Christoffer Eriksson kör ut på kolstybbsbanan inför 35 000 åskådare och miljontals tv-tittare med outsidern Treasure Kronos som kvalade in till Prix d’Amérique genom att vinna fyraåringsloppet Criterium Continental på juldagen. Hans inställning är att han har allt att vinna och inget att förlora.
Tar hon sjundepriset känns det antagligen som en seger
29-åringen är nu etablerad som ett av de främsta namnen som kusk i Sverige. Ifjol tog Christoffer sitt första championat på hemmabanan Jägersro och slutade åtta i den allsvenska kuskligan.
Christoffer Eriksson
Christoffer Erikssons körsvensresultat sedan 2013:
2013 548 st: 68–60–66 4 416 813
2014 515 st: 44–47–43 3 583 383
2015 1 010 st: 124–119–97 13 899 326
2016 1 167 st: 146–142–126 19 115 892
Det stora genombrottet kom under 2015. Då gick Christoffer från drygt 500 körda lopp och 44 segrar år 2014 till över 1 000 körda lopp och 124 segrar 2015. Siffror som han inte bara befästemutan till och med förstärkte ifjol, till 146 segrar. I inkörda prispengar är stegringen än mer hisnande: 3,6 miljoner kronor 2014, 19,1 miljoner 2016.
Jerry Riordans Treasure Kronos är en av de hästar som fört Christoffer till toppen. Med henne vann han Breeders Crown 2015 och Stosprintern ifjol, innan då den största segern bärgades efter en tiostjärnig kuskinsats från bakspår av Christoffer, Criterium Continental juldagen på Vincennes.
– Det löste sig perfekt den gången, rätt ryggar fram till upploppet där vi kunde attackera. Å andra sidan är det vad som gäller för nästan alla hästar, ska de räcka ända fram i sådana lopp räcker det inte bara att det är en bra häst, det ska till en himla tur också.
Christoffer körde då sitt allra första lopp på Vincennes och det blev alltså seger direkt i ett grupp I-lopp…Skulle hans nästa framträdande bli självaste Prix d’Amérique?! Nej, det var bäst att testa den franska voltstarten, den som praktiseras i Prix d’Amérique. Det gjorde Christoffer och Treasure Kronos i mitten på januari. Det blev visserligen galopp efter cirka 400 meter, men det spelade mindre roll.
– Ja, det viktigaste var att jag fick prova på den franska voltstarten. Det är ett väldigt bra startsystem. Det gäller att placera sig rätt när hästarna samlas utifrån hur man har tänkt sig att köra starten och loppet och tajma rätt i utkörningen på banan för att komma iväg rätt. Det blev omstart i det lopp vi var med, och det var ju bra för mig! Då fick jag chansen att känna på det ännu mer och prova lite olika varianter. Jag är väldigt tacksam att jag fick den här chansen att lära mig hur det hela fungerar en gång innan Prix d’Amérique, säger Christoffer.
Ja, men det är en sak att vara med i ett ”vanligt” lopp och i Prix d’Amérique. Om det är lite snälla trafikregler som gäller i vanliga lopp så är Prix d’Amérique-starten rallycross. Då bjuds det inte på en millimeter.
– Jag är medveten om det…samtidigt är det en av de stora grejorna, tjusningen med Prix d’Amérique. Starten är en del av tävlingsmomentet och jag är fascinerad hur de franska hästarna fungerar där. De kan ibland stå lugnt och stilla flera sekunder och det alltså i ett läge där egentligen är taggade för att tio sekunder senare tävla och springa i full fart. Den biten är totalt annorlunda mot hur vi förbereder, och kör med, hästarna inför loppen här hemma, där vi vill att de ska röra på benen hela tiden.
– Jag minns när jag som 12-13-åring satt hemma och såg Prix d’Amérique på tv och blev totalt fascinerad och uppslukad av hela grejen. Nu är jag med själv, och det är ju få i världen som någonsin får den chansen. Ja, det blir verkligen en speciell upplevelse på söndag. Det känns ärofullt bara att vara med.
Jag minns när jag som 12-13-åring satt hemma och såg Prix d’Amérique på tv och blev totalt fascinerad och uppslukad av hela grejen
Christoffer pratar alltså om Prix d’Amérique-upplagorna runt millennieskiftet. När Moni Maker, General du Pommeau och Varenne var hästnamnen på allas läppar.
Även om omstarterna senast var bra i utbildningssyfte för Christoffer Eriksson så var de inte lika bra för Treasure Kronos.
– Hon är snäll och lätthanterlig att köra men blev lite stressad av omstarterna. Hon är alltid mer spänd i början av loppen när hon som senast går med skor än utan eftersom hon med skor har tendens att slå ihop. Man får därför alltid hålla i henne i första kurvan när hon går med skor. Anledningen att hon galopperade var just att hon inte riktigt fick med sig ett bakben och slog ihop, berättar Christoffer.
I Prix d’Amérique är det naturligtvis barfota runt om som gäller och därmed är också galopprisken klart mindre. Christoffer har, av de erfarenteter han drog när han testade det franska voltstartsystemet med Treasure Kronos, funderingar på hur han ska lägga upp starten och loppet.
– Jag ska nog försöka undvika att lägga krafter på att köra för position i början. När man vill köra loppet på det sättet är det bäst att komma ut på banan bland de sista, så man får vända upp och köra rakt fram på spåren längst in. Sedan hoppas jag att det blir hårt tempo hela vägen och att de andra kör mot varandra medan vi smyger med. Treasure Kronos är färsk i de här sammanhangen, yngst i fältet tillsammans med Wild Honey, och som sagt, sjundepriset skulle nog kännas som en seger, avslutar Christoffer Eriksson.