Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Wallin mot högre höjder

Lucas Wallin hade sitt bästa år som tränare ifjol.
I år ser det ännu bättre ut på papperet.
Och dessutom har han blivit anlitad som catchdriver till en av USA:s snabbaste treåringar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Lucas Wallin kan se tillbaka på sitt bästa år – men framtiden ser ljusare ut. Foto Simon Hagen
Lucas Wallin kan se tillbaka på sitt bästa år – men framtiden ser ljusare ut. Foto Simon Hagen
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Vi har höjt kvaliteten ytterligare i stallet jämfört med tidigare år och det ser riktigt bra ut för vår del, säger Lucas Wallin.

Idag tränar Lucas Wallin 22 hästar på familjen Melanders gård i New Egypt i staten New Jersey – en farm som både Stanley Dancer och Continental Farm (Johnson/Wallner/Lindstedt) haft som bas. Av stallets 22 hästar är 16 två år gamla.

– Runt 25 hästar är ett perfekt antal för oss att träna och jag är väldigt nöjd för dagen.

Barack Face. Foto: Lina Alm

Några nya hästägare har Lucas Wallin fått in, bland annat Lufti Kolgjini och Bob Key.

– Tyvärr hade jag bara Bob Key i två månader som hästägare innan han gick bort. Hans familj har sagt att de ska dra ner på sin verksamhet och idag tränarna jag fyra unghästar åt Keys.

Jägersrotränaren Lutfi Kolgjini har också skickat över två tvååringar till Lucas Wallin i USA.

– Två riktigt fina unghästar. Hingsten efter Ready Cash och Lisa America är väldigt stor och tung, men tränar på riktigt, riktigt bra. Jag pratade med Ludde i förra veckan och sade att det kändes onödigt att rusha mot Peter Haughton Memorial och att vi istället ger Barack Face lite mer tid och väntar till sensommaren. Han känns som en riktig häst.

Modern en världsstjärna

Barack Face är undan Lisa America (e. Varenne), 1.10,1ak*/13.059.441 kr, vilken tävlade med mycket stor framgång i regi Jerry Riordan och radade storloppstriumfer i Gran Premio d’Europa, Oslo Grand Prix, Sundsvall Open Trot och Åby Stora Pris för att nämna några plus att Varenne-dottern tog hem numera nedlagda och den Europa-omspända serien Grand Circuit.

Till Lucas Wallin har också Lutfi Kolgjini skickat Raja Mirchi-dottern Butterfly Face, vars mor Pulse Hanover (e. Cantab Hall), 1.15,5ak/61.000 kr, köptes för 150.000 dollar som ettåring i Harrisburg.

– Butterfly Face har varit hos oss en månad, medan Barack Face kom tidigare under säsongen. Modern är undan Passionate Glide och Butterfly Face känns som en lite tidigare häst och lär komma ut tidigare på sommaren än Barack Face. Båda hästarna är väldigt talangfulla och Ludde hade knappast skicka över dem hit om han inte kände att det var något extra. Det är i alla fall två hästar som jag tror får en bra höst.

Ramses. Foto: privat

”Sticker ut lite extra”

Av de andra tvååringarna som Lucas Wallin tränar lyfter han också fram Rebuff (e. Muscle Hill-Meucci Madness) och Ramses (e. Southwind Frank-Michelle’s Angel).

– Jag har fyra tvååringar som sticker ut lite extra, men sedan får man se hur mycket extra det handlar om.

Både Rebuff och Rames ägs av Kjell Magne Andersen och Lucas Wallin. Rebuff kostade 200.000 dollar som ettåring i Lexington, medan prislappen för Ramses var 85.000 dollar.

Ramses mor Michelle’s Angel (e. Andover Hall), 1.10,9/$449.445, har lämnat storstjärnan Archangel ($1.141.831), Such As Angel ($353.768) och Dante ($331.482). Rebuff är undan Meucci Madness (e. Yankee Glide), 1.11,6/$31.663, vars främsta avkommor är tidigare Åke Svanstedt-tränade Non Stick ($587.890) och Magic Madness ($106.911).

Bästa året ifjol

Förra året hade Lucas Wallin sitt bästa år som tränare. Hans hästar sprang in 729.354 dollar, tog 23 vinster på 110 starter. Just tränarrollen är Lucas Wallins primära uppgift. Som kusk blev det bara åtta starter ifjol.

Curatro de Julio och Lucas Wallin vid segern förra fredagen. Foto: Lisa Photo

Men…så förra fredagen blev Lucas Wallin uppsatt på en av USA:s snabbaste travare ur 2018-kullen, Cuatro de Julio, som vann på 1.09,3 som tvååring. Louis Baudron skulle egentligen kört Trixton-sonen, men Wallin blev inkallad som reserv.

