Det säger Mats Norberg gällande Skatteverkets förslag till ny uformning av ”ställningstagandet beskattningsbar person”, vilket Sulkysport redogjort för tidigare idag (tisdag).
Norberg, som utöver att vara ledamot i Svensk Travsports styrelse med ansvar för skattefrågor, sitter också med i LRF:s grupp för hästfrågor. Det är sistnämnda instans som (svarsdatum är 12 november) ska skriva det svar som ska skickas in om Skatteverkets planer på att införa nya gränsdragningar för vad som ska gälla skattemässigt för tävlande av travhästar.
– Det är viktigt att göra en distinktion här, och det är lätt att blanda ihop de två sakerna: Det nya som Skatteverket tar upp rör inte grundsynen på att bedriva hästägande som näringsverksamhet. Det berör vem som ska anses som beskattningsbar person. Om definitionen ändras som Skatteverket vill får det väldigt allvarliga konsekvenser. Då halkar travsporten ur momssystemet. Vi betraktar det faktum att travet ”haft moms” sedan 1990-talet som en väldigt viktig anledning till att det nu är en näring med 38.000 arbetstillfällen och en massa livskraftiga företag som knappast funnits som intäktskällor för staten om sporten stått utanför momssystemet, säger Mats Norberg.
Om definitionen ändras som Skatteverket vill får det väldigt allvarliga konsekvenser
Han fortsätter:
– Det är frustrerande att Skatteverket brister i helhetssynen på vad hästnäringen och tävlande med hästar innebär. De skjuter in sig på enskilda saker. I det här fallet på en sak som får stora negativa konsekvenser för helheten om det går igenom.
Mats Norberg konstaterar också att det som nu föreslås är en följd av den dom i Högsta Förvaltningsdomstolen som avkunnades för knappt ett år sedan, som fastslog att startersättningen på 500 kronor är momspliktig. Vilket i det läget ”räddade kvar” att hästägarna kunde få tillbaka momsen på alla kostnader för att ha travhästar ämnade att tävla med.
– Det förutsågs när den prejudicerande domen gällande den garanterade prispengen på 500 kronor kom att den skulle leda till nya frågor och rättsfall. Det här senaste utkastet till nya anvisningar är ett exempel på att så kan bli fallet. När Skatteverket inte lyckades få den garanterade prispengen underkänd med de argument och motiveringar de framförde i det målet så tar de nu saken från ett annat håll, genom att försöka ändra definitionen på vad som ska gälla för att räknas som beskattningsbar person när ändamålet med en häst är att tävla, säger Mats Norberg.
När Skatteverket inte lyckades få den garanterade prispengen underkänd med de argument och motiveringar de framförde i det målet så tar de nu saken från ett annat håll
Han ser ändå inte allt i svart gällande skrivelsen från Skatteverket:
– För det första är vi nöjda med att få gehör för det vi tidigare framfört, nämligen att få chansen att yttra oss innan Skatteverket tar nya anvisningar. Det här är ett utkast vi ska yttra oss över, Tidigare har anvisningarna kommit som beslutade, och så har vi fått ta våra klagomål och synpunkter på anvisningarna därifrån. När det gäller den andra delen av den här frågan, nämligen hur uppfödning av hästar ska hanteras skattemässigt, så innehåller det här utkastet tydliga förbättringar jämfört med vad Skatteverket föreslagit tidigare. Det de tagit fram tidigare var totalt uppåt väggarna utan insikt i, eller förståelse för, vad hästuppfödning är. Så vi är glada att vi nu får chansen att yttra oss innan Skatteverket beslutar om nya anvisningar, säger Mats Norberg.
Han avslutar:
– Det finns en sak att ta fasta på: I slutet om stycket som handlar om hur beskattningsbar person ska definieras står att i verksamheter som gränsar till det privata ska bedömning göras utifrån samtliga objektiva omständigheter i det enskilda fallet. Det möjliggör att travhästägare kan förklara för skattemyndigheterna hur allt hänger ihop i deras verksamhet och på så sätt fortsätta att bli betraktade som beskattningsbara personer och därmed med i momssystemet. Men generellt sett: Går förslaget i det här utkastet igenom skulle det vara väldigt negativt för inte bara hästnäringen och travsporten, utan också för staten.