Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Visbys största tävlingsdag

Prix d’Amérique-häst till Per Henriksen. Gotlands största travkväll. Norska toppar till Östersund. Nordströms överklagande avvisat – igen. Det är några av punkterna i onsdagens Morgonsvep.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Makethemark. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Makethemark. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Gotlandslöpningen är Visbytravets höjdpunkt under säsongen och i historiken bakom loppet sticker ett namn ut: Stig H Johansson! Sedan 1987 har loppet körts och Stig H inledde med att vinna de fem första upplagorna, först med Bosse Boss (e. Wind Boss) och sedan fyra gånger i rad med Gotlandsfödde stjärnan Piper Cub (e. Tibur).
Sedan dess har Stig H Johansson vunnit loppet ytterligare nio gånger som tränare: Digger Crown (e. Lindy´s Crown) vann tre gånger, Storstadsbusen (e. Ata Star L.) tog två segrar medan Clipton (e. Brandy Hanover), Au Revoir H. (e. Nuclear Kosmos), Victory Tilly (e. Quick Pay) och Perfectly Enough (e. Express It) triumferat en gång vardera.

På senare år har Daniel Redén tagit över rollen, då han tränat vinnaren fyra av de sex senaste gångerna. Bland dessa finns tidernas snabbaste vinnare Love Matters (e. Explosive Matter), som slog till på 1.10,0 över medeldistans med bilstart för tre år sedan. I år saknas dock hästar från både Stig H Johansson och Daniel Redén i storloppets startlista.

Senaste vinnarna av Gotlandslöpningen
År, vinnare (far) – Kusk – Tränare – Segertid

 • 2016 Västerboonthenews (e. Credit Winner) – André Eklundh – Patrik Södervall – 1.12,1
 • 2017 Whitehouse Express (e. Yankee Glide) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.11,4
 • 2018 Love Matters (e. Explosive Matter) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.10,0
 • 2019 Perfect Spirit (e. Andover Hall) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – 1.11,7
 • 2020 Romanesque (e. Love You) – Björn Goop – Björn Goop – 1.12,1

***

2 Ikväll är det dags för årets upplaga av Gotlandslöpningen som verkligen inte behöver skämmas för sig med 150.000 kronor till vinnaren.
Här finns ärrade veteraner som 2018 års Elitloppstvåa Nadal Broline (e. Yankee Glide) – då i träning hos Reijo Liljendahl och numera hos Björn Goop – och 2019 års Elitloppstrea, Petri Salmela-tränade Makethemark (e. Maharajah). Tillsammans har duon sprungit in en bit över 20 miljoner kronor.

Dessa ställs främst mot sexårige Jaguar Dream (e. Love You) med blott 26 starter innanför västen efter ett 20 månader långt tävlingsuppehåll från maj 2019 till januari 2021!

Startlistorna till tävlingarna i Visby (första start 18.30) bjuder på fler godbitar. Förutom Visby tävlas det även på Bergsåker (start 17.45) ikväll och bland hästarna som sticker ut på Sundsvallsbanan finns treåria stoet Kashmir River (e. Django Riff), som i sin enda start hittills segrade på vassa 1.15,2/2.140 meter voltstart. Björn Röcklinger tränar och Petter Lundberg kör stoet.

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

Och här kan läsas om Fredrik Persson och hans bidrag Monark Newmen i Gotlandslöpningen.

Tips till, och analyser av, kvällens V86-lopp publiceras här på sulksyport.se vid lunchtid.

***

3 En av de vinstrikaste danskfödda hästarna genom tiderna, Valokaja Hindö (e. Great Challenger – Hindö Enghave), 1.09,3ak/€791.000, lämnar Jean-Michel Bazire och flyttar till Per Henriksen på Åby.

Det har berättats av tgn.no, där hästens norske ägare Erik Djuve (mest känd som ägare till kallblodige världsrekordhållaren Spikeld) också berättar att det är skatteskäl som är huvudorsaken till att Valokaja Hindö nu hamnar hos Per Henriksen istället för hos någon norsk tränare.

Valokaja Hindö när han var knappt slagen tvåa bakom Bold Eagle i Grand Prix de Wallonie. Foto: Gerard Forni.

Jean-Michel Bazire har haft den nu tioårige Valokaja Hindö sedan hösten 2018 och det har varit en framgångssaga. Över 500.000 euro insprunget sedan dess och Valokaja Hindö har vunnit ett grupp II- och två grupp III-lopp. I vintras var han också med i Prix d’Amérique. Valokaja Hindö startade så sent som i söndags i sprinterloppet för äldre eliten i La Capelle där han slutade oplacerad 1.10,4.