– Som jag uppfattade det kom inte Louis Baudron med flyget från Frankrike och då ringde de till mig och frågade. Jag måste säga att jag blev lite överraskad. Det var också lika överraskande som roligt att köra Cuatro de Julio. Jag såg honom mycket ifjol, en lite besvärlig häst med enorma fartresurser och stort kunnande. Att få känna på sådana hästar är inte bara bra för min egen utveckling, utan det var också en häftig upplevelse.

”Vet inte varför jag fick samtalet”

Att Lucas Wallin vara förstavalet bakom Cuatro de Julio (e. Trixton-Clarabelle e. Ready Cash), 1.09,3*/$141.775, var inget som han räknade med.

Lucas Wallin. Foto Simon Hagen

– Jag vet egentligen inte varför jag fick samtalet. Möjligtvis var det att Jean-Pierre Dubois såg mig köra när jag arbetade hos Åke Svanstedt. På den tiden hade han två hästar i träning hos Åke, men jag körde dem aldrig i lopp.

Eller kanske var det så enkelt att Jean-Pierre Dubois – ägare och uppfödare till Cuatro de Julio – inte ville ha någon catchdriver utan en tränare på hästen eftersom han är lite speciell av sig?

– Att de ringde och frågade mig kändes som ren tur och det var extra roligt att vinna loppet åt Jean-Pierre Dubois. Och jag gjorde väl inte bort mig för mycket heller?

”Väldigt roligt att köra lopp”

Lucas Wallin är ingen novis i sulkyn. I USA har han vunnit 35 lopp på 278 starter, men kör mindre och mindre lopp för varje år som går.

Lucas Wallin. Foto: Jeanie Karlsson/Sulkysport

– Jag tycker det är väldigt roligt att köra lopp, men numera blir det mest i kvalloppen för att känna på hästarna. Däremot är det inte lätt att köra mot Tim Tetrick och de andra stora grabbarna. Vissa dagar kan de köra uppåt 30 lopp om dagen och om jag skulle köra fyra-fem lopp i veckan är det svårt att få den finessen som de bästa kuskarna har här. Det handlar ofta om stora pengar här borta och då gäller det att få ut bästa möjliga resultat.

Ytterligare en anledning till att Lucas Wallin står vid sidan är de amerikanska hästägarna…

– Ägarna är annorlunda här borta jämfört med i Sverige. Om det blir fel är det kuskens fel. Det blir också fel när catchdriverna kör, men genom att stå vid sidan kan jag fokusera på mitt jobb som tränare och slippa all onödig stress. Om jag skulle göra ett taktiskt misstag som kusk kanske jag skulle gå runt en vecka och gräma mig en vecka. Nu kan jag koncentrera mig på mitt jobbsom tränare och det känns som ett bättre upplägg.

Lucas Wallin har inte bara tvååringar i stallet, utan också fyra treåriga ston – Autumn Girl, Material Girl, May Karp och Mazzarati – och samtliga startar idag, på Harrah’s Philadelpia i Chester respektive Meadowlands.

Ab’sattitudeexpress och Tim Tetrick vid en av fjolårets vinster på Meadowlands. Foto: Lisa Photo

Dessutom har Wallin en högintressant fyraåring i Ab’sattitudeexpress (e. Trixton-Abbiesgotattitude), 1.09,5*/$310.642, till start och som inlett året med tre raka segrar.

– Det är väldigt roligt att hon gått så bra. Vi fick in henne väldigt sent, Ab’sattitudeexpress var faktiskt inte inkörd när hon kom till mig som tvååring i maj. Hon skulle sålts på auktion på hösten som ettåring, men bröt ett griffelben och sedan var det lite annat strul vilket gjorde att hon ströks från Harrisburg-auktionen.

Kom oinkörd i maj som tvååring

Men Ab’sattitudeexpress visade ändå tidigt kunnande…

– Första gången jag vände upp henne, hon skulle gå till hovslagaren senare på eftermiddagen, så ryckte jag skorna. Jag brukar köra barfota ibland och tycker att det är bra för hästarna när vi tränar. Den dagen körde jag Ab’sattitudeexpress utan käk, skor och skydd och hon visade direkt att det var en riktig flygmaskin. Jag sade till ägarna att det här kan bli riktigt bra om vi sköter våra kort.

Bråda dagar både som tränare och catchdriver har Lucas Wallin i helgen… Foto: Adam Ström/stalltz.se

Tre starter som tvååring, 13 starter ifjol och totalt tio segrar på 19 starter lyder facit så här långt.

– Mellan tre- och fyraåringssäsongen tycker jag att hon utvecklats ett steg till. Hon har lagt på sig mer muskler och vikt och på lördag startar hon igen i Graduate Series på Meadowlands och möter flera topphästar, bland annat Marcus Melanders toppsto Hypnotic Am.

