Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

En trotjänare i 170.000 mil

Svensktränade i miljonlöpningar på dubbla banor. Julkul på Sundbyholm? Derbyvinnare på Åby. Travresor i rekordbil? Så har mycket svenskarna köpt för i Harrisburg. Auktionsdatum klart för Mascate Match. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hambletonian-tvåan Ready For Moni startar på fredag på Hoosier Park. Foto: Lisa Photo
Hambletonian-tvåan Ready For Moni startar på fredag på Hoosier Park. Foto: Lisa Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Efter två dagar på Harrisburgsauktion – hålls i år på Maryland State Fairground – har det köptes 25 ettåringar från blågula ägare och den totala köpesumman uppgår till 1.813.000 dollar. Under första auktionsdagen ropades tio ettåringar in för 876.000 dollar och dyraste blågula köpet var stoet Tippet (e. Muscle Hill-Ilia) för 400.000 dollar. Gårdagens höjdarpris ur svensk synvinkel var hingsten Heroic Story (e. Chapter Seven-Bankette) och den köptes av Reijo Liljendahl för 145.000 dollar..

Tippet. Foto: Adam Ström/stalltz.se

***

2 Meadowlands bjuder på högklassig unghästsport på lördag med finalerna i Kindergarten Classic med många svensktränade tvååringar i startlistorna.

Stona tävlar om högsta prissumman i Kindergarten Classic ($252.340) och sex svensktränade hästar finns med i finalfältet. Vinstrikast är Nancy Takters Insta Glam (e. Father Patrick) och stoet har fem vinster på elva starter och 242.950 dollar på bankkontot, medan Lucas Wallins Mazzarati (e. Cantab Hall) dragit in 221.785 dollar.

Lucas Wallins Mazzarati. Foto: Lisa Photo

I hingstarnas och valckernas final i Kindergarten Classic ($207.570) är fem svensktränade. Åke Svanstedt har två hästar till start och däribland Lindysmusclemania (e. Muscle Hill) som vunnit fyra av sex lopp, varav två försök i nämnda löpningsserie.

Redan på fredag avgörs treåringsloppet The Carl Erskine ($140.000) på Hoosier Park och tre svensktränade travare, varav två från Per Engbloms stall – Beads (e. Archangel) och Sermon (e. Muscle Hill) – medan den mest intressanta på papperet är Nancy Takters Hambletonian-tvåa Ready For Moni (e. Ready Cash), vilken dock svek i Breeders Crown-finalen.

Startlistor:

Kindergarten Classic ($252.340)
Tvååriga ston.

Häst (far) – Tränare

 1. Wet My Whistle (e. Muscle Hill) – Åke Svanstedt
 2. Hot As Hill (e. Muscle Hill) – Ron Burke
 3. Anoka Hanover (e. Donato Hanover) – Noel Daley
 4. Mazzarati (e. Cantab Hall) – Lucas Wallin
 5. Queen Tile No (e. Muscle Hill) – Åke Svanstedt
 6. Saadet (e. Donato Hanover) – Nifty Norman
 7. Insta Glam (e. Father Patrick) – Nancy Takter
 8. Dutiful (e. Trixton) – Jonas Czernyson
 9. Avenir (e. Muscle Hill) – Ron Burke
 10. Chablis (e. Muscle Hill) – Jonas Czernyson

Kindergarten Classic ($207.570)
Tvååriga hingstar/valacker.

 1. Lindysmusclemania (e. Muscle Hill) – Åke Svanstedt
 2. Sonofamistery (e. Muscle Hill) – Marcus Melander
 3. Sevenshadesofgrey (e. Chapter Seven) – Ron Burke
 4. Jack Fire (e. Cantab Hall) – Nifty Norman
 5. Dee’s Red Delicious (e. Credit Winner) – Bruce Saunders
 6. Bee Forever (e. Muscle Hill) – Nifty Norman
 7. Royson’s Punch (e. Chapter Seven) – Linda Toscano
 8. Jula Muscle Pack (e. Muscle Hill) – Per Engblom
 9. Zenith Stride (e. Muscle Hill) – Mark Harder
 10. Jula Pro Hanover (e. Muscle Hill) – Åke Svanstedt

The Carl Erskine ($140.000)
Tre år, öppen klass.

