Fokustema
Prix de Bretagne
Läs senare

Who’s Who en av åtta som körs barfota

Tre Prix d'Amérique-biljetter står på spel i Prix de Bretagne på söndag. Vissa hästar kommer att köras för dem, andra mest smyga med och få formstärkande lopp i kroppen. Barfotakörning är en ”offensivsignal” och i det gänget finns svenske Who's Who med.
Av
Lars G Dahlgren
Who's Who. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Who's Who. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Uppladdningsloppen till Prix d’Amérique är speciella till sin karaktär. Det är ju i slutet av januari stjärnorna ska ha formen på topp – inte nu. Systemet med att kvala in till Prix d’Amérique infördes bland annat för att det skulle bli ”mer tävling” i här tidiga loppen för äldre eliten under vintermeetinget, och det ger framförallt chansen till unga hästar som ännu inte hunnit komma upp i så hög startprissumma att säkra en plats bland ”de 18”.

I den kategorin finns svenske femåringen Who’s Who och Pasi Aikio tar också direkt fram barfotabalansen i Who’s Whos första start sedan segern i Solvallas Jubileumspokal. Åtta hästar är anmälda barfota runt om i Bretagne. Bland dem finns till exempel att norske Prix d’ Amérique-tvåan Looking Superb efter att denne i de två senaste starterna haft skor på hovarna.

Jean-Michel Bazire fortsätter att ta det försiktigt med sin Prix d’Amérique-vinnare Belina Josselyn. I Prix de Bretagne körs hon av Jean-Michels son Nicolas Bazire och hon får fortsätta behålla alla fyra skorna på. Det här blir Belina Josselyns tredje framträdande efter comebacken från den skada (en liten fraktur) som upptäcktes i slutet av förra vintern, efter segern i fyrakilometersloppet Prix de Paris. Hon har körts försiktigt och gått 1.15-tider över 2.875 respektive 3.550 meter.

I Prix d’Amérique delas minst sex platser ut till de som har högst samlad prissumma och de ”rikaste” behöver därför inte bekymra sig om att sluta bland de främsta i förberedelseloppen. Belina Josselyn är alltså garanterad att komma med i Prix d’Amérique även om hon bara sitter med i fältet och bygger form och självförtroende i de lopp hon startar i före Prix d’Amerique. Av de övriga ”rikingarna” som är med på söndag siktar Traders och Bilibili på de stora montéloppen under vintermeetinget.

Jean-Michel Bazire kör ingen av sina tre hästar i loppet själv, beroende på att han är avstängd för att ha orsakat omstarter.

Startlista

Prix de Bretagne, Vincennes söndag, 2.700 meter. Förstapris 49.500 euro.

 1. Epic Julry – Jean Paul Gavin – barfota runt om
 2. Eugenito du Noyer – Eric Raffin (Jean Michel Badouin) barfota runt om
 3. Feliciano – David Thomain (Philippe Allaire) – barfota bak
 4. Detroit Castelets – Gabriele Gelormini (Jean Luc Dersoir) – barfota runt om
 5. Tessy d’Ete – Alexis Cheradame (Philippe Billard) – skor
 6. Chica de Joudes – Alain Laurent – skor
 7. Looking Superb – Alexandre Abrivard (Jean-Michel Bazire) – barfota runt om
 8. Enino du Pommereux – Matthieu Abrivard (Sylvain Roger) – barfota runt om
 9. Who’s Who – Örjan Kihlström (Pasi Aikio) – barfota runt om
 10. Delia du Pommereux – Franck Nivard (Sylvain Roger) skor
 11. Davidson du Pont – Franck Ouvrie (Jean-Michel Bazire) – barfota runt om
 12. Tony Gio – Jean Philippe Monclin (Sébastien Guarato) – barfota runt om
 13. Bahia Quesnot – Junior Guelpa – skor
 14. Draft Life – Louis Baudron – skor
 15. Django Riff – Anthony Barrier (Philippe Allaire) – skor
 16. Traders – Yoann Lebourgeois (Philippe Allaire) – barfota fram
 17. Bilibili – Laurent Claude Abrivard – skor
 18. Belina Josselyn – Nicolas Bazire (Jean-Michel Bazire) – skor

Vinnaren, tvåan och trean får direktbiljetter till Prix d’Amérique.