Fortsatt förtroende

Men i helgen handlar det inte bara om stallets hästar, utan ikväll sitter återigen Lucas Wallin upp bakom Cuatro de Julio i ett försök i New Jersey Sire Stakes ($25.000) på Meadowlands.

– Jag visste knappt att han skulle starta ikväll och det känns som ren bonus att få köra honom igen. Även om det fortsätter att gå bra för oss och det blir en annan kusk framöver så har jag i alla fall gjort mitt. Jag tar det som det kommer, men Cuatro de Julio är definitivt en häst för Hambletonian Stakes.

Och visst får Lucas Wallin drömma om att få köra Cuatro de Julio i Hambletonian Stakes – USA är ju möjligheternas land, eller hur?

Fakta

Lucas Wallin


Tränare:

År – Resultat – Dollar

  • 2016 – 4 st: 0-1-0, $3.960
  • 2017 – 110 st: 18-10-16, $183.712
  • 2018 – 164 st: 29-15-16, $351.877
  • 2019 – 216 st: 32-37-21, $692.544
  • 2020 – 110 st: 23-11-15, $729.354
  • 2021 – 10 st: 3-0-1, $46.321
    Totalt: 614 st: 105-74-69, $2.007.768

Kusk:

År – Resultat – Dollar

  • 2015 – 78 st: 18-7-15, $192.826
  • 2016 – 96 st: 8-7-6, $167.524
  • 2017 – 52 st: 5-7-5, $76.242
  • 2018 – 22 st: 1-0-3, $22.020
  • 2019 – 21 st: 1-1-2, $33.511
  • 2020 – 8 st: 1-1-2, $19.096
  • 2021 – 1 st: 1-0-0, $12.500
    Totalt: 278 st: 35-23-33, $523.719

Fotnot: siffrorna gäller per den 20 maj.

Expandera
Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Två USA-travare till Redén

Två amerikanska nyförvärv har anlett till Daniel Redén och Furuby Gård i helgen.
Meritmässigt sticker Keep Asking ut, men Fly By är inte någon dununge heller.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Båda hästarna känns väldigt spännande, säger Daniel Redén.

Tidigare George Ducharme-tränade Keep Asking (e. Chapter Seven-Sensibility), 1.09,9/$598.949, har startat 27 gånger (10-5-3) och kommer närmast från en andraplats i finalen i Massachusetts Breeders Stake ($160.000) för treåriga hingstar och valacker på Plainridge Park den 24 oktober.

Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– En riktig miniracer.

Han kostade 160.000 dollar på Harrisburgs mixedauktion.

– Men jag trodde att han skulle gå långt över min limit.

Finaletta Massachusetts Breeders Stake

Förutom andraplatsen i Massachusetts Breeders Stake har han vunnit dubbla försök ($75.000) och två försökstriumfer har det också blivit i New York Sire Stakes ($117.700/$59.000) i år. Ifjol finalvann Keep Asking Massachusetts Breeders Stake ($150.000), tog hem tre försök ($40.000) och även dubbla försök i New York Sire Stakes ($108.200/$104.400).

Modern Sensibility (e. Muscle Mass), 1.09,6/$361.816, vann två försök i New York Sire Stakes och slutade finaltvåa i Empire Breeders Classic. Keep Asking är hennes första avkomma och nämnas ska också att hennes tvååring Sensational (e. Greenshoe), 1.12,8*/$9.400, vunnit ett lopp på sex starter.

Mormor Twin B Sensation (e. Ken Warkentin), 1.12,0/$113.065, ingår i samma syskonskara som Twin B Excalibur ($390.713), Twin B Senorita ($376.383), Sierra’s Image ($305.384) och Twin B Spikeman ($248.008).

”Nu blev det två hästar istället…”

– Fly By var däremot ett ”sidoköp”…han fanns med på min lista, men jag var inte helt förtjust vad jag såg av honom i loppen. Däremot har han en fantastisk exteriör och är en mycket snygg häst. Men så var det väldigt höga priser i Harrisburg och jag var rädd att jag inte skulle få någon häst. Fly By gick före Keep Asking och budgivningen började stanna av och 80.000 dollar, som vi bjöd, var han verkligen värd. Fly By har kanonstam, tjänat över 200.000 dollar och sprungit snabba tider. Nu blev det två hästar istället…

Fly By. Foto: Fred J Brown Jr.

Fly By (e. Chapter Seven-Fly Angel Fly), 1.10,0/$248.237, har startat 27 gånger (4-6-2) och i sin senaste start slutade han femma i en final i Kentucky Sire Stakes och treåringen kommer närmast från Tony Alagnas stall.

