Fokustema
Solvalla
Läs senare

Hevin Boko på väg mot kulltoppen

Systern till tidigare Derbysto-vinnaren Evin Boko, fortsatte att övertyga med en säker seger från dödens. Dagens stora snackis var Coin Perdu, som åkte på karriärens första förlust.
Av
Jesper Kask
Hevin Boko fortsätter att övertyga för Johnny Takter och Timo Nurmos. Foto Tommy Andersson/ALN
Hevin Boko fortsätter att övertyga för Johnny Takter och Timo Nurmos. Foto Tommy Andersson/ALN

2015 var året då Timo Nurmos-tränade Evin Boko kammade hem två miljoner kronor som vinnare av Derbystoet. Även om systern Hevin Boko har en bit kvar till sin storasyster meriter, är det ingen omöjlighet att vi får se treåringen bland kulltoppen framöver. Efter att ha spenderat det första varvet i andra par utvändigt, valde körande Johnny Takter att köra fram utvändigt om ledande Kashmary Night, som fått bestämma i lugna 1.16,9 under de första 1.000 meterna. Trots ett slutvarv som förstahäst i andraspår, var Going Kronos-dottern stark nog att både plocka ned ledaren, och hålla undan före gott spurtande Maharani de Baroda.

Fakta

HEVIN BOKO

3 år sto e. Going Kronos / Welat Boko

8 starter: 3–2–1  

210.000 kr.  / 1.14,0am

Ägare: Bekir Kesen Kapitalförv. & Rest. AB (leasingtagare)

Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna

Tränare: Timo Nurmos

Expandera

– Hon har gått framåt väldigt mycket sista månaden när jag har kört henne. Senast var jag jättenöjd med hennes slutvarv och det är en stark häst med bra inställning. Loppet blev lite långsamt kört, och jag ville inte förlora på det sättet, så jag körde fram och det gick ju bra, sa Johnny Takter.

Jämförelsen mellan systrarna var svår att göra för Takter, som kört båda hästarna tidigare.

– Hevin Boko är lite finare i travet, men båda är starka och rejäla ston. De verkar ha fina fysiska gener.

Första segern för Goop

Zahara Goj hade perfekta förutsättningar, med kort distans och innerspår, och gjorde ingen som trodde på henne besviken. Efter att ha tagit ledningen utan bekymmer blev loppet väldigt odramatiskt. Hästen kunde sedan sticka undan i en snabb avslutning – 1.09,9 klockades de sista 500 meterna till – efter att ha varvat på för klassen långsamma 1.13,5. 80.000 kronor fick stoet för besväret och tog sin första seger för Björn Goop, i den femte starten för sin nye tränare.

Captain Knas galopperade oväntat på Solvalla för en vecka sedan, ett lopp som vanns utav talangfulle Very Kronos, och slapp Båths treåring denna gång. Trots en tung resa utvändigt om ledande Vincent Chase, lyckades Dream Vacation-sonen kriga ned ledaren över upploppet och tog karriärens andra seger i det femte försöket. Segertiden landade på 1.14,9 full väg.

Snöplig galopp bröt Coin Perdus segerrad

Nio raka segrar skulle bli tio under kvällen för Coin Perdu, men den treåriga kullens konung  åkte istället överraskande på karriärens första förlust. Den Svante Båth-tränade stjärnan fick en tung inledning de första 700 meterna i tredjespår innan han släpptes till ledningen. Robert Bergh avancerade snabbt fram till dödens med Tasteofchocolatier, medan den tunga favoriten fick dämpa tempot i front. Ut på sista bortre långsidan fick Erik Adielsson väcka upp S.J.’s Caviar-sonen en aning och in på upploppet såg ekipaget ut att ha loppet under full kontroll. Med 100 meter kvar till mål rullade dock hästen över i galopp, till synes när loppet var avgjort och klart. Vann gjorde istället Jorma Kontio och storskrällen Free to Party (e. Adrian Chip), som bidat sin tid i kön innan han avslutade vasst över upploppet.

Han hade inte rätt rytm någon gång

Erik Adielsson var märkbart besviken efter den snöpliga förlusten.

– Jag var aldrig toppnöjd med honom under vägen, han hade inte rätt rytm någon gång. Jag vet inte om det var utrustningen eller om det var ytmaterialet på banan, men det är inga ursäkter ändå för hästen ska klara av det. Alla är besvikna just nu, men hästar är av kött och blod och sådant här händer tyvärr, sade Adielsson.

