– DTC har inte lyckats visa att man har rätt att återkräva beloppet, säger Caballion AB:s advokat Staffan Uvabäck.
Den 11 maj 2014 vann Caballion Copenhagen Cup för den franske stortränaren Franck Leblanc. Efter loppet togs dopingprov, men det hittades inga förbjudna substanser i dopingprovet och prispengarna på 750.000 danska kronor – förutom Björn Goops resekostnader på 5.000 danska kronor – betalades ut till Caballion AB.
Några veckor senare skulle Caballion tävla i Elitloppet på Solvalla och dagen innan lämnade han – precis som alla hästar som skulle delta i loppet – blodprov. På tävlingsdagens morgon upptäcktes det att det fanns rakmärken över kotledens utsida på Caballions båda framben och det bestämdes att analysera om substansen tiludronsyra (ingår i preparatet Tildren) fanns i kroppen.
Dopingprovet visade sig innehålla tre nanogram/ml tiludronsyra och därefter beslutades det att blodprovet från Copenhagen Cup skulle analyseras på nytt. Där visade det sig att det provet innehöll sju nanogram/ml och det var två nanogram över den europeiska fastställda rapporteringsnivån på fem nanogram/ml för tiludronsyra, vilket betydde att Caballion tävlade dopad.
Inget underlag från DTC
Prispengarna på 750.000 danska kronor krävdes tillbaka och Caballions tränare Franck Leblanc dömdes till rekordhöga 59.789 euro i böter – ett straff som senare överklagades. Senare gjordes en förlikning mellan DTC och Franck Leblanc. Bötesnivån sänktes till ett belopp som det gäller sekretess runt.
– För ägarna var det omstörtande när de fick reda på att Caballion var dopad och det kom ett krav om återbetalning från det danska travförbundet. Ägarna ville ha ett underlag på vilka grunder Caballion diskvalificerades, men det kom aldrig något sådant, säger Staffan Uvabäck och fortsätter:
– Sedan ville de invänta en dopingutredning och det tog uppåt 1,5 år för Göran Åkerström (ST:s tidigare chefsveterinär, reds. anm.) att sammanställa den och efter ha tagit del av den utredningen visar det det sig att det inte finns någon saklig grund för återbetalning. Istället har hela denna historia föregåtts av mycket hemlighetsmakeri, säger Staffan Uvabäck.
”Hemlighetsmakeri”
Caballion AB:s advokat syftar på att det danska travförbundet hemlighåller de nivåer som kan påverka en hästs prestationsförmåga. Enligt Klaus Storm, direktör DTC, beror det på att UET inte vill att några rapporteringsnivåer ska bli kända så att personer kan blanda ihop så kallade ”coktails”.
– Vi vill veta om fem eller sju nanogram kan påverka hästens prestationsförmåga och enligt uppgifter så finns det inga studier idag som påvisar detta. Bevisbördan bör således inte ligga hos oss, utan hos DTC, eftersom det danska travförbundet gör gällande att det saknar betydelse om tildren tillförts utanför karenstiderna, säger Staffan Uvabäck.
Karenstiden för tiludronsyra var 14 dygn när Caballion testade positivt i Copenhagen Cup. Senare samma år – i augusti – ändrades karenstiden till 28 dygn.
– Det visar hur mycket osäkerhet det finns runt tildren och det var väl därför DTC var så tillmötesgående mot Franck Leblanc, säger Uvabäck.
”Helt uteslutet”
Enligt journaler från den veterinärklinik som Caballion befunnits på visade det sig att han behandlats med tildren den 3 mars 2017, alltså mer än drygt två månader innan det positiva provet i Copenhagen Cup.
– Det är helt uteslutet att han bara skulle ha behandlats den 3 mars och lika uteslutet att han skulle nå upp i den koncentrationen i en engångsdos. Han måste behandlats inom en månad före start , säger Göran Åkerström, tidigare chefsveterinär på Svensk Travsport när han förhördes via telefon.
”Saknar utrymme”
För Danska Travförbundet har att det aldrig varit aktuellt med någon form av förlikning med Caballions ägare. Det kungjorde DTC:s advokat Henrik Bielstein klart och tydligt.
– Det här målet handlar om en tränare som dopat en häst och DTC vill bara ha tillbaka sina pengar. Jag anser inte att det finns något utrymme för tingsrätten att sätta DTC:s beslut åt sidan, utan det ska respekteras, sade Henrik Bielstein.
Dom i målet sker den 31 oktober.