– Det är den bästa häst jag haft, en fantastisk individ med bland annat perfekt kurvteknik och vi är lyckliga över att en så fin häst finns i vårt stall, säger tränaren Frode Hamre.
Elitloppshelgen vann Ecurie D. Fyraåringseliten på 1.09.2, den dagens snabbaste tid. Endast en häst har vunnit på snabbare tid i Europa i år, finske Next Direction (e. Orlando Vici – Be My Luxx) när denne tog hem St.Michel Ajo på den blixtsnabba Mikkelibanan.
Ecurie D.
danskfödd hingst fyra år e. Infinitif – To Soon e. Muscles Yankee
11 st: 11–0–0
Rekord: 1.12,2k* – 1.09,2ak*
Insprunget: 2.295.625 kr
Uppfödare: Jean Pierre Dubois, Frankrike
Ägare: Global Glide AB & Smart Repair Center AB
Tränare: Frode Hamre, Norge
Körsvenner: Björn Goop/Erik Adielsson
Skötare: Tina Storetvedt
Sina 1.09,2 gjorde alltså Ecurie D. i sin blott tionde start, och utan att se ut att vara körd i botten. I den elfte, Fyraåringstestet i Eskilstuna i mitten på juli, lekte han sig till seger på 1.12,7a/2.640. Efter det tog diskussionen fart i sociala medier: är Ecurie D. den bästa fyraåring som setts?
Minnet är kort och det är lätt att dra fram hästar som Mack Lobell, Elitloppsvinnare som fyraåring…Scarlet Knight, nästan Elitloppsvinnare som fyraåring; han var trea då bakom ingen mindre än Varenne…Nuncio som var nära att vinna Elitloppet via tredjespår runt om som fyraåring…just nämnde Varenne som avrundade sin fyraåringssäsong, som obesegrad då, med att klä av självaste Moni Maker i Nationernas Pris i Milano…de franska nutida Face Time Bourbon och Bold Eagle vilka ”rensade rent” på sin väg mot att vinna Prix d’Amérique som nyblivna femåringar…Och då begränsar vi oss till lopp, hästar och prestationer på denna sida Atlanten. Men det är kanske heller inte riktigt rätt att ställa in honom i sådant sammanhang eftersom hästarna är i olika generationer och har haft olika karriärsupplägg.
– Det är ju hedersamt och smickrande att Ecurie D. gjort sådant intryck att han jämförs med sådana fantastiska hästar. Ecurie D. har inte hunnit göra så många starter och hade som treåring en del valpighet, och lek, för sig. Hästen fortsätter att utvecklas hela tiden, för varje lopp, de omogna beteendena klingar av. Fysiskt är han såklart fantastisk, det finns ju ingen häst som kan vinna på det sätt han gjorde på 1.09,2 utan att vara exceptionell när det gäller styrka och fart, säger Frode Hamre.
hade som treåring en del valpighet, och lek, för sig
Startlista
Hugo Åbergs Memorial, Jägersro tisdag 28 juli. 1.609 meter autostart. Förstapris 1.609.000 kr:
- Cokstile – Wilhelm Paal
- Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
- Milligan’s School – Ulf Eriksson (tränare: Stefan Melander)
- Double Exposure – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
- Vitruvio – Björn Goop
- Racing Mange – Joakim Lövgren
- Campo Bahia – Marc Elias (Conrad Lugauer)
- Zarenne Fas – Tom Erik Solberg (Jerry Riordan)
- Ble du Gers – Jos Verbeeck (Frode Hamre)
- Ecurie D. – Erik Adielsson (Frode Hamre)
En av de saker som visar att Ecurie D. fortfarande är under utbildning visade sig senast, i Eskilstuna. Där hade Ecurie D. bakspår och det blev en vådligt tuff färd med fiolsträngsspända tömmar för Björn Goop bakom startbilen och i loppets inledning.
– Ja, Ecurie D. är alltid ivrig innan och i början av loppen och tog senast i hårt när han var bakom hästar, det var kanske inte så långt ifrån att han gjort bort sig. Ecurie D. behöver helt klart lära sig att slappna av bättre i början av loppen, och att få börja bakom de andra. Det är han inte van vid, säger Frode Hamre.
Därför är det faktum att hästen fick bakspår igen, i Hugo Åbergs Memorial, både bra och dåligt.