Fokustema
Paris
Läs senare

Rushmore Face bäst av svenskarna

Fem svensktränade hästar startade i Prix Melusina (€35.000) på Vincennes ikväll och bäst gick det för Adrian Kolgjinis Rushmore Face.
Av
Pär Gustafsson

Minnestads El Paso, som tränas av Dennis Palmqvist, spetsade i händerna på Björn Goop i Frankrike-debuten. Första halvan travades i 1.14-temp, men in på upploppet var sexåringen slagen. Loic Peschets Domino Dream (e. Blue Dream) spurtade till lätt seger på 1.13,5a/2.100 meter och tjänade 15.750 euro. Hästen kördes av Yoann Lebourgeois.

Tvåa slutade Giovanni Bianco (e. Armbro Embellish) och Jules van den Putte Jr efter resa i mestadels rygg ledaren. Bäst av de svensktränade hästarna blev Adrian Kolgjinis Rushmore Face (e. Joke Face), som inledde i dödens och kom tillbaka starkt över upploppet i händerna på Dominik Locqueneux. Han noterade 1.13,9 och tredjepriset var värt 4.900 euro.

Femma blev Jörgen Westholm-tränade Flash Hammering, han tjänade 1.750 euro. Sju slutade stallkamraten Diaghilev, som fick 350 euro. Minnestads El Paso och Pasi Aikios Uppohoppa gick lottlösa.

”Jag blir förbannad varje gång”

Fokustema
Syrakusa
Läs senare

Orsi Mangelli-trea på Sicilien

På Syrakusas 1.400-metersbana avgjordes treåringsloppet Gran Premio Mediterraneo (€40.040) idag och längsta strået drog Aramis Ek för Alessandro Gocciadoro.
Av
Claes Freidenvall
Alessandro Gocciadoro var i farten med storloppsseger idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro var i farten med storloppsseger idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Aramis Ek (e. Nad Al Sheba-Freedom Ek) segrade på 1.13,1a/1.600 meter och bakom Alessandro Gocciadoros travare slutade Antony Leone (e. Libeccio Grif) tvåa och Akela Pal Ferm (e. Maharajah) trea på 1.13,2 respektive 1.13,4.

Aramis Ek håller undan till seger.

Ledande Akela Pal Ferm, skuggad av Americo Jet, hade 30 meter ner till Aramis Ek på sista bortre långsidan, men efter ha öppnat första kilometern på 1.13,5 började Aramis Ek hämta in meter för meter. På upploppet avgjorde Aramis Ek säkert mot ledande Akela Pal Ferm och höll också undan för duktigt spurtande Antony Leone.

Vinnarens mor Freedom Ek (e. Bon Vivant), 1.14,9/€19.855, är helsyster med duon Caballero, 1.14,6/€162.572, och Diuk Ek, 1.14,5*/€82.590.

Själv har Freedom Ek varit framgångsrik med avkommor som Gran Criterium-trean Zelante Ek (e. Saxo de Vandel), 1.13,4/€83.847, Pinky Ek (e. Varenne), 1.13,5/€55.366, Skylark Ek (e. Everest Ås), 1.13,9/€48.850, och Ubi Ek (e. Varenne), 1.13,3*/€40.754.

Aramis Ek har fått ihop drygt 90.000 euro och dagens seger i Gran Premio Mediterraneo är hans första GP-triumf. Totalt har det blivit sex vinster på 20:e starter i karriären.

Fokustema
Österrike
Läs senare

Framgångsrik uppfödare ur tiden

Österrikes mest framstående uppfödare under 2000-talet Johann Hochstaffi – mannen bakom Venus-hästarna – har gått ur tiden. Han dog igår 77 år gammal.
Av
Claes Freidenvall

De senaste elva åren har Johann Hochstaffi varit ledande uppfödare i Österrike. Nu kommer hans son Andreas se till att verksamheten i Ledenice, nära gränsen till Tjeckien, fortsätter att drivas.

Johann Hochstaffi.

Förra året drog Johann Hochstaffi in 48.394 euro i uppfödarpremier i Österrike, medan tvåan Alois Moser kom upp i 5.484 euro.

Bland många av Johann Hochstaffis uppfödningar ska Xea Venus (e. Charmy Skeeter-Xea Lobell), 1.11,4/€247.563, nämnas i första hand. Hon är Österrikes vinstrikaste och snabbaste sto genom tiderna med vinst i Stoderbyt och flera andra unghästlöpningar av rang i sitt hemland, men också en vinnare på Vincennes i Prix Titania.