Halva Nordamerikas kuskelit har blivit som besatta av det.
Allt fler svenska travtränare tillbringar sin lediga tid med att fibbla med telefonen i jakt på en ny seger på Gator Downs eller att få med sin ständigt underpresterande, sjuårige valack i försäljningsloppet på Yonkers.
För så är det med ”läsplatte- och mobilspelet” Off and Pacing. Har man en gång börjat spela det och fått lite vittring är det svårt att bryta av…
Men vi tar det från början. Ryan Clements har inte ramlat in i branschen och producerat Off and Pacing av en slump. Tvärtom.
– Jag är född i en sulkysportsfamilj. My farfar Norm Clements ägde Cam Fella på 80-talet som enligt mig är den bästa sulkyhästen världen någonsin skådat och min pappa Dan Clements är en pensionerad kusk och tränare, säger Ryan Clements.
För den som inte kan de nordamerikanska passgångarna på sina tio fingrar är Cam Fella värd en närmare presentation.
På 80 starter vann han 61 lopp, tjänade över miljon dollar och vann såväl Messenger Stakes som Can Pace under treåringssäsongen, det vill säga två av de tre lopp som ingår i passgångarnas Triple Crown.
OM SPELET
Ryans pappa Daniel körde 17.443 lopp och vann 2.546 av dem. Inte undra på att sonen fått smak på sulkysporten och upplevt mycket glädje därigenom.
3.000 spelare
Ryan själv har varit ansvarig för olika hästägargäng och bor idag på en hästgård ihop med sin fru Charis och den tio månader gamla dottern Charlotte.
– Jag är en självlärd mjukvaruutvecklare, men har alltid varit en entreprenör. Idén med att utveckla ett sådant här spel har jag haft i många år. Till slut klickade allting så pass bra att vi kunde gå vidare med den här idén och lansera spelet i såväl App Store som Google Play Store, säger Ryan.
Tanken med spelet är att simulera känslan av hur det är att driva ett stall och äga hästar, gärna i större skala.
Nordamerikas största proffstränare Ron Burke lär ha sagt att ”jag behöver inte spela Off and Pacing för jag lever det livet på riktigt”.
– Spelet handlar om allt från att välja rätt lopp för din häst till att köpa, sälja, föda upp… och, ja, mycket mer. Du tävlar mot andra stall jorden runt i Off and Pacing där alla har samma målsättning. Att bli bäst och vinna de stora troféerna.
Efter att det initialt blott var två som jobbade med spelutvecklingen i samband med beta-lanseringen i januari är man idag uppe i åtta personer.
– De första veckorna var det ett hundratal personer som började spela, men idag har vi runt 3.000 personer som spelar spelet dagligen. Vi har haft ett par tusen till som laddat ner spelet, men vi fokuserar på de som spelar varje dag. Vi visste att sulkysportsbranschen skulle stötta oss och att vi skulle få användare från branschen, men tveklöst så har det här växt fortare än vi hade förväntat oss.
Men det är inte bara folk från branschen som spelar?
– Nej, faktum är att vi har varit i kontakt med användare som aldrig någonsin varit på en hästkapplöpningsbana, men som ni har börjat spela spelet och som nu ser sig som supportrar till sporten.
Fler av just den varan – det vill säga de som inte redan är frälsta – ska man försöka få in som nya spelare.
– Nu jobbar vi med en introduktionsguide som ska finnas i spelet för de som inte är bekanta med sporten från början. Tanken är att nå en större målgrupp och att fler ska kunna komma igång och spela spelet.
Att just få in en ny publik och generation till spelet och branschen ser Ryan Clements som direkt avgörande.
– Vi kan inte få sporten att växa ensamma, men ser oss gärna som en positiv röst som kan hjälpa till i det arbetet.
”Addera Sverige”
Rent estetiskt är inte Off and Pacing någon skönhetsupplevelse, men spelet skapare verkar väl medveten om det faktum och arbetar för att få till en bättring.
– De förändringar vi kan göra som jag tror har störst betydelse är grafiken samt hur kuskarna agerar. Vårt mål är att kuskarna ska ha samma egenskaper och samma körstil som de har i det verkligen livet. Målsättningen är att grafiken ska bli än mer realistisk och att vi på sikt även ska kunna göra spelet i 3D. Det är dock ett stort arbete som måste göras, men vi arbetar på det.
Off and Pacing är idag kostnadsfritt och ska så förbli. Den som vill ta genvägar i jakten på framgång kan betala för den fiktiva valutan som finns i spelet i jakt på nya hästköp, men den som har tålamod klarar sig lika bra utan att lägga ut öre extra.
Idag är Off and Pacings ”tävlingsregioner” fyra till antalet. Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland är de länder man kan vara aktiv i, men Clements öppnar upp för en utökning.
– Vi har varit i kontakt med ett fåtal svenska banor och jag skulle älska om vi kan addera dem till spelet och därefter också lägga till Sverige som en region. Då ska återskapa förhållandena så de överensstämmer med hur den svenska sporten ser ut på riktigt, säger Clements som är noga med att försöka skapa ett så trovärdigt spel som möjligt.
Idag har man kunnat skönja svenska namn bland de kuskar som går att välja såsom Linus Svensson och Petter Engblom, men nu avslöjar Clements att en av branschens allra främsta är på väg att bli en aktör man kan välja att nyttja som kusk i spelet.
– Ja, snart kommer vi lägga till Björn Goop. Vi hade möjligheten att få träffa honom i samband med Kusk-VM i Kanada och jag vet att han börjat att spela Off and Pacing!