Svante Båth fick en liten tröst redan i nästa lopp, då Holdyourhorses fick besöka vinnarcirkeln efter en stark insats från dödspositionen. Efter en snabb öppning tog Misty Marke hand om ledningen, och fick favoriten Holdyourhorses med Anders Eriksson i sulkyn på utsidan. Eriksson förivrade sig inte efter den snabba öppningen, och kontrollerade varje meter av loppet innan han enkelt klev undan sista 150 meterna. Den fyraårige Scarlet Knight-sonen kunde lägga 40.000 kronor till kontot och vann på 1.14,2 över 2.140 meter.

Treasure Kronos tillbaka i vinnarcirkeln

Efter två raka galopper som hårt betrodd i tuffare sällskap, var förutsättningarna helt annorlunda denna gång för Jerry Riordans femåriga sto. Trots 40 meters tillägg i voltstart var Treasure Kronos snabbt ikapp fältet, och avancerade fram mot ledande My White Eagle efter ett långsamt första varv. Christoffer Eriksson körde resolut till ledningen och höll sedan ett betydligt högre tempo hela vägen in i mål. Raja Mirchi-dottern fick aldrig någon allvarlig utmanare och vann komfortabelt på topptiden 1.11,9 över 2.180 meter, tillika världsrekord. Det var Treasure Kronos första seger sedan december månad ifjol.

– När det gick så långsamt mitt i loppet, kunde vi köra fram utan att det kostade för mycket. Hon är riktigt bra och Jerry hade satt henne i fint skick till det här loppet, sade Christoffer Eriksson.

Odramatiskt blev det för talangen Disco Volante, som blivit allt mer stabil i Stefan Melanders regi. Fyraåringen öppnade snabbt från start och tog hand om ledningen före Global Trust. Väl i ledningen fick ”det flygande tefatet” – eller Disco Volante översatt till svenska – bestämma tempot och trots lite tryck i andra- och tredjespår från utmanande On the Line och Gravity Falls, höll hästen undan på ett bra sätt. Fastklistrad i rygg över mål, satt Global Trust, som passas nästa gång. Segertiden för Disco Volante blev 1.13,6 överDerbydistansen 2.640 meter.

– Han har känts lugn och fin när jag har fått köra honom, de har verkligen gjort ett kanonjobb hos Stefan för att få honom så lugn. Det var inte hur mycket kvar som helst i tanken i mål, men han gjorde det bra och borde gå framåt med loppet i kroppen. Han lägger mycket mark under sig och det känns som en riktigt bra häst, sade körande Ulf Ohlsson.

Balfour avslutade omgången med en oerhört stark prestation. Allt blev fel för Robert Berghs vackre fux, som missade starten helt och hamnade illa på det i tredjespår under loppets inledning. Moni to Spare var desto raskare från start och fick ledningen, och när Balfour avancerade fram utvändigt om ledaren efter den tuffa inledning för hästen, var det nog inte många som trodde på segerchans för Bergh. Sexåringen höll dock storstilat och segrade med en hals före snabbt avslutande Charrua Forlan. Farzad Boko fastnade med alla krafter kvar i rygg på vinnaren och passas till nästa gång.

– Vilket svettigt lopp han gör, han kämpade väldigt storstilat. Allt som kunde bli fel blev fel, men han var stark hela vägen, sade Robert Bergh.

Fakta

V86 Solvalla 9 augusti
Rätt rad: 1–2–5–7–7–13–6–3
Åtta rätt: 15.918 kr.
Sju rätt: 67 kr.
Sex rätt: Jackpot
Omsättning: 21.579.582 kr.

Expandera
Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Två USA-travare till Redén

Två amerikanska nyförvärv har anlett till Daniel Redén och Furuby Gård i helgen.
Meritmässigt sticker Keep Asking ut, men Fly By är inte någon dununge heller.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Båda hästarna känns väldigt spännande, säger Daniel Redén.

Tidigare George Ducharme-tränade Keep Asking (e. Chapter Seven-Sensibility), 1.09,9/$598.949, har startat 27 gånger (10-5-3) och kommer närmast från en andraplats i finalen i Massachusetts Breeders Stake ($160.000) för treåriga hingstar och valacker på Plainridge Park den 24 oktober.

Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– En riktig miniracer.

Han kostade 160.000 dollar på Harrisburgs mixedauktion.

– Men jag trodde att han skulle gå långt över min limit.

Finaletta Massachusetts Breeders Stake

Förutom andraplatsen i Massachusetts Breeders Stake har han vunnit dubbla försök ($75.000) och två försökstriumfer har det också blivit i New York Sire Stakes ($117.700/$59.000) i år. Ifjol finalvann Keep Asking Massachusetts Breeders Stake ($150.000), tog hem tre försök ($40.000) och även dubbla försök i New York Sire Stakes ($108.200/$104.400).

