Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Visbys största tävlingsdag

Prix d’Amérique-häst till Per Henriksen. Gotlands största travkväll. Norska toppar till Östersund. Nordströms överklagande avvisat – igen. Det är några av punkterna i onsdagens Morgonsvep.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Makethemark. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Makethemark. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Gotlandslöpningen är Visbytravets höjdpunkt under säsongen och i historiken bakom loppet sticker ett namn ut: Stig H Johansson! Sedan 1987 har loppet körts och Stig H inledde med att vinna de fem första upplagorna, först med Bosse Boss (e. Wind Boss) och sedan fyra gånger i rad med Gotlandsfödde stjärnan Piper Cub (e. Tibur).
Sedan dess har Stig H Johansson vunnit loppet ytterligare nio gånger som tränare: Digger Crown (e. Lindy´s Crown) vann tre gånger, Storstadsbusen (e. Ata Star L.) tog två segrar medan Clipton (e. Brandy Hanover), Au Revoir H. (e. Nuclear Kosmos), Victory Tilly (e. Quick Pay) och Perfectly Enough (e. Express It) triumferat en gång vardera.

På senare år har Daniel Redén tagit över rollen, då han tränat vinnaren fyra av de sex senaste gångerna. Bland dessa finns tidernas snabbaste vinnare Love Matters (e. Explosive Matter), som slog till på 1.10,0 över medeldistans med bilstart för tre år sedan. I år saknas dock hästar från både Stig H Johansson och Daniel Redén i storloppets startlista.

Senaste vinnarna av Gotlandslöpningen
År, vinnare (far) – Kusk – Tränare – Segertid

  • 2016 Västerboonthenews (e. Credit Winner) – André Eklundh – Patrik Södervall – 1.12,1
  • 2017 Whitehouse Express (e. Yankee Glide) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.11,4
  • 2018 Love Matters (e. Explosive Matter) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.10,0
  • 2019 Perfect Spirit (e. Andover Hall) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.11,7
  • 2020 Romanesque (e. Love You) – Björn Goop – Björn Goop – 1.12,1

***

2 Ikväll är det dags för årets upplaga av Gotlandslöpningen som verkligen inte behöver skämmas för sig med 150.000 kronor till vinnaren.
Här finns ärrade veteraner som 2018 års Elitloppstvåa Nadal Broline (e. Yankee Glide) – då i träning hos Reijo Liljendahl och numera hos Björn Goop – och 2019 års Elitloppstrea, Petri Salmela-tränade Makethemark (e. Maharajah). Tillsammans har duon sprungit in en bit över 20 miljoner kronor.

Dessa ställs främst mot sexårige Jaguar Dream (e. Love You) med blott 26 starter innanför västen efter ett 20 månader långt tävlingsuppehåll från maj 2019 till januari 2021!

Startlistorna till tävlingarna i Visby (första start 18.30) bjuder på fler godbitar. Förutom Visby tävlas det även på Bergsåker (start 17.45) ikväll och bland hästarna som sticker ut på Sundsvallsbanan finns treåria stoet Kashmir River (e. Django Riff), som i sin enda start hittills segrade på vassa 1.15,2/2.140 meter voltstart. Björn Röcklinger tränar och Petter Lundberg kör stoet.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

Och här kan läsas om Fredrik Persson och hans bidrag Monark Newmen i Gotlandslöpningen.

Tips till, och analyser av, kvällens V86-lopp publiceras här på sulksyport.se vid lunchtid.

***

3 En av de vinstrikaste danskfödda hästarna genom tiderna, Valokaja Hindö (e. Great Challenger – Hindö Enghave), 1.09,3ak/€791.000, lämnar Jean-Michel Bazire och flyttar till Per Henriksen på Åby.

Det har berättats av tgn.no, där hästens norske ägare Erik Djuve (mest känd som ägare till kallblodige världsrekordhållaren Spikeld) också berättar att det är skatteskäl som är huvudorsaken till att Valokaja Hindö nu hamnar hos Per Henriksen istället för hos någon norsk tränare.

Valokaja Hindö när han var knappt slagen tvåa bakom Bold Eagle i Grand Prix de Wallonie. Foto: Gerard Forni.