***

4 Anmälningstiden till uttagningarna till Kallblodsderbyt och Derbystoet, som körs nästa tisdag i Östersund, går ut nu på onsdagmorgonen. I Derbyt blänker Öystein Tjomslands kulletta Tangen Bork (e. Bork Odin – Tangen Stöva), 1.21,2ak*/1,3 miljoner norska kronor, upp bland de som är anmälda. Tangen Bork vann förra året norska Kriteriet och Biris Uppfödningslopp och har i år som fyraåring ännu inte haft någon häst före sig i mål. Han genrepade inför Derbykvalet med att vinna på 1.21,2a/1.640 i Bollnäs, den näst snabbaste tiden av en fyraåring någonsin i Sverige. Även Brenne Bas (e. Horgen Tore – Brenne Järva), 1.24,3am/700.000 norska kronor, vilken vann svenska Kriteriet förra året och tränas av Öystein Tjomsland är med i Derbykvalen.

Bland de svenskfödda som är anmälda kan nämnas att toppsatammade Eld Tekno (e. Tekno Odin – Eldsiri), 1.25,4am/360.944 kr, efter att ha lämnat Jan-Olov Persson efter den senaste starten (Sleipners Fyraåringslopp som Tangen Bork vann på 1.21,2) debuterar i Oskar Kylin Bloms regi.

Kallblodsderbyt och Derbystoet körs i Östersund den 4 augusti och förstapriserna i respektive final är 700.000 kronor i Kallblodsderbyt och 450.000 kronor i Derbystoet.

***

5 Per Nordström har överklagat två avstängningar för oreglementsenlig drivning till Svensk Tavsports Överdomstol i år och fått avslag i båda. Först överklagade han påföljden (sex dagars avstängning och 10.000 kronor i böter) efter Önas Prince i Konung Gustaf V:s Pokal, vilket överdomstolen fastställde, och utfallet blev detsamma efter Felix Orlandos E3-seger på Färejstad den 4 juli, då domarna satte sex dagars avstängning och 9.750 kronor i böter för brott mot drivningsreglerna.

Per Nordström. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Per Nordström ansåg att han dömts felaktigt för felaktigt bruk av körspö för att han ”duttat med körspöet mot hästens svans ett tiotal gånger på upploppet”. Det var enligt kusken”duttar” utan någon som helst kraft i syfte att hålla hästen skärpt. Per Nordström passade i behandlingen av ärendet i överdomstolen också på att kritisera hur det döms i loppen i rent allmänna ordalag: ”Måldomarna har väldigt olika bedömningar vad avser drivningsförseelser. Det finns ingen konsekvens i bedömningarna. ST måste ta tag i detta.

Svensk Travsports Överdomstol fann dock att Färjestads måldomarnämnd utdelat en påföljd i enlighet med reglementet:

”Nordströms agerande med körspöet kan inte bedömas på annat sätt än som lätt drivning. Det är emellertid inte fråga om ett fåtal drivningar. Drivningarna är alltför många. Hästen har inte fått möjlighet att svara på varje enskild drivning. På grund härav kan Nordström inte undgå påföljd för felaktigt bruk av körspö. Påföljden ska, som måldomarnämnden gjort, bestämmas i enlighet med rekommendationen i påföljdsmallen”, skriver överdomstolen i beslutet att fastställda påföljden.

***

6 Timo Nurmos hästar hade en bra tisdagseftermiddag på Solvalla där flera mycket talangfulla hästar imponerade i lunchtravstävlingarma. Nurmos klippte in en vacker fyrling som tränare. Fjolårets Kriteriefinalist Black And Quick (e. Up And Quick – Nina Palema) gjorde andra starten i Nurmos träning och vann efter att ha övertagit ledningen på 1.11,4a/1.640. Det var karriärens första seger och fyraåringen har sprungit in 341.500 kr.

Högättade fyraåringen Calgary Games (e. Readly Express – Olympia Tilly) är obesegrad efter fyra starter och årsdebuterade nu med att vinna lätt från ledningen på 1.14,7a/2.140. Treåriga stoet Mahjestica B.B. (e. Maharajah – Askens Valencia) imponerade stort vi sin debutseger på 1.15,7/2.140. Och slutligen vann femårige Champ Lane (e. Bold Eagle – Citron) på 1.13,9/2.160, i första starten sedan hästen var med i Derbyt förra året. Champ Lane har sju segrar på elva starter.

Timo Nurmos var dock inte nöjd för dagen där utan fortsatte på Sundbyholm på kvällen med två segrar till, med debuterande treåriga stoet Miss Imperatrice; (e. Mister J.P. –  Curses) och finskfödde treåringen E.L.Jetpack (e. E.L.Titan – El Mistress Eva). Sex segrar samma dag alltså. Och eftersom Nurmos satte dit två av tre startande höstar i Rättvik på måndagkvällen har han inlett denna vecka med åtta segrar på 13 startande hästar!

***

7 Tvååringstävlandet har smugit igång i Frankrike. I söndags kördes det första loppet för ”J-kullen” i Beaumont de Lomagne i södra Frankrike med Sébastien Guarato-tränade stoet Jeridia Menuet (e. Ecu Pierji – Classic Smart) som vinnare på 1.20,1/2.550 meter.