 1. Mcmatters (e. Explosive Matter) – Jeff Edwards
 2. It’s Academic (e. Uncle Peter) – Ron Burke
 3. Sermon (e. Muscle Hill) – Per Engblom
 4. Beads (e. Archangel) – Per Engblom
 5. Ready For Moni (e. Ready Cash) – Nancy Takter
 6. Play Trix On Me (e. Trixton) – Linda Toscano
 7. Emma Town Bud (e. Big Stick Lindy) – Byron Hooley
 8. Chestnut Hill (e. Muscle Hill) – Nifty Norman

***

3 Ett lopp för hästar i brons- och silverdivisionsklass är dagens höjdare på svenska banor. På huvudbanan Åby (första start 18.20) möts rikstotobekantningar som Nero Maximus, Vikens High Yield, Andre Ward, Ribaude, Can Lane med flera över medeldistans i kamp om 50.000 kronor i förstapris.

Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern förra året. Foto: Nikolaus Matzka.

Mantorp (12.20) är lunchbana, där Conrad Lugauers miljonär Ferrari River ska försöka hitta tillbaka till vinnarspåret efter en tung säsong. Kvällens saxbana Gävle (17.45) har tio breddlopp på programmet och i högsta klassen är sex av tolv startande miljonärer med West Wing i topp med 2,6 miljoner kronor på kontot. Här är startlistorna till torsdagens tävlingar i Sverige.

***

4 På julafton brukar travets blickar vändas mot Frankrike och Vincennes för att få se tävlingar, men i år blir det även lopp på svensk mark – på Sundbyholmstravet. Propositionen till Eskilstunas nyinsatta tävlingsdag på dopparedagen är klar och loppen är enbart öppna för hästar i B-träning. Hästarna måste vara i B-träning senast den 1 december.

Det är en delningsproposition med spårtrappa – tolv startande – för hästar i alla klasser och max fem lopp körs med start klockan 10.00 på förmiddagen. Prisskalan är ”bred” och även oplacerade, icke distanserade eller diskvalificerade, hästar får en matlapp på 2.000 kronor. Förstaprisen är 25.000 kronor.

***

5 Rekordbil i trav? Anders Abrahamssons Volvo 740 GLE 1990 har gått över 170.000 mil och motorn är still going strong, skriver klassiker.nu under rubriken ”långmilare”.

Rekord-Anders i sin Volvo.

Det är främst Anders Abrahamssons stora travintresse som fått honom att köra kors och tvärs över Sverige. Anders Abrahamsson köpte bilen 1993 och då hade den gått 8.000 mil. 27 år senare – och efter 22 kamremsbyten – står mätarställningen på 170.158 mil.

Innan dess hade Anders en Volvo 240, men den höll ”bara” i 75.000 mil…

***

6 I tisdags kunde Sulkysport berätta att Pekka Korpis Mascate Match bjuds ut på auktion i december. Nu är datumet klart för dagen då den sjufaldiga miljonären säljs. Den 30 december är auktionsdagen och räkna med att det blir många miljoner för att ro hem det fyraåriga stoet.

Mascate Match. Mia Törnberg/Sulkysport

De nuvarande ägarna har redan startat en insamling för att behålla stoet i sin ägo. Frågan om den insamlande summan (hemlig i dagsläget) räcker för att behålla Mascate Match. Svaret ges den 30 december.

Nio fyraåringar säljs på auktionen mellan den 23-30 december och när Mascate Match bjuds ut på galaauktionen på Vermo kommer det visas live i finska Toto-tv.

***

7 Bahrenfeld-banan i Hamburg bjuder på flera unghästlöpningar på söndag. I tvååringsloppet Hamburger Winterfavorit (€20.000) startar Thorsten Thietz den i två starter obesegrade Maharajah-dottern Cindy Truppo, medan Halali (€20.000) för treåringar har två svenskfödda travare bakom startbilen: Inara OE (e. Dream Vacation) och Piemonte (e. Trixton).

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva