– Det har varit ett år fyllt av sorg för mig, och i allt det var det som att hästarna då förstod att de behövde hjälpa till genom att lyfta sig och bidra med glädje. Jag kan nog inte smälta det här förrän jag blir gammal och tänker tillbaka på den när jag ”sitter på hemmet” , säger Malin Bergström.
Malin Bergström och Galactica har haft en tävlingskarriär tillsammans som är svårslagen. Som fyraåring vann Galactica Stochampionatet på Axevalla och där någonstans började Malin inse att det kanske skulle kunna bli verklighet av en av hennes drömmar i sitt liv med hästarna: att få åka till Frankrike och tävla på Vincennes.
Galactica
sto åtta år e. Super Photo Kosmos – Humla Laday e. Buzzin Brian
59 st: 13–8–12
Rekord: 1.13,2k – 1.09,9ak
Insprunget: 2.938.022 kr
Uppfödare: Malin & Jonas Bergström
Ägare: Malin, Jörgen & Viviann Bergström
Tränare: Malin Bergström (a), Eskilstuna
Ryttare: Anna Erixon, Örebro
Skötare: Malin Bergström
Starter i monté:
14 st: 4–3–2
Rekord: 1.13,9l – 1,10,9ak
Insprunget: 628.000 kr
Vintern efter Stochampionatssegern slog Malin läger med Galactica hos Anders Lindqvist på Grosbois,. Det blev dock, förutom en utflykt till Mons i Belgien och en fjärdeplats där, inga starter utan enbart träning inför en femåringsäsong som blev god med 357.000 kronor insprunget.
2018 gick Galacticas karriär i stå, och på försommaren 2019 bestämde Malin att Galactica skulle gå till avel. Men stoet blev inte dräktigt och i december var Galactica tillbaka på banan, i den för henne dittills oprövade grenen monté. Det visade sig vara något som passade det storväxta stoet – 168 centimeter i mankhöjd – utmärkt och drygt ett år senare är alltså Galactica med i det största som finns i montévärlden, Prix de Cornulier på Vincennes. På vägen dit har hon bland annat vunnit Monté-SM på Åby och slutat tvåa, på 1.10,9a/1.640 i Montéeliten Elitloppshelgen.
Det blev alltså till slut en riktig solskenshistoria av att Galactica inte blev dräktig 2019.
– Det är väl någon mening med allt som händer. 2020 var ett väldigt tufft år för mig, ett år fyllt av stor sorg när två närstående gick bort inom loppet av tio dagar. I allt det mörka klev då Galactica fram i sin nya travkarriär under sadel och kunde bidra med att sprida glädje och hjälpa mig i det jag gick igenom. Det var som att hästarna förstod att de behövde hjälpa mig. Det blev som ”nu eller aldrig” gällande den här drömmen om Vincennes, och nu är vi här. Man ska fånga livet och dagen och ett livsmål gick i uppfyllelse när det stod klart att Galacticas prissumma skulle räcka för att komma med i Prix de Cornulier, säger Malin Bergström.
Det var som att hästarna förstod att de behövde hjälpa mig
Det är upplevelsenföre och runt loppet i sig som är det viktiga den här gången, inte resultatet,
– Jag är otroligt ödmjuk. Det går förstås att drömma om hur allt kan klaffa perfekt, men i första hand blir det här en underbar slutpunkt på något Galactica och jag gör tillsammans. Det är lite som alla de här idrottarna som är med i OS, inte för att de kan vinna i sina grenar, utan för att vara med i ett OS är något de drömt om, kämpat för, och vill få uppleva en gång i livet.
Även om Galactica meritmässigt får sägas ha varit Sveriges främsta montéhäst 2020 så är det en helt annan sak att möta de största franska montéstjärnorna i det lopp som betyder allra mest för den disciplinens specialister på Vincennes.
– Oj vad tufft det är. Det går inte att komma efter i början, eller liksom råka tappa en längd eller två någonstans under vägen. Det är nästan omöjligt att ta igen det eftersom det går så enormt fort hela vägen. Vi har som sagt inga resultatkrav på Galactica den här gången, Anna får sikta på att få en bra start och sedan gäller det att hänga med…
Det går inte att komma efter i början, eller liksom råka tappa en längd eller två någonstans under vägen
Galactica har känt på den franska eliten i storloppet Prix du Calvados förra söndagen. Fado du Chene (e. Singalo – Star du Chene) vann på 1.12,5/2.850 meter före Freeman de Houelle (e. Vigove – Rafina de Houelle) och Daida de Vandel (e. Real de Lou – Gallia de Vandel) – alla är med i Prix de Cornulier – och Galactica blev avhängd av vinnaren med uppemot 60 meter till slut på 1.13,9.
Att Anna Erixon skulle rida istället för någon fransk jockey var också självklart.
– Ja, det är Anna och Galactica som tillsammans gjort det som lett till att vi kommit hit. När vi planerade det här visste vi inte att Anna skulle bli första svensk att rida i Cornulier. Att det var på det sättet gör ju det här ännu mer spännande, säger Malin Bergström.
Readly Express får äran
För Galactica blir Prix de Cornulier en av karriärens sista starter.
– Det kan bli något lopp till nör vi kommer hem, men Galactica behöver också en tids nerträning innan hon ska betäckas. Hon tog sig ju inte när vi försökte för två år sedan, och nu ska vi se till att förutsättningarna för dråktighet blir de bästa,
Galacticas karriär
2015: 8 st: 3–2–1. Insprunget: 319.500 kr. Bästa tid: 1.13,5am*
2016: 14 st: 5–1–3. Insprunget: 1.503.000 kr. Bästa tid: 1.11,2ak
2017: 10 st: 1–2–2. Insprunget: 356.772 kr. Bästa tid: 1.10,7ak
2018: 3 st: 0–0–1. Insprunget: 10.250 kr. Bästa tid: 1.10,7ak
2019: 6 st: 0–0–1. Insprunget: 22.000 kr. Bästa tid: 1.13,1am
2020: 17 st: 4–3–4. Insprunget: 726.500 kr. Bästa tid: 1.09,9ak
2021: 1 st: 0–0–0. Insprunget: 0 kr. Bästa tid: 1.13,9l
Efter att ha funderat noga över hingstval bestämde sig Malin för att det blir Readly Express som får den äran till våren.
– Eftersom Galactica är stor och även syskonen blivit storvuxna ville jag välja en hingst som inte är för stor. Readly Express passar perfekt, säger Malin Bergström.
Hemresa på måndag alltså, fast passar egentligen inte nästa stora montéopp Prix de l’Ile de France, över 2.175 meter, den 7 februari Galactica bättre än Cornuliers 2.700 meter?
– Jo, jag vet, Anders Lindqvist, som vi är inkvarterade hos, har tjatat om att vi borde sikta på att vara med där också. Men jag kan inte vara hemifrån flera veckor till, har en verksamhet att sköta, och barnen är ju också där hemma… Mitt mål med hela satsningen på att åka hittill Grosbois var just Cornulier, säger Malin Bergstöm.