Ikväll körs ett tvååringslopp på Les Sables-d’Olonne och Tomas Malmqvist är med i leken med Ecurie Hunter Valleys Jazzy Perrine (e. Django Riff – Trendy Perrine) vilken kvalade på fina 1.17,5 i Caen i maj. Jazzy Perrine köptes till Malmqvists stall för 32.000 euro på select-salen i Deauville i september.

Jazzy Perrine är dock inte den häst i loppet som kvalat på snabbaste tiden. Unghästspecialisten Philippe Allaire tar ut två debutanter och Just For Lova (e. Brillantissime – Venise de Gravelle) kvalade på 1.16,7 i Caen i maj. Förstapriset i loppet är 4.950 euro.

Fokustema
Australien
Läs senare

Tränare stängs av sex månader

Hon har vunnit över 100 Grupp I-lopp ”down under” med både travare och passgångare.
Nu har Emma Stewart stängts av i sex månader och ska betala 2.000 dollar i böter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I samband med en inspektion av HRV Investigative Stewards på Emma Stewarts träningsanläggning den 16 september i år upptäcktes att två hästar utsattes för intravenöst dropp en dag innan de skulle tävla i Maryborough.

Emma Stewart.

Tre åtalspunkter fanns mot Stewart och hon erkände sig skyldig till samtliga och lämnade därefter både muntliga och skriftliga yttranden avseende påföljden.

Tog hänsyn

HRV Stewards tog hänsyn till Stewarts inlagor och ett antal förmildrande och försvårande faktorer vid fastställandet av påföljden.

Avstängningen gäller från den 8 december och Emma Stewarts hästar är utestängda från att tävla de närmaste sex månaderna.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Great Skills från spår fem

Torsdagens Prix Jean Boillereau (€90.000) på Vincennes är svensktätt, men att det är EM-vinnaren Great Skills som tilldrar sig det största intresset råder ingen som helst tvivel om.
Av
Emil Persson
Great Skills ska starta på Vincennes. Foto Adam Ström/Stalltz
Great Skills ska starta på Vincennes. Foto Adam Ström/Stalltz

Daniel Wäjerstens femåriga sto kommer till start med fem raka segrar varav den senaste togs i Gulddivisionen på Bergsåker den 11 november.
På torsdag är hon redo för att göra sin första start på fransk mark då hon kommer ut i Prix Jean Boillereau (€90.000) på Vincennes där det tävlas om 40.500 euro till vinnaren.

Wäjerstens sto drog spår fem bakom startbilsvingen och möter fyra svenskfödda hästar i form av Daniel Redéns Glamorous Rain (e. Muscle Hill), Fredrik Wallins Sayonara (e. Donato Hanover), Jean-Michel Bazires Bordeaux S. (e. Orlando Vici) samt Erik Bondos Kennedy (e. Joke Face).

Startlista Prix Jean Boillereau
2.100 meter autostart

 1. Gaspar de Brion – Matthieu Abrivard
 2. Gigolo Lover – Nicolas Bazire
 3. Elite de Jiel – Benjamin Rochard
 4. Fric du Chene – Paul Philippe Ploquin
 5. Great Skills – Daniel Wäjersten
 6. Heliade du Goutier – Eric Raffin
 7. Glamorous Rain – Alexandre Abrivard
 8. Gangster du Wallon – Damien Lecroq
 9. Gamay de l’Iton – Francois Lagadeuc
 10. Fougue du Dollar – Dylan Dulong
 11. Sayonara – Björn Goop
 12. Al Capone Stecca – Franck Ouvrie
 13. Bordeaux S. – Ryan Sanderson
 14. Bilo Jepson – David Thomain
 15. Kennedy – Franck Nivard
Fokustema
Australien
Läs senare

Tredje raka för Just Believe

Just Believe och Ollivici vann sina respektive försök i den andra rundan i Inter Dominion Trotting Championship ($30.000) på Albion Park idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Just Believe och kusken Greg Sugars. Foto Adam Ström/stalltz.se
Just Believe och kusken Greg Sugars. Foto Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Just Believe (e. Orlando Vici-Heavens Above) och Greg Sugars plockade ner ledande Plymouth Chubb (e. Majestic Son) med huvud på 1.12,7a/2.138 meter och tog sin tredje raka seger i Australien efter hemkomsten från Sverige.

Just Believe avgör kort före mål.

Greg Sugars attackerade från andra ytter 1.200 kvar och nådde fram utvändigt om ledaren dryga varvet från mål. Plymouth Chubb stod emot länge, men fick ge sig sista biten efter ha blivit hårt gnuggad genom sista sväng.

Ollivici (e. Orlando Vici-Belle Galleon) och Chris Lang fångade in storfavoriten Queen Elida (e. Love You) precis före linjen i det andra försöket på 1.12,4.

Nu återstår det ett försök på lördag (9 december) innan det är final den 16 december i Inter Dominion Trotting Championship ($250.000) på Albion Park.