Järvsöfaks (e. Trollfaks-Järvsö Anna) har länge levt ett pensionärsliv i sin stora hage, vid infarten till Jan-Olov Perssons anläggning ett stenkast från Hagmyrens travbana. Där har han glatt och villigt poserat framför kameror från många besökare under åren.
De senaste månaderna har hälsan blivit sämre och idag kom det ofrånkomliga. Järvsöfaks fick somna in.
– De sista månaderna har han tappat i vikt och ätit sämre så det var vår skyldighet att låta honom vandra vidare mot de evigt gröna ängarna, säger Jan-Olov Persson till travsport.se.
Men det är klart att man är mer stolt över hans position i kallblodshistorien än de ekonomiska bitarna
Att Järvsöfaks betytt enormt mycket för Hagmyrentränaren är närmast en underdrift. Både ekonomiskt som grundbulten för en av Sveriges största travrörelsen, och förstås känslomässigt.
– Ekonomiskt har han varit som en trisslott. 162.000 i månaden i tolv år. Och det visade sig genom hans avelsarbete att det var en dubbellott. Han ligger bakom allt. Men det är klart att man är mer stolt över hans position i kallblodshistorien än de ekonomiska bitarna, även om det inte varit oviktigt, sade Persson i en intervju med Sulkysport tidigare.
Och visst har Järvsöfaks gjort enorma avtryck i travhistorien. På tävlingsbanan, i andra sociala sammanhang utanför travet och i avelsboxen.
Genombrottet i landskamp som femåring
Järvsöfaks vann själv fantastiska 201 lopp på 234 starter under sin fantastiska och ojämförbara tävlingskarriär. Men han gick faktiskt bet i Svenskt Kallblodsderby. Där fick han se sig slagen av Lars I Erikssons Rolex K, som var snäppet bättre än Järvsöfaks i inledningen av karriären.
Det tog Järvsöfaks igen med råge.
Järvsöfaks
Karriärens främsta seger enligt tränare Persson kom på Bjerke hösten 1998 när Järvsöfaks blev förste svenske kallblod att slå norrmännen i deras största lopp, norska Derbyt. Då hade han definitvt tagit över kungatronen i sin kull.
Året efter, i just Östersund, kom det stora genombrottet mot äldre hästar. I kallblodslandskampen mot Norge tog Järvsöfaks skalpen av den tidens främsta kallblod Bork Rigel och ordnade svensk segeryra efter över tio år med bara norska vinnare. På en champions sätt tog den femårige Järvsöfaks ned den sex år äldre Bork Rigel och klev fram som världens bästa kallblod.
Reste sig efter Baron Gruff
Resten är historia. Inte ens den fruktade Baron Gruff-sjukan sommaren 2004 kunde stoppa Järvsöfaks, som var väldigt illa däran och nära döden, men visade livsgnista och klarade livhanken.
Järvsöfaks slaktade den ena rekordet efter det andra på tävlingsbanan. Han är fortfarande det snabbaste kallblodet genom tiderna med sin fantastiska notering 1.17,9a/1.640 meter i Gävle sommaren 2005. Han hade segersviter på 42, 33 och 29 raka segrar under karriärens gång. Han står i särklass bland kallbloden med 21.288.570 kronor intjänat under karriären.
Den 28 december 2009 gjorde han på Romme sin 234:e och sista start – och vann förstås.
Istället riktades allt fokus mot avelsarbetet och PR-jobb. Där har Järvsöfaks varit ovärderlig för svensk kallblodssport. Bland annat har han som ende travhäst varit med i den beridna högvakten.
Derbyvinnare i första kullen
I avelsboxen gjorde Järvsöfaks entré som femåring 1999 och redan ur hans första kull född 2000 kom en Derbyvinnare i Hallsta Lotus, som vann närmast före en annan mini-Faks, Åkre Lurifax. Redan 2006, när hans äldsta avkommor var sex år, klev Järvsöfaks upp överst på den svenska kallblodstronen och sedan plockade han hem 14 (!) raka hingstchampionat i Sverige, innan han blev nedpetad från tronen av Bork Odin förra året.
Järvsöfaks fick 759 svenskregistrerade avkommor, som tillsammans har gjort 21.034 starter och vunnit 2.682 lopp så här långt. I prispengar har de dragit ihop över 163 miljoner kronor!
Bäst av dem alla är Hallsta Lotus, som klev över tio miljoner kronor intjänat under sin långa och framgångsrika karriär. Ytterligare 36 svenskfödda avkommor har blivit miljonärer. I Norge har han lämnat ytterligare 25 miljonärer med toppavelshingsten Åsajerven i topp med 5,9 miljoner norska kronor insprunget.
Hans sista avkommor föddes 2015.
”Faksens” klassiska vinnare
Listan av storloppsvinnare som Järvsöfaks lämnat är enorm. Tillsammans med Solo delar Järvsöfaks delar positionen som etta med sex vinnare vardera i svenska Derbyhistorien: Hallsta Lotus 2004, Stjerne Faks 2007, Järvsöviking 2008, Norheim Faksen 2010, Hellin Faxen 2013 och Järvsörappen 2015.
I svenska Kriteriet har han två vinnare: Horgen Lotta 2006 och Galileo 2015. I Kriteriestoet har hans döttrar Eldsiri 2009 respektive Uggla I Mossen 2016 segrat.
När det gäller de stora klassikerna i Norge ståtar han med tolv segrar:
Derbyt: Norheim Faksen (2010), Järvsörappen (2015)
Kriteriet: Åsajerven (2005), Horgen Lotta (2006), Norheim Svenn (2012), Tand Kraft (2016).
Stoderbyt: Förlands Trolla (2008), Åsajenta (2009), Eldsiri (2010), Uggla I Mossen (2017).
Stokriteriet: Eldsiri (2009), Uggla I Mossen (2016).
Järvsöfaks är död, men kungen lever vidare. I minnet, genom sina ättlingar och snart med en minneslund och egen travsten hemma på gården.