– Ja, dåligt förstås gällande chansen att behålla segerraden intakt. Nu blir han beroende av hur det blir kört om han ska vinna även om han har resurserna och av jobben att döma även formen för att kunna vinna. Men det kanske ändå var bra med bakspår om man tänker lite längre framåt. Nu får hästen träna en gång till på att börja i bak
re ledet. Med tanke på att Eurie D. i detta sammanhang är färsk, han har hittills bara mött jämnåriga och ställs nu mot hästar som tillhör den europeiska äldreeliten, är det kanske bra att han slipper ”vara med i kriget” som det antagligen blivit om han stått någonstans ”mitt på” startbilsvingen. Nummer tio är helt klart bättre än om han fått spår sju eller åtta, säger Frode Hamre.
kanske bra att han slipper ”vara med i kriget”
Ecurie D. är danskfödd och uppfödd av franske avelsnestorn Jean-Pierre Dubois. Eftersom Ecurie D:s mamma To Soon har Muscles Yankee som pappa, hjälpte det inte att mamman See You Soon kommer från ett av Dubois märkesmödernen, Dourga II/Rangone. To Soon var ändå inte välkommen i franska stamboken.
Ecurie D. placerades av Dubois hos Frode Hamre och öppnade karriären imponerande med att vinna på Solvalla på uppseendeväckande 1.14,3a/2.140. Detta i april som treåring. När hästen sedan följde upp med att imponera även i andra segern, på Åby i början av maj, tog Marko Kreivis intresse av att försöka köpa hästen fart på allvar. I mitten på juli var saken klar:
– Jag fick inte med mig någon delägare i första skedet, men nu när affären är klar känns det väldigt bra. Jag har förstått att det var många intresserade, så det känns speciellt, sade Marko Kreivi till Sulkysport efter att han tillsammans med Süleyman Yüksel köpt supertalangen som då hunnit komma upp i fyra raka segrar. Den femte togs samma vecka som affären gjordes klar, Stochampionatshelgen, i Slaget vid Axevalla Hed.
Treåringssäsongen ändades efter sju starter och sju segrar. Efter att Kreivi och Yüksel köpt Ecurie D. satte han världsrekord 1.12,2/1.640 i Big Noon-Pokalen på Solvalla och avslutade sedan med att vinna Europeiskt Treåringschampionat på Vermo. Den kvällen var Ecurie D. överfull av energi före loppet, så han orsakade först en omstart, för att sedan galoppera bort 80 meter i loppet – och vann ändå! Det fanns en klockning som visade 1.11,5/1.700 meter, och den farten hade hästen sannolikt i 2.000 meter.
Körande Björn Goop konstaterade efteråt att ”jag tänkte att det var kört. Det ska inte gå att komma tillbaka efter en sådan galopp”. Och lade, liksom för att understryka det imponerande i prestationen ännu mer: ”Han gjorde det med skor på alla hovarna och fast bomull”.
Det hör till saken att Ecurie D. – i känd Jean-Pierre Dubois-stil, det betalas sällan eller aldrig insatser till årgångslopp från det hållet – inte varit anmäld till ”någonting” i sitt hemland. Inte Kriteriet, inte Derbyt. Men i samband med att Ecurie D. vann Ina Scots Ära på Mantorp i maj uppmärksammades ägarna på att det numera finns en möjlig bakväg in i Grand Prix de l’U.E.T. För nätta 20.000 euro kan hästar före 1 augusti köpas in i det som populärt benämns Europaderbyt. Dett var Kreivi och Yüksel förstås väldigt intresserade av. Så nu har plötsligt Grand Prix de l’U.E.T. kommit in i bilden.
– Ja, jag har förstått att Ecurie D. kommer in där som efteranmäld. Det ändrar förstås på saker och ting i den från början tänkta matchningen, för nu blir det loppet det naturliga huvudmålet denna säsong. Vi valde att stå kvar vid ursprungsplanen att vara med i Åbergs och går sedan mot sedan Europaderbyt, säger Frode Hamre.
Ecurie D. har för övrigt Grand Prix de l’U.E.T-meriter i blodet. Hans mormors mormor Rangone vann det loppet 1987, i Milano, för Jean-Pierre Dubois.
Och efter det? Vågar ni se så långt fram som det franska vintermeetinget med fryaåringsloppet Criterium Continental på Vincennes och kanske sedan Prix d’Amérique?
– Jadå. Det är klart att de tankarna finns där. Men de är ännu långt bak i huvudet. Efter Grand Prix de l’U.E.T. (vars försök körs i slutet av september på Solvalla och Vincennes och final 16 oktober på Vincennes, reds.anm.) kan vi planera fortsättningen, säger Frode Hamre.
