Sommartravets final.

– Han gick väldigt bra och visade uppåtform. Nu har det gått lite lång tid mellan starterna, men Missle har tränat på fint. Det är bra distans och läge nu, det känns bra. Jag har inte bestämt mig om vagn än, det kan bli tal om vanlig vagn eftersom han gick så bra i en sådan senast, sade Daniel Redén till V65 Direkt.

Hästen är bra för klassen, men är lite vansklig från start

Mest betrodd av Redéns V75-travare är Bugatti Miles (e. Djali Boko), som vunnit tre av sju starter sedan han kom till Redén men också galopperat vid två tillfällen. Klass I-hästen kommer närmast från seger i ett långlopp i Eskilstuna.

– Bugatti var mycket bra vid segern, han fungerade bra och Per (Lennartsson) var nöjd. Hästen är bra för klassen, men är lite vansklig från start, det är där han kan galoppera. Annars är hästen förnuftig och fin. Han kommer att göra ett bra lopp och borde gått framåt med senaste starten. Det är min bästa segerchans, sade Redén.

Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa) har klivit upp i bronsdivisionen, där han står hårt inne på pengarna.

– Hästen har tränat på och gått bra, han gjorde ett starkt lopp senast. Han håller sin fina form och jag tror att han gör ett bra lopp igen, men han har kommit upp i klass och då blir det tuffare.

V75-tips: Vi tar grepp direkt!

Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Proffstränare utreds för djurskyddsbrott

En svensk proffstränare misstänks för att ha gått mycket hårt åt och slagit en häst utanför tävling. Enligt uppgifter till Sulkysport ska det också finnas en film på händelsen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
En proffstränare är misstänkt för att ha slagit en häst och ST har startat en utredning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
En proffstränare är misstänkt för att ha slagit en häst och ST har startat en utredning. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Det här ett relativt nyligen initierat utredningsförfarande och i det skedet kan vi bara bekräfta att vi har en pågående utredning. Vilka åtgärder som vi vidtar kan jag inte gå in närmare på, säger Jesper Holm, utredare på Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning.

Enligt uppgifter till Sulkysport är händelsen filmad.

– Jag kan inte kommentera något i utredningen just nu och inte heller vilken typ av material som finns, säger Jesper Holm.

Kan bli en polisanmälan

Vad som sker återstår att se, men om det visar sig vara ett djurskyddsbrott kan det bli frågan om en polisanmälan också.

– I ett sådant fall ligger det på vår veterinär. Alla veterinärer har en skyldighet att polisanmäla om det sker ett djurskyddsbrott, säger ST:s förbundsjurist Göran Wahlman.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Helt annan häst”

Inleder man sin tävlingskarriär med att springa banrekord får man förväntningar på sig.
Efter tre mindre lyckade starter studsade Global Crusader tillbaka med besked under torsdagskvällens tävlingar på Bergsåker!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Henrik Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Henrik Svensson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Den treårige S.J.’s Caviar-valacken inledde sin karriär med att springa banrekord i Östersund. Henrik Svenssons häst kom i mål på 1.15,7/2.140 meter vid tävlingsdebuten den 5 juli efter att kvalat på 1.18,6 två veckor tidigare.

Fakta

GLOBAL CRUSADER

Treårig brun valack e. S.J.’s Caviar-Undine Kronos e. Muscle Hill

St: 5: 2–0–1, 1.14,9k, 112.500 kr.

Ägare: Henrik Svensson Travstall AB, m fl.
Uppfödare: Global Farm AB, Nacka Strand.

Tränare: Henrik Svensson, Bergsåker.

– Det har har alltid varit en trevlig häst; han har haft lätt för sig och är en fin travare men han har varit jättetrög och inte så träningsvillig. Därför var det en väldig överraskning när han debuterade på 1.15,7. Han hade piggnat till i några jobb innan det och även i kvalet, men att han skulel gå ut och debutera på banrekord gick inte att förutspå.

”Svarade på allt”

Därefter har det följt tre raka starter med begränsade resultat innan det åter blev full pott i torsdagskvällens lopp ingående i Svensk Travsports Unghästserie.
Från tät vann Global Crusader på 1.14,9/1.640 meter via 1.11,4 sista 500 meterna. Det hämtades hem 50.000 kronor med gott om sparade krafter i reserven.
– Han är en helt annan häst när han är i öppet läge, men jag tror dock att han kommer lära sig att gå i ryggar vad det lider. Om han får gå invändigt och får häst på utsidan tror jag att han kommer lära sig att ta i. Faktum var att han även var trög i debuten, men svarade på allt som kom så det går åt rätt håll.

För ovanlighetens skull hade Svensson utrustat en treåring med urryckare i torsdagskvällens lopp.
– Jag brukar inte ha det så tidigt på hästarna, men i och med att han är så trög så testade jag. Jag fick fullt i tömmarna så fort jag ryckte dem och det fanns krafter kvar i hästen över mållinjen.

Framtiden?
– Vi får göra någon start till det här året för han känns så fin, men jag har inte tittat ut något specifikt lopp. Sedan ställer vi av honom när det blir hårda banor.

Oaksvinnare på mödernet

S.J.’s Caviar (e. S.J.’s Photo) är far till någon storstjärna varje säsong. I den kull som Global Crusader tillhör är Oaksfinalisten Rihanna W.I. 1.12,9am/910.000 kr den hittills främsta och han har dessförinnan fyra raka årgångar bakom sig där han är far till minst en svenskfödd miljonär.

Mödernet på Global Crusader går i tredje led tillbaka till Syrinx Hanover (e. Lindy Lane) 1.10,4ak/$1.699.426 som var en fantastiskt framgångsrik tävlingshäst med triumfer i Breeders Crown som tvååring samt äldre och Hambletonian Oaks bland mycket annat.
– Vi lånade faktiskt Global Crusaders mor Undine Kronos (e. Muscle Hill) av Global, tog två avkommor och behöll den här själva så Global Crusader har varit hos oss hela tiden, avslutar Henrik Svensson.