Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Menhammar-auktion ikväll

Dansk topptreåring kvar i Danmark. Auktion utan debutvinnare. Breddlopp dagens utbud i Sverige... Derbyetta tävlar i Köpenhamn och Modena. 1.09-travare på väg tillbaka. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Överdomstolen fastställde domen mot Conrad Lugauer . Foto: Bill Oxford
Överdomstolen fastställde domen mot Conrad Lugauer . Foto: Bill Oxford

1 Nätauktionerna har blivit allt populärare i coronatider och idag med start klockan 19.00 drar Menhammar Mixed Online Sale igång. 23 hästar bjuds ut till försäljning sedan Cardin – debuterade med seger i Bollnäs tidigare i veckan – strukits ur katalogen.

Budgivningen är redan igång och högsta priset – 250.000 kronor – är hittills på sexåriga fölstoet Woolies (e. Maharajah-Hot Pants), 1.12,2ak/353.000 kr, dräktig med Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express.

Woolies. Foto: Emine Lundsten

Listan över hästar som säljs hittar ni här.

***

2 Sulkysport har tidigare berättat att danske topptreåringen Fossa (e. Wishing Stone-Moa), 1.13,4ak*/1.053.500 dkr, är på väg till Sandra Luomala i träning, men nu har den nya ägaren Stall Rita ändrat sig. Hästen blir kvar i nuvarande regi hos Gordon Dahl.

I fredags vann Fossa försök till Danskt Avelslopp med Steen Juul i sulkyn i Odense på 1.14,9a/2.140 meter. I det andra försöket segrade Rene Jonassen bakom Felix (e. Ens Snapshot-Viola K) på 1.15,8a.

De treåriga stona gjorde också upp i två försök i Danskt Avelslopp. Birger Jörgensen vann med Morten Juuls Frontrunner Shadow (e. Farifant-Camelia Sund) på 1.15,8a, medan Rene Kjaer guidade Tom Kirkegaards Fighter K K (e. Ens Snapshot-Erycina) till vinst på 1.16,6a.

Finalerna hålls på Fyens travbana den 29 november och förstapriset i båda loppen är 54.000 danska kronor.

***

3

Niels Jan Koster är en av de allra största i dansk travsport, kanske den allra störste? Han föddes i Holland 1887 och började i tonåring en karriär i travsporten i hemlandet. Som 25-åring gick flyttlasset till Danmark och Kosters meritlista är enorm. Eller vad sägs om tio Derbysegrar, fem Kriteriesegrar, sju Uppfödningsloppsegrar och sex danska mästerskap?

Niels Jan Koster avled 1969 och året efter avgjordes premiärupplagan av N.J. Koster Memorial, ett snabblopp för äldre hästar. I eftermiddag är det dags för årets upplaga med fyra svensktränade hästar mot sex danska. Mest meriterad i sällskapet är Johan Untersteiners Derbyvinnare Cyber Lane (e. Raja Mirchi), som kommer från seger i C.L. Müllers Memorial på Jägersro. Dags att hedra en annan av travets stora män idag?

Cyber Lane startar på Charlottenlund idag. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det fanns tre olika alternativ. Antingen att inte starta alls innan gulddivisionsfinalen den 28 november, alternativt att starta i gulddivisionen på Jägersro veckan innan eller så att starta i det här loppet. Jag hade ingen koll på det här loppet först då det inte fanns med i det svenska propositionshäftigt utan det kom som en trevlig överraskning, säger Johan Untersteiner.

Spår sju i dagens lopp innebär bakspår eftersom det bara är sex hästar i det främre ledet i sprinterlopp på Charlottenlund.

– Det gör inte så mycket nu utan då slipper jag ladda iväg honom varje gång. Nu ska jag köra honom med skor runt om för att säkerställa att det går att köra barfota i finalen på Solvalla. Det är kort väg, vi inleder som sagt bakom hästar och det är tajta kurvor så jobbet ska göras. Det saknas inte dugliga konkurrenter, men visst tror jag mig ha bästa hästen, säger Halmstadtränaren.

Här kan programmet till dagens tävlingar laddas ner.

***

4 Gran Premio d’Europa (€407.000) går numera under namnet Gran Premio Unione Europea och har många gånger sett svenska travare i startlistan, men inte detta år. Dagens uppgörelse hålls på Ghirlandina-banan i Modena och Örjan Kihlström åker till Italien för att köra fjolårets italienske Derbyvinnare Alrajah One (e. Maharajah), 1.11,2ak*/€587.888.

Alrajah One har också haft ett starkt år 2020 med vinster i Gran Premio Continentale (€180.180), Gran Premio Giuseppe Biasuzzi (€110.000) och Gran Premio Citta di Padova (€50.050).