Jean-Michel Bazire har haft den nu tioårige Valokaja Hindö sedan hösten 2018 och det har varit en framgångssaga. Över 500.000 euro insprunget sedan dess och Valokaja Hindö har vunnit ett grupp II- och två grupp III-lopp. I vintras var han också med i Prix d’Amérique. Valokaja Hindö startade så sent som i söndags i sprinterloppet för äldre eliten i La Capelle där han slutade oplacerad 1.10,4.

***

4 Anmälningstiden till uttagningarna till Kallblodsderbyt och Derbystoet, som körs nästa tisdag i Östersund, går ut nu på onsdagmorgonen. I Derbyt blänker Öystein Tjomslands kulletta Tangen Bork (e. Bork Odin – Tangen Stöva), 1.21,2ak*/1,3 miljoner norska kronor, upp bland de som är anmälda. Tangen Bork vann förra året norska Kriteriet och Biris Uppfödningslopp och har i år som fyraåring ännu inte haft någon häst före sig i mål. Han genrepade inför Derbykvalet med att vinna på 1.21,2a/1.640 i Bollnäs, den näst snabbaste tiden av en fyraåring någonsin i Sverige. Även Brenne Bas (e. Horgen Tore – Brenne Järva), 1.24,3am/700.000 norska kronor, vilken vann svenska Kriteriet förra året och tränas av Öystein Tjomsland är med i Derbykvalen.

Bland de svenskfödda som är anmälda kan nämnas att toppsatammade Eld Tekno (e. Tekno Odin – Eldsiri), 1.25,4am/360.944 kr, efter att ha lämnat Jan-Olov Persson efter den senaste starten (Sleipners Fyraåringslopp som Tangen Bork vann på 1.21,2) debuterar i Oskar Kylin Bloms regi.

Kallblodsderbyt och Derbystoet körs i Östersund den 4 augusti och förstapriserna i respektive final är 700.000 kronor i Kallblodsderbyt och 450.000 kronor i Derbystoet.

***

5 Per Nordström har överklagat två avstängningar för oreglementsenlig drivning till Svensk Tavsports Överdomstol i år och fått avslag i båda. Först överklagade han påföljden (sex dagars avstängning och 10.000 kronor i böter) efter Önas Prince i Konung Gustaf V:s Pokal, vilket överdomstolen fastställde, och utfallet blev detsamma efter Felix Orlandos E3-seger på Färejstad den 4 juli, då domarna satte sex dagars avstängning och 9.750 kronor i böter för brott mot drivningsreglerna.

Per Nordström. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Per Nordström ansåg att han dömts felaktigt för felaktigt bruk av körspö för att han ”duttat med körspöet mot hästens svans ett tiotal gånger på upploppet”. Det var enligt kusken”duttar” utan någon som helst kraft i syfte att hålla hästen skärpt. Per Nordström passade i behandlingen av ärendet i överdomstolen också på att kritisera hur det döms i loppen i rent allmänna ordalag: ”Måldomarna har väldigt olika bedömningar vad avser drivningsförseelser. Det finns ingen konsekvens i bedömningarna. ST måste ta tag i detta.

Svensk Travsports Överdomstol fann dock att Färjestads måldomarnämnd utdelat en påföljd i enlighet med reglementet:

”Nordströms agerande med körspöet kan inte bedömas på annat sätt än som lätt drivning. Det är emellertid inte fråga om ett fåtal drivningar. Drivningarna är alltför många. Hästen har inte fått möjlighet att svara på varje enskild drivning. På grund härav kan Nordström inte undgå påföljd för felaktigt bruk av körspö. Påföljden ska, som måldomarnämnden gjort, bestämmas i enlighet med rekommendationen i påföljdsmallen”, skriver överdomstolen i beslutet att fastställda påföljden.

***

6 Timo Nurmos hästar hade en bra tisdagseftermiddag på Solvalla där flera mycket talangfulla hästar imponerade i lunchtravstävlingarma. Nurmos klippte in en vacker fyrling som tränare. Fjolårets Kriteriefinalist Black And Quick (e. Up And Quick – Nina Palema) gjorde andra starten i Nurmos träning och vann efter att ha övertagit ledningen på 1.11,4a/1.640. Det var karriärens första seger och fyraåringen har sprungit in 341.500 kr.

Högättade fyraåringen Calgary Games (e. Readly Express – Olympia Tilly) är obesegrad efter fyra starter och årsdebuterade nu med att vinna lätt från ledningen på 1.14,7a/2.140. Treåriga stoet Mahjestica B.B. (e. Maharajah – Askens Valencia) imponerade stort vi sin debutseger på 1.15,7/2.140. Och slutligen vann femårige Champ Lane (e. Bold Eagle – Citron) på 1.13,9/2.160, i första starten sedan hästen var med i Derbyt förra året. Champ Lane har sju segrar på elva starter.

Timo Nurmos var dock inte nöjd för dagen där utan fortsatte på Sundbyholm på kvällen med två segrar till, med debuterande treåriga stoet Miss Imperatrice; (e. Mister J.P. –  Curses) och finskfödde treåringen E.L.Jetpack (e. E.L.Titan – El Mistress Eva). Sex segrar samma dag alltså. Och eftersom Nurmos satte dit två av tre startande höstar i Rättvik på måndagkvällen har han inlett denna vecka med åtta segrar på 13 startande hästar!

***

7 Tvååringstävlandet har smugit igång i Frankrike. I söndags kördes det första loppet för ”J-kullen” i Beaumont de Lomagne i södra Frankrike med Sébastien Guarato-tränade stoet Jeridia Menuet (e. Ecu Pierji – Classic Smart) som vinnare på 1.20,1/2.550 meter.

Ikväll körs ett tvååringslopp på Les Sables-d’Olonne och Tomas Malmqvist är med i leken med Ecurie Hunter Valleys Jazzy Perrine (e. Django Riff – Trendy Perrine) vilken kvalade på fina 1.17,5 i Caen i maj. Jazzy Perrine köptes till Malmqvists stall för 32.000 euro på select-salen i Deauville i september.

Jazzy Perrine är dock inte den häst i loppet som kvalat på snabbaste tiden. Unghästspecialisten Philippe Allaire tar ut två debutanter och Just For Lova (e. Brillantissime – Venise de Gravelle) kvalade på 1.16,7 i Caen i maj. Förstapriset i loppet är 4.950 euro.

Fokustema
In memoriam
Läs senare

Franck Anne ur tiden

Idag vid lunchtid nåddes vi av det enormt sorgliga beskedet att franske topptränaren Franck Anne gått bort i morse i samband med en operation vid 47 års ålder.
Av
Claes Freidenvall
Akim du Cap Vert och Franck Anne. Foto Gerard Forni
Akim du Cap Vert och Franck Anne. Foto Gerard Forni

Frank Anne vann 891 lopp som kusk och som tränare nådde han 1.007 segrar. Sin jubileumsvinst togs den 12 september i år.

– Den representerar många års slit. Jag började som amatör och tusen segrar är en stor tillfredsställelse, sade Franck Anne till Paris-Turf efter 1.000:e vinsten med Ida de Boitron.

Franck Anne. Foto Gerard Forni

Frank Anne förknippas med många framgångsrika travare och sticker ut mest gör trion Akim du Cap Vert (e. First de Retz), 1.10,5/€1.360.305, Vanika du Ruel (e. Jardy), 1.10,6/€1.053.860, och Nouba Turgot (e. Canada), 1.11,3/€1.033.935.

Senaste stjärnan

Hans senaste och sista stjärna är treårige Jaspers Turgot (e. Korean), 1.14,4*/€187.000, vilken vunnit två semi-classique-löpningar under sadel i år, Prix Felicien Gavreau (€120.000) och Prix Pierre Gamare (€120.000).

Akim du Cap Vert tog sin största seger i Criterium des 4 ans, Nouba Turgot segrade i Grupp I-loppen Prix des Elites och Prix de l’Ile-de-France under sadel, medan Vanika du Ruel var ”värst” med fyra Grupp I-vinster; Criterium des Jeunes, Criterium des 3 ans, Prix Albert Viel och Prix de l’Etoile.

”Det var helt galet”

Sin största seger håller han med Vanika du Ruel i Prix de l’Etoile 2012.

– Vi vann med 50 meter. Det var helt galet, sade Franck Anne till Paris-Turf i samband med sin 1.000:e seger.

Vanika du Ruel och Franck Anne. Foto Gerard Forni

Akim du Cap Vert deltog i två Prix d’Amérique med en fjärdeplats som främsta resultat 2016. Lika många starter (oplacerad) gjorde Vanika du Ruel i det franska storloppet och i sitt första Prix d’Amérique startade hon som fyraåring.

Så sent som i tisdags vann Frank Anne lopp. I Mauqenchy segrade han bakom Irina du Glay (e. Vittel) i Prix Jean Lapierre (€20.000) på 1.15,1/2.875 meter.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Fotboll viktigare än trav

Finalen i Grand National du Trot (€150.000) avgörs på söndag på Vincennes, men loppet tidigareläggs.
Anledningen?
Frankrike spelar åttondelsfinal i VM.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Vincennes flyttar sina tävlingar på grund av fotbolls-vm på söndag. Foto: Peter Glaser
Vincennes flyttar sina tävlingar på grund av fotbolls-vm på söndag. Foto: Peter Glaser
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Vincennes söndagstävlingar skulle egentligen startat klockan 13.50, men istället släpps första loppet iväg klockan 10.50. På eftermiddagen – klockan 16.00 – är det nämligen match mellan Frankrike och Polen i världsmästerskapet i fotboll.

Flera storlopp bjuder Vincennes på söndag och förutom Grand National du Trot avgörs också semi-classique-löpningen Prix Philippe du Rozier (€120.000) för fyraåringar under sadel samt finaler i Le Trot Open des Regions (€70.000) för tre-, fyra- och femåringar.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Storlopp byter bana

Peter Haughton Memorial och Jim Doherty Memorial kommer inte längre att köras på Meadowlands och under Hambletonian-dagen.
De två penningstinna löpningarna flyttas till Hoosier Park i staten Indiana nästa år.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Kilmister vid segern i Peter Haughton Memorial i år. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Kilmister vid segern i Peter Haughton Memorial i år. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Att löpningar byter bana och stat i USA är inte ovanligt- Hambletonian Stakes har exempelvis arrangerats på sex olika banor och sedan 1981 på Meadowlands. Innan dess avgjordes löpningen i Syracuse, Lexington, Goshen och Du Quoin.

Men att två lopp som är så förknippade med Meadowlands flyttas förvånar. Första upplagan av Peter Haughton Memorial (tvååriga hingstar/valacker) hölls 1981 på Meadowlands och körs till minne av Billy Haughtons son Peter. Den framgångsrike kusken omkom blott 25 år gammal i en bilolycka 1980 i närheten av Meadowlands.

Första upplagan 1977

Jim Doherty Memorial var tidigare namngivit efter mytomspunna Merrie Annabelle, men bytte till nuvarande namn 2015. Stoet som två år gammal – året var 1958 – blev världens snabbaste tvååring i reguljär löpning med tiden 1.14,6, men som sju dagar senare gick omkull på väg till ett träningsjobb och fick avlivas kort efteråt. 1977 hölls den första upplagan i Merrie Annabelle och det året avgjordes löpningen så tidigt som i maj och vanns av Rosemary.

Instagram Model vinner Jim Doherty Memorial för Andrew McCarthy. Foto: Adam Ström/stalltz.se

När Jim Doherty Memorial och Peter Haughton Memorial flyttas till 1.400-metersbanan Hoosier Park nästa år är datumet spikat till fredagen den 15 september och den garanterade prissumman är satt till 300.000 dollar.

Grönt ljus för Greenshoe

Peter Haughton Memorial och Jim Doherty Memorial har tidigare varit i Meadowlands ägo, men ingår från och med nästa år i Hambletonian Societys portfölj, vilket innebär att avkommor till Greenshoe får starta i båda loppen och att Meadowlands ägare Jef Gurals regel (Stallion Restriction Condition) sätts ur spel.

Greenshoe. Foto: Lisa Photo

Alltså den regel som gällde för avelshingstar som gick till avel efter treåringssäsongen, vilket de facto innebar att hingstarna måste starta även som fyraåringar om deras avkommor ska tävla på hans banor som två- och treåringar.

– Vi vill tacka Hambletonian Society för att de anförtrott oss dessa två stora Grand Circuit-lopp. säger Rick Moore, vicepresident och general manager för Hoosier Park i ett uttalande till drf.com.