Vi kan konstatera att utsänt material avseende utbildning i momsfrågor torde vara bottenrekord i förakt mot dagens kvarvarande hästägare. Samtliga är entreprenörer i stort sett allihop med fungerande bokföring och rutiner.
Beviset är att hästägarna fortfarande kan ställa travhästar på startlinjen för tävlingsverksamhet trots minskade prismedel under cirka 40 år i reda nettobelopp kontra kostnaderna. De andra hästägarna är andelsägare i exempelvis Easy KB som sköts enligt gängse svenska redovisnings samt skatteregler med. Privatägda försvann i stort sett helt när ST ej skötte bollen mot skattemyndigheten/riksdagen när hobbyhästen togs bort.
Här erbjuds nu tre (3) utbildningstillfällen finansierat av förbundsmedel baserat på konsultbolags arbete med sammanställning av gällande regelverk samt kommentarer om vad en skattemyndighet kan och inte kan göra.
Kanske anledningen är att detta skall användas inom ponnytravsutövarna under 15 år så att dom skall inse det omöjliga i att investera i en travhäst eller kan det vara som så att vår förbundsledning ännu en gång är flera år sen på bollen?
Hästägarna förstår att skattefrågan är en riksdagsfråga, ej en myndighetsfråga, när skall ST med alla sina konsulter förstå det?
Någon ansvarig torde snart förstå att näringen endast kan finansieras genom förbättrade återbäringsmöjligheter för investeraren, hästägaren.
Detta kan endast ske genom förbättrade prismedel samt förbättrad tävlingsplanering. För att erhålla bättre prismedel finns banornas alternativa organisationsförslag som startskott. Genomförandet av ovan förslag innebär att sportsidan renodlas med sänkta kostnader som effekt.
Marknadssidan samt ATG besätts med korrekt ägaruppdrag samt personal. Då erhålles även ägarstyrning i ATG med villkoret att sporten kör trav där hästarna och de aktiva finns. Denna åtgärd ger mycket stora kostnadssänkningar för hästarnas transporter och gör att miljökraven tillses i form av minskade utsläpp. Förslaget gör att ATG får korrekt uppdrag i form av resultat istället för omsättning. Produkter som är och alltid varit lågavkastande kan åtgärdas för sportens väl.
Ovan skapar även grund för att vår sports tävlingar genererar maximalt underlag till mer prismedel och detta gör att näringen kan fungera tillfredsställande även ur ett rekryterings samt skattemyndighetsperspektiv.
Med korrekt styrning av kompetenta människor kan vi även skapa mer intäkter samt följa gällande lagstiftning på alla plan. Det gör att vi kan släppa ”skriet om kakburken” som nu gällt i många år och koncentrera oss på att skapa bättre förutsättningar, alltså större kakburk, för alla finansiärer och aktiva. Det medför i sig själv grogrund för nya intresserade finansiärer in i vår underbara sport vilket gör att vi kan växa.
Med tydlig hälsning,
Tony Löfqvist,
ordförande ÅTHF och dess företrädare i NÄT.