Modern Sensibility (e. Muscle Mass), 1.09,6/$361.816, vann två försök i New York Sire Stakes och slutade finaltvåa i Empire Breeders Classic. Keep Asking är hennes första avkomma och nämnas ska också att hennes tvååring Sensational (e. Greenshoe), 1.12,8*/$9.400, vunnit ett lopp på sex starter.

Mormor Twin B Sensation (e. Ken Warkentin), 1.12,0/$113.065, ingår i samma syskonskara som Twin B Excalibur ($390.713), Twin B Senorita ($376.383), Sierra’s Image ($305.384) och Twin B Spikeman ($248.008).

”Nu blev det två hästar istället…”

– Fly By var däremot ett ”sidoköp”…han fanns med på min lista, men jag var inte helt förtjust vad jag såg av honom i loppen. Däremot har han en fantastisk exteriör och är en mycket snygg häst. Men så var det väldigt höga priser i Harrisburg och jag var rädd att jag inte skulle få någon häst. Fly By gick före Keep Asking och budgivningen började stanna av och 80.000 dollar, som vi bjöd, var han verkligen värd. Fly By har kanonstam, tjänat över 200.000 dollar och sprungit snabba tider. Nu blev det två hästar istället…

Fly By. Foto: Fred J Brown Jr.

Fly By (e. Chapter Seven-Fly Angel Fly), 1.10,0/$248.237, har startat 27 gånger (4-6-2) och i sin senaste start slutade han femma i en final i Kentucky Sire Stakes och treåringen kommer närmast från Tony Alagnas stall.

Dubbla försöksvinster har det blivit i New York Sire Stakes ($84.00/$57.000) i år och förra året blev det seger i såväl försök i Kentucky Commonwealth Series ($30.000) som Kentucky Sire Stakes ($30.000).

Fly By såldes som ettåring för 275.000 dollar i Lexington. Hans mor Fly Angel Fly (e. Cantab Hall), 1.11,1/$55.144, har också lämnat Piano Bar (e. Bar Hopping), 1.10,7*/$76.640. Modern ingår i samma syskonskara som Oasis Dream ($211.961) och Perth Angel de Vie ($159.603).

”Köpt för avel”

Tredje köpet var treåriga svenskfödda stoet Sevemearas (e. Chapter Seven-Flame Mearas), 1.11,0/$2.760, och hon kostade 30.000 dollar på samma auktion.

– Johan (Arneng) ropade in henne och Sevemearas är köpt för avel, men vi ska testa och se om det är något att hålla på med. Hon har visat fart i USA och bara gjort tre starter (0-0-1, reds. amn.) för Trond Smedshammer.

Som slagen har Sevemearas travat 1.11,0, men vunnit kvallopp på 1.11,1 och då avslutade hon sista 400 meterna på 1.07.6. Som ettåring klubbades Chapter Seven-dottern för 92.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale.

Ostartade modern Flame Mearas (e. Love You) är undan Overtop Kronos (e. Viking Kronos), 1.13,1ak/470.262 kr.

Fokustema
Hingstligan 18-24 november 2024
Läs senare

Rekordsiffror av Maharajah

Maharajah går som tåget i hingstligan på svensk mark.
Förra veckan blev det 13 segrar för den Menhammar-uppstallade hingsten och han passade också på att slå nytt penningrekord.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Nu har Maharajahs avkommor sprungit in 58.050.200 kronor, vilket betyder att han slagit sitt eget rekord från ifjol – 56.559.650 kronor – då det återstår mer än en månad av 2024.

Två av hans vinster kom i lopp med 150.000 kronor i förstapris. Maroon Day vann Fyraåringsseriens final på Kalmartravet, medan Nikki Lane tog hem ett försök i Diamantstoet på Jägersro dagen efter.

Fakta

Förra veckans toppar

Varmblod:

13 segrar:

  • Maharajah

Åtta segrar:

  • S.J.’s Caviar

Sju segrar:

  • Readly Express

Fem segrar:

  • Nuncio

Fyra segrar:

  • Googoo Gaagaa
  • Greenshoe
  • Tobin Kronos

Tre segrar:

  • Brillantissime
  • Infinitif
  • Muscle Hill
  • Ready Cash

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp varmblodiga avelshingstar med tre eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Kallblod:

Fem segrar:

  • Tekno Odin

Två segrar:

  • B.W. Modde

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp kallblodiga avelshingstar med två eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Expandera

Övriga vinnare var: Gold From Heaven, Great Ruler, He’s From Heaven, H. Pine Mahara, Luckpenny Wine, Mellby Minerva, Nouchka di Quattro, Rya Håleryd, Sir Albert, Steady Roger och Wingsuit.