***

5 Igår kunde Sulkysport berätta att Tae Kwon Deos lillasyster Autumn Deo (e. Muscle Hill-Brigham Dream) debutvann i USA. Det nämndes att både Tae Kwon Deo och Chapter N. Deo finns i Sverige, men inte att en tredje avkomma undan Brigham Dream är i blågul ägo.

Förra året köpte Ilboängs Mark & Trav HB ostartade Caylee Dream (e. Yankee Glide) – dräktig med My Mvp – för 36.000 dollar. I år har Caylee Dream fått en hingst och hon är i väntans tider efter Six Pack.

– Caylee Dream är på väg hem till Sverige och nästa år ska hon betäckas med Nuncio, berättar Johan Larsson.

***

6 Tolv breddlopp på Åby (första start 11.10) är vad som bjuds i Trav-Sverige under söndagen. Olle Elfstrand är en av de stora i svenska travsporthistorien med Lyon som sin stora stjärna. I februari nästa år fyller ”Elvis” 80 år, men han är i full gång med sin proffstränarverksamhet.

Sex hästar finns på träningslistan och fyra av dem kommer ut i hemmabanan Åbys breddlopp. Det handlar om kvartetten Domingo Frei, Dalforno, Mambra’s Bon Jovi och Milos Ganador.
Eftermiddagens blickar riktas mot danska Charlottenlund (första start 14.15) och här är startlistorna till söndagens tävlingar.

***

7 Nadal Broline (e. Yankee Glide-Aimee’s Promise), 1.09,1ak*/8.537.915 kr, har inte synts på tävlingsbanan på drygt ett år, men på onsdag är det dags för kval på Solvalla. Tränaren Björn Goop sitter själv i sulkyn.

Fokustema
Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst
Läs senare

Very Kronos med besked

Som väntat fick Very Kronos (e. Ready Cash) vandra den tunga vägen i Silverhästen, men det spelade ingen roll.
Cyber Lane togs ner från utsida på 1.10,9a/2.140 meter med besked.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Svante Båth-tränade Very Kronos och Erik Adielsson plockade ned Cyber Lane och Johan Untersteiner i Silverhästen på Solvalla. Foto Leif Norberg/ALN
Svante Båth-tränade Very Kronos och Erik Adielsson plockade ned Cyber Lane och Johan Untersteiner i Silverhästen på Solvalla. Foto Leif Norberg/ALN

Johan Untersteiners kunde bara konstatera faktum efter årets upplaga av Silverhästen. Cyber Lane (e. Raja Mirchi) fick helt enkelt se sig besegrad av en för dagen bättre häst.
– Det blev ett likvärdigt lopp som på Jägersro då vi lyckades hålla undan för Very Kronos, men han var helt enkelt bättre idag, kommenterade Johan Untersteiner till TV4.

Så var det. Trots att Erik Adielsson hamnade bra till som trea i andraspår valde han att röra sig framåt på första långsidan. Att ”nöta dödens” på Cyber Lane precis som i C.L.Müllers Memorial kändes inte som någon drömtillvaro, men det det brydde sig inte Very Kronos om.
Även om det bara var med huvud som marginal som Very Kronos vann loppet så syntes det redan i slutkurvan hur det hela skulle gå. Very Kronos hade sin dag och vann loppet på den näst snabbaste segertiden i loppets historia. Blott Nahars 1.10,5 har varit snabbare.
– Även om han pullar lite idag och det går fort så förstod jag att han skulle klara det där 1.11-varvet. Sedan att brotta ner Cyber Lane på utsidan är inte enkelt – vi löste det inte senast – men han var riktigt bra idag, sade tränare Svante Båth vars hästen återigen tävlade med skor runt om, något som kan vara värt att nämna i sammanhanget och stärker upp insatsen ytterligare.

Frankrike nästa

Det där ”pullade lite” bekräftade också Erik Adielsson efter loppet.
– Det var som att hästen hade bestämt sig, han ville framåt. Det var längesen han var så vass som idag – det var nog två år sedan – han ville verkligen framåt. Cyber Lane slog oss regelrätt på Jägersro, men kanske att det gynnade oss att det varit lite tuffare tempo idag, sade Erik Adielsson.

Medan Johan Untersteiner överväger att runda av säsongen med med Cyber Lane stundar en utflykt söderöver för Very Kronos.

De svenska framgångarna under årets vintermeeting på Vincennes har – minst sagt – varit begränsade, men i Very Kronos har en vi en blågul springare som kan skapa ändring på den saken!

Bakom tätduon spurtade Antonio Trot (e. Orlando Vici) strålande till tredjeplatsen och Zarenne Fas (e. Varenne) slutade fyra efter att fått dra tåget i tredjespår de sista 800 meterna.

