Travåret 2021 går mot sitt slut och på unghästsidan återstår exempelvis Solvalla Grand Prix för fyraåringar på fredag och E3-revanscher innan vi skriver 2022.
För de kallblodiga treåringarna är det dags för årets sista stora i Östersund under lunchtävlingarna på fredag, nämligen anrika Jämtländskt Uppfödningslopp med 100.000 kronor till vinnaren.
Medan svenskfödda – Menhammar/Segerhuva – Dunungen dominerat bland de treåriga stona och vunnit både Kriteriestoet både på Dannero och Bjerke, så har det varit norsk dominans från norsk sida bland hingstar och valacker där Kriterierna tagits hem av Brenne Odin (e. Bork Odin) respektive Tangen Minto (e. Bork Odin). Den sistnämnde vann även Biris Uppfödningslopp.
Ingen ur trion klassiska vinnare finns med i fredagens lopp, där de mest meriterade treåringarna är norske Trö Kasper (e. Bork Odin) – tvåa i Kriteriet på Dannero och vinnare av Norrlands Elitserie – samt den framgångsrikaste bland de svenskfödda treåriga hingstarna, Jan-Olov Perssons Teknograbben (e. Tekno Odin).
Här är startlistorna till Östersundstravets fredagstävlingar.
Vinstrikaste svenskfödda treåriga kallblod 2021
Häst (far) – Tränare – Starter/segrar – Prispengar
- Dunungen (s e. Smedheim Solan) – Jan-Olov Persson – 11/8 – 1.234.228
- Teknograbben (h e. Tekno Odin) – Jan-Olov Persson – 12/4 – 392.062
- Tekno Jerva (s e. Tekno Odin) – Öystein Tjomsland – 10/1 – 388.099
- Bato Tösen (s e. Bork Odin) – Stefan Edin – 9/4 – 344.500
- Ängsthea (s e. Tekno Odin) – Robert Skoglund – 10/3 – 239.412
Gäller svenskfödda treåriga kallblod.
>> Förra året berättade Sulkysport om det anrika loppet som alltså hade premiär i Östersund redan 1931. Här är historien om Jämtländskt Uppfödningslopp:
***
Östersundstravets bana på landbacken invigdes 1936, travsällskapet är betydligt äldre än så. 1883 bildades Jämtlands Travsällskap, men den 22 mars 1832 avgjordes den första officiella travtävlingen i Jämtland.
Det berättas i jubileumsboken ”Travare och hästfolk i Jämtland” av Per-Olof Forslund från 1983.
1.500 kronor var förstapriset i ”Treåringsderbyt”, tio gånger högre än högsta klassen tävlade om
1931 var idén om ett insatslopp för kallblod född i Jämtland enligt det upplägg som fanns för varmblodens klassiker som kommit igång några år tidigare.
1.500 kronor var förstapriset i den första upplagan av ”Treåringsderbyt”, cirka tio gånger högre förstapris än högsta klassen tävlade om på den tiden. Den första upplagan vanns av Patron och Jöns Olofsson, som travade 2.15 över distansen 990 meter på Storsjöns is.
Första vinnaren när loppet flyttade upp på land var Heijor och Olof Halvarsson, som veckan före det stora loppet skrivit historia som den allra fösta vinnaren på Östersundstravets bana på land. Segertiden vid landpremiären? Marginellt bättre än Patrons notering från isen: 2.14,6/998 meter.
Loppet har levt vidare och avgjorts varje år sedan Patrons premiärseger och listan av stora hästar som vunnit är lång, såväl norska och svenska elithästar.
Den mest mytomspunne vinnaren? Ja, det finns förstås flera kandidater bland 89 vinnare, men en som sticker ut är Alm Rau Jo (e. Rigel Jo) som vann 2001. Den norske ultratalangen debuterade med vinst på 1.30,4 – som tvååring (!) och vässade tiden till 1.29,6 i sin tredje tvååringsstart. På den tiden kördes ett fåtal tvååringslopp för kallblod och Alm Rau Jos tid står sig förstås fortfarande som världsrekord.
Som treåring vann han – förutom Jämtländskt Uppfödningslopp – Kriteriet både i Sverige och Norge, men åkte på karriärens enda förlust i Biris Uppfödningslopp en dag då travet inte alls stämde och hästen dessutom blev rapporterad för orent trav.
Det var enda snedstegen på banan, men efter 24 segrar och ett andrapris på 25 starter fick karriären ett tragiskt slut. Alm Rau Jo visade tecken på kolik efter ett träningspass i mars som fyraåring, fick behandling men blev inte bättre. Två operationer gjordes för att rädda hästen, men utan framgång. Alm Rau Jo dog av tarmvred när hans karriär och liv bara var i sin linda.
2.080.962 norska kronor hann han springa in och som treåring travade han rekordet 1.26,2/1.640 meter med voltstart.
Jon A Högstad tränade hästen som i varje start kördes av Jomar Blekkan.
Blekkan har vunnit Jämtländskt Uppfödningslopp hela sex gånger som kusk. Med det är han främst genom tiderna.
Förra året vann Öystein Tjomsland-tränade Nelson Anton (e. Fjord Jerven) och Magnus A Djuse.