Totalt har det blivit 440 vinster för Maharajah i år och nu fattas det blott 32 segrar till rekordet från ifjol på 472 triumfer.

Överlägsen sedan Åby World Grand Prix

Scipion du Goutier fortsätter att behålla ledartröjan gällande snittinkomst för de 20 vinstrikaste avelshingstarna på svensk mark och det har han gjort sedan hans son Horsy Dream vann Åby World Grand Prix i augusti. Snittinkomsten är 805.614 kronor/start och det är ingen annan avelshingst i närheten av. Tvåan Walner snittar 47.933 kronor/start.

Champion Tekno Odin var bäst förra veckan bland kallbloden med fem segrar. Totalt har det blivit 160 vinster i år och han är också överlägsen när det gäller inkomst med 15.149.650 intjänade kronor.

I hans segerkvartett förra veckan ingick: Eslas Gubben, Fia med Knuff, Guli Hektor, Jonases Nypon och Thim Tabac.

***

Avelshingstar med högst snittinkomst i Sverige 2024:

Namn (förra veckan) – Starter – Segrar – Segerprocent – Prispengar – Snitt/start

  1. Scipion du Goutier (1) – 14 – 3 – 21,4% – 11.278.600 kr – 805.614 kr
  2. Walner (2) – 248 – 51 – 20,6% – 11.887.300 kr – 47.933 kr
  3. Face Time Bourbon (8) – 439 – 93 – 21,2% – 19.584.200 kr – 44.611 kr
  4. Readly Express (4) – 1.466 – 274 – 18,7% – 45.514.950 kr – 31.047 kr
  5. Muscle Hill (5) – 793 – 130 – 16,4% – 20.831.100 kr – 26.269 kr
  6. Ready Cash (6) – 888 – 141 – 15,9% – 22.363.900 kr – 25.184 kr
  7. Father Patrick (7) – 862 – 111 – 12,9% – 20.518.600 kr – 23.803 kr
  8. Propulsion (9) – 815 – 149 – 18,3% – 19.053.100 kr – 23.378 kr
  9. Googoo Gaagaa (9) – 841 – 117 – 13,9% – 18.099.300 kr – 21.521 kr
  10. Nuncio (10) – 1.353 – 191 – 14,1% – 24.561.100 kr – 18.153 kr
  11. Maharajah (11) – 3.212 – 440 – 13,7% – 58.050.200 kr – 18.073 kr
  12. Trixton (12) – 680 – 94 – 13,8% – 12.032.950 kr – 17.695 kr
  13. Bold Eagle (13) – 1.053 – 143 – 13,6% – 17.528.350 kr – 16.646 kr
  14. Brillantissime (14) – 761 – 80 – 10,5% – 12.053.200 kr – 15.839 kr
  15. Tekno Odin (15) – 1.304 – 160 – 12,3% – 15.149.650 kr – 11.618 kr
  16. S.J.’s Caviar (16) – 2.535 – 286 – 11,3% – 26.752.650 kr – 10.553 kr
  17. Raja Mirchi (17) – 1.316 – 127 – 9,7% – 13.682.250 kr – 10.397 kr
  18. Tobin Kronos (18) – 1.062 – 105 – 9,9% – 10.339.100 kr – 9.735 kr
  19. Uncle Lasse (19) – 1.089 – 100 – 9,2% – 9.970.700 kr – 9.156 kr
  20. Orlando Vici (20) – 1.771 – 136 – 7,7% – 14.637.400 kr – 8.265 kr
Fokustema
Lunchtrav
Läs senare

Inställt på Färjestad

Det blir inget lunchtrav på Färjestad idag.
Detta meddelas på travförbundets hemsida.
Av
Claes Freidenvall
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Vi har förberett banan inför dagens tävling i och med att det enbart var några få plusgrader igår och minus i början av helgen. Men nu på morgonen ser vi att det är lönlöst. Banan var tidigare frusen, men släpper nu rejält. Det hade inte heller hjälpt att senarelägga tävlingarna med några timmar. Vi ska inte riskera säkerheten för vare sig två- eller fyrbenta. Därför ställer vi in och det är väldigt tråkigt för alla parter, säger Greger Artursson på travsport.se.