Det är klart att de tankarna finns där. Men de är ännu långt bak i huvudet
Björn Goop kan då hamna i en spännande sits…som förstekusk på årets Prix d’Amérique-vinnare Face Time Bourbon och även på Ecurie D…
Hamrestallet, med Jarlsberg som hemmabana, är rent allmänt stekhett för dagen. I helgen har Frode räknat in två stora treåringssegrar. Jolene B.R. (e. Muscle Hill – Cantabs Gal) – ägd av just Marko Kreivi – tog fjärde segern i femte starten när hon rundade hela fältet i ett imponerande slutvarv i stoavdelningen av Prinsesse Märtha Louises Pokallöp.
Ecurie D:s danskfödda lillasyster Fascination (e. Maharajah), fortfarande ägd av Jean-Pierre Dubois, tog fjärde segern i sjätte starten när hon vann Jydsk 3-årings Grand Prix i Århus.
Till det kan fogas att fransfödde och -ägde Ble du Gers (e. Quinoa du Gers – Moorea) vunnit både Oslo Grand Prix och Ulf Thoresens Minneslopp sedan han kom till Hamrestallet från Jean-Michel Bazire i maj.
– Det är tacksamt att vi har hästägare som ger oss förtroendet med väldigt fina hästar. Samarbetet med Jean-Pierre Dubois hade vi sedan innan, att Marko Kreivi satsar på oss har ju vuxit fram tillsammans med Ecurie D. Vi har haft hästar inkvarterade hos Bazire, och när det blev tävlingsstopp i Frankrike på grund av coronapandemin medan Sverige var i gång och tävlade och Norge och Danmark kom igång i april-maj blev det aktuellt att Bazire ville skicka Ble du Gers hit, för att han skulle passa i de nordiska loppen. Det har ju gått bra, Ble du Gers har presterat starkt, säger Frode Hamre.
Lotteriavinnaren Bel Avis (e. Ganymede – Gloria Maris) var också nu på väg till Hamre från Bazire, men har inte visat rätt form och fick stå över att vara med Åbergskvällen.
Det var även tänkt att Jean-Michel Bazires son Nicolas förra året skulle jobba en period i Hamre-stallet för att vidga sina vyer. I sista stund blev det dock kontraorder – det var för mycket att göra hemma för att Nicolas när det kom till kritan skulle få åka till Norge.
Vinner Ecurie D. Hugo Åbergs Memorial accelererar garanterat snacket om ”bästa fyraåringen någonsin”.
– Vi ser fram emot loppet. I jobben känns han perfekt, säger Frode Hamre.
Ecurie D:s mödernelinje
To Soon danskfödd e. Muscles Yankee – See You Soon
10 st: 2–3–1, 1.12,4k, 202.831 kr
Ecurie D. är första avkomman.
Har utöver Ecurie D. lämnat:
- Fascination (sto tre år e. Maharajah), 6 st: 4–0–1, 1.12,4ak, 190.899 DKR
To Soon köptes förra året till Sverige, av Marko Kreivi, i samma veva som han köpte Ecurie D.
See You Soon franskfödd e. Love You – Langone
Har utöver To Soon lämnat:
- Conga (sto åtta år e. Goetmals Wood), 19 st: 2–1–2, 1.15,0m, €94.660
- Be You Soon (sto nio år e. Goetmals Wood, 30 st: 2–3–1, 1.14,6am, €41.077
Langone franskfödd e. Defi d’Aunou – Rangone
Har utöver ostartade See You Soon lämnat:
- Reve Avec Moi (valack född 2005 e. Love You) 90 st: 14–6–6, 1.12,3ak, €222.231
- Divergence (sto sju år e. Repeat Love) 63 st: 3–5–12, 1.14,5am, €86.570
Rangone franskfödd e. High Echelon – Dourga II
38 st: 9–9–4, 1.14,6ak, €412.100
Toppsto i sin kull, vann som fyraåring bland annat Grand Prix de l’U.E.T. och Criterium Continental
Har utöver ostartade Langone lämnat:
- Dream With Me (hingst född 1991 e. Tarass Boulba) 85 st: 28–3–7, 1.14,8am*, €1.327.831. Avelshingst
- Gandero (hingst född 1994 e. Buvetier d’Aunou) 62 st: 7–3–5, 1.15,3am*, €86.148
- Kangone (sto född 1998 e. Defi d’Aunou) 23 st: 4–2–0, 1.16,0am, €70.965
Dourga II franskfödd e. Seddouk – Romee
Har utöver Rangone lämnat:
- Ouragon (hingst född 1980 e. Gazon) 64 st: 23–8–2, 1.15,8l, €400.133. Avelshingst.
- Morgaflore (sto född 1978 e. Florestan), mamma till storstjärnan Arnaqueur (hingst e. Fakir du Vivier) 1.13,4am/€1.034.583