Civilminister Ardalan Shekarabi var tydlig i frågan om hästnäringens framtid vid förmiddagens presseminarium på finansdepartementet i Stockholm.
– Vi kompromissar inte om den svenska hästnäringen. Den betyder mycket för svensk glesbygd, den sysselsätter många människor och då framför allt inom glesbygd. Därför är det oerhört viktigt att hästnäringen har goda intäkter från spelverksamhet och att detta möjliggörs, säger Ardalan Shekarabi.
Frågan kommer att utredas vidare och det betyder också fortsättningsvis att den statliga majoriteten behålls i ATG:s styrelse.
– Först ska utredningen genomföras och jag kan inte ge något datum när den är klar, men när vi fått fram ett utredningsförslag får vi ta ställning hur det blir med den statliga majoriteten. Vi vill inte ta några som helst risker när det gäller hästnäringen – det finns inte på kartan! – och den reform som ska genomföras ska förstärka möjligheterna för hästnäringen, säger civilministern.
Ingen statlig registrering
Imorgon lägger regeringen fram ett förslag om en ramlag och går det igenom – i praktiken är det redan klart eftersom det finns samsyn mellan riksdagens partier – betyder det att alla aktörer som driver spelverksamhet gentemot den svenska marknaden ska ha licens enligt svensk lagstiftning.
– Men det innebär också att alla de som saknar licens ska hållas utanför systemet och det förutsätter att alla som söker licens har möjlighet att få det, säger Ardalan Shekarabi.
Fortsättningsvis kommer allt spel på hästar registreras, såväl på nätet som för de personer som ingår vad ute på en trav- eller galoppbana.
– Huvudregeln är total registrering, men det kommer också finnas möjligheter för undantag. Däremot blir det en skyldighet för alla bolag att registrera spelare, men det kommer inte handla om något statligt register, säger Ardalan Shekarabi.
Tappat kontrollen
En omreglering av den svenska spelmarknaden har varit en fråga dragen i långbänk. Under 2000-talet har tre utredningar genomförts; ”Lotteriutredningen 2006”, ”Spelutredningen 2008” och ”En omreglerad spelmarknad 2017”.
– Svenska staten har tappat kontrollen över spelmarknaden för länge sedan och det är ett svek mot våra medborgare att vi inte kunnat skydda våra konsumenter. Det är ett stort misslyckande för en stat som har skyldighet att säkerställa och att svensk lagstiftning följs i Sverige, säger civilministern och fortsätter:
– Ett tydligt budskap är att det borde ha gjorts för länge sedan. Debatten tog ju fart i slutet av 1990-talet och ledde till att regeringen Persson fattade beslut om en utredning som skulle läggas fram om en reformering av spelmarknaden. Syftet var att reformera spelmarknaden någonstans 2006-2007. Av olika politiska skäl hände inget, säger Ardalan Shekarabi.
Om ramlagen klubbas igenom imorgon betyder det inte att regeringens arbete är ”klart” i den här frågan på långa vägar.
– Många detaljer återstår och vi kommer kontinuerligt utvärdera reformens effekter och för vår del är det viktigt att långsiktiga förutsättningar skapas och att vi återtar kontrollen över spelmarknaden, säger Ardalan Shekarabi.
Den 1 januari 2019 ska det nya licenssystemet sjösättas och frågan är om regeringen tills dess har fått ordning på hur hästsportens framtida finansiering ska säkerställas?