Dubbelt Goop

I nyinstiftade STL Stoeliten final med 300.000 kronor till vinnaren blev det dubbelt Björn Goop. Han körde själv favoriten Mellby Free (e. Muscle Hill) som gjorde ett bra lopp framme i tät, men stallkamraten I Love Paris (e. Steinlager) sprang helt enkelt snabbare.
Från tredje invändigt kom hon fram ett hack då Dear Friend (e. Orlando Vici) flyttades ut i slutkurvan och luckan kom som på beställning in mot upploppet.
Carl Johan Jepson jobbade in sin styrning i hyggligt god tid på 1.11,2a/2.140 meter och Björn Goop fick därmed hem 450.000 kronor från loppet.

Nya tider – sjuka tider!

Fokustema
Breeders Crown – Finland
Läs senare

An-Dorra på topptid!

Rent överlägsen var Maharajah-dottern An-Dorra i Finskt Breeders Crown (€66.000) för treåriga ston i Seinäjoki idag.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Segertiden skrevs till 1.12,7a/2.100 meter och An-Dorra (e. Maharajah-An-Amanda) och Jukka Torvinen försvann till en överlägsen seger före ledande Magical Princees (e. Maharajah) på 1.13,4 och tredjeplatsen gick till Stonecapes Tricky (e. Ready Cash) på 1.13,6.

För An-Dorra var det tredje raka triumfen och tidigare har hon vunnit Finskt Stokriterium, Oulu Express och dessutom har hon en andraplats i Finskt Kriterium.

Modern An-Amanda (e. Jexpress Dahlia), 1.15,4ak/€48.137, har förutom An-Dorra, 1.12,7am*/€193.250, också lämnat An-Lady (€89.200) och An-Anna Bella (€58.635).

Markku Nieminen-tränade Consalvo (e. Ready Cash-Almira) noterade in sin andra storloppsseger när han tog hem Breeders Crown-finalen (€66.000) för treåriga hingstar/valacker.

Vinnartiden blev 1.13,4a/2.100 meter för Ari Moilanen. Tvåa slutade Quite A Love (e. Quite Easy) på samma tid och 1.13,4 noterade också Mask Off (e. Explosive Matter) som trea.

Tidigare har Consalvo vunnit Kymenlaakso-Ajo (€99.000). Han är undan Almira (e. Ever to Excel), 1.14,9am/€11.150, och hennes andra avkomma. Själv är Almira helsyster med Annie Outlaw, 1.11,7ak/€75.905.

Fokustema
Italien
Läs senare

Storlopp till Maharajah-dotter

Fyra starter och lika många segrar. Idag vann Thorsten Tietz sto Cindy Truppo Mipaaf Allevamento (€220.000) för tvååriga ston i Neapel.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Maharajahs dotter Cindy Truppo vann storlopp idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Maharajahs dotter Cindy Truppo vann storlopp idag. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Från ledningen toppade Cindy Truppo (e. Maharajah-Nives Manco) för Thorsten Tietz på 1.15,4a/2.100 meter och duon vann före vinnarhålets Caramel Club (e. The Bank), vilken noterade 1.15,5. Måltrean Crystal Pan (e. Ideale Luis) kom hem på 1.15,7.

Tidigare har Cindy Truppo vunnit Hamburger Winterfavorit (€20.000), stoavdelningen i Jugend Preis (€10.000) och Gerhard Krüger Memorial (€9.700).

Stoet köptes på ITS Yearling Sale förra året för 27.000 euro. Hennes mor Nives Manco, 1.14,3/€52.489, har också lämnat fyraåriga Zaira Truppo (e. Naglo), 1.12,8*/€39.817, och ett år yngre Bye John Truppo (e. Ganymede), 1.13,6/€10.736.

Serverat i vinnarhålet

Från rygg ledaren tog Callmethebreeze (e. Trixton-Gilly Lb) och Alessandro Gocciadoro hem hingstarnas uppgörelse i Mipaaf Allevamento (€220.000) på 1.15,1a/2.100 meter.

Ledande Capital Mail (e. Nad Al Sheba) såg klar ut vid ingången till upploppet, men blev stum sista 100 meterna och Alessandro Gocciadoro och Callmethebreeze fångade in honom sista biten. Capital Mail noterade också 1.15,1, medan trean Corazon Bar (e. Oropuro Bar) noterade 1.15,3.

Callmethebreeze tog sin femte seger i sjätte starten. Han är en lillebror till Palomar Lb (e. Varenne) 1.12,1/€242.834 och stoet Beautiful Colibri (e. Ready Cash) 1.14,6/€88.348 som under fjolåret vann tvååringsloppet Prix Vourasie (€60.000) på Vincennes.