Dubbla försöksvinster har det blivit i New York Sire Stakes ($84.00/$57.000) i år och förra året blev det seger i såväl försök i Kentucky Commonwealth Series ($30.000) som Kentucky Sire Stakes ($30.000).

Fly By såldes som ettåring för 275.000 dollar i Lexington. Hans mor Fly Angel Fly (e. Cantab Hall), 1.11,1/$55.144, har också lämnat Piano Bar (e. Bar Hopping), 1.10,7*/$76.640. Modern ingår i samma syskonskara som Oasis Dream ($211.961) och Perth Angel de Vie ($159.603).

”Köpt för avel”

Tredje köpet var treåriga svenskfödda stoet Sevemearas (e. Chapter Seven-Flame Mearas), 1.11,0/$2.760, och hon kostade 30.000 dollar på samma auktion.

– Johan (Arneng) ropade in henne och Sevemearas är köpt för avel, men vi ska testa och se om det är något att hålla på med. Hon har visat fart i USA och bara gjort tre starter (0-0-1, reds. amn.) för Trond Smedshammer.

Som slagen har Sevemearas travat 1.11,0, men vunnit kvallopp på 1.11,1 och då avslutade hon sista 400 meterna på 1.07.6. Som ettåring klubbades Chapter Seven-dottern för 92.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale.

Ostartade modern Flame Mearas (e. Love You) är undan Overtop Kronos (e. Viking Kronos), 1.13,1ak/470.262 kr.

Fokustema
Hingstligan 18-24 november 2024
Läs senare

Rekordsiffror av Maharajah

Maharajah går som tåget i hingstligan på svensk mark.
Förra veckan blev det 13 segrar för den Menhammar-uppstallade hingsten och han passade också på att slå nytt penningrekord.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Nu har Maharajahs avkommor sprungit in 58.050.200 kronor, vilket betyder att han slagit sitt eget rekord från ifjol – 56.559.650 kronor – då det återstår mer än en månad av 2024.

Två av hans vinster kom i lopp med 150.000 kronor i förstapris. Maroon Day vann Fyraåringsseriens final på Kalmartravet, medan Nikki Lane tog hem ett försök i Diamantstoet på Jägersro dagen efter.

Fakta

Förra veckans toppar

Varmblod:

13 segrar:

  • Maharajah

Åtta segrar:

  • S.J.’s Caviar

Sju segrar:

  • Readly Express

Fem segrar:

  • Nuncio

Fyra segrar:

  • Googoo Gaagaa
  • Greenshoe
  • Tobin Kronos

Tre segrar:

  • Brillantissime
  • Infinitif
  • Muscle Hill
  • Ready Cash

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp varmblodiga avelshingstar med tre eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Kallblod:

Fem segrar:

  • Tekno Odin

Två segrar:

  • B.W. Modde

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp kallblodiga avelshingstar med två eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Expandera

Övriga vinnare var: Gold From Heaven, Great Ruler, He’s From Heaven, H. Pine Mahara, Luckpenny Wine, Mellby Minerva, Nouchka di Quattro, Rya Håleryd, Sir Albert, Steady Roger och Wingsuit.

Totalt har det blivit 440 vinster för Maharajah i år och nu fattas det blott 32 segrar till rekordet från ifjol på 472 triumfer.

Överlägsen sedan Åby World Grand Prix

Scipion du Goutier fortsätter att behålla ledartröjan gällande snittinkomst för de 20 vinstrikaste avelshingstarna på svensk mark och det har han gjort sedan hans son Horsy Dream vann Åby World Grand Prix i augusti. Snittinkomsten är 805.614 kronor/start och det är ingen annan avelshingst i närheten av. Tvåan Walner snittar 47.933 kronor/start.

Champion Tekno Odin var bäst förra veckan bland kallbloden med fem segrar. Totalt har det blivit 160 vinster i år och han är också överlägsen när det gäller inkomst med 15.149.650 intjänade kronor.

I hans segerkvartett förra veckan ingick: Eslas Gubben, Fia med Knuff, Guli Hektor, Jonases Nypon och Thim Tabac.

***

Avelshingstar med högst snittinkomst i Sverige 2024:

Namn (förra veckan) – Starter – Segrar – Segerprocent – Prispengar – Snitt/start

  1. Scipion du Goutier (1) – 14 – 3 – 21,4% – 11.278.600 kr – 805.614 kr
  2. Walner (2) – 248 – 51 – 20,6% – 11.887.300 kr – 47.933 kr
  3. Face Time Bourbon (8) – 439 – 93 – 21,2% – 19.584.200 kr – 44.611 kr
  4. Readly Express (4) – 1.466 – 274 – 18,7% – 45.514.950 kr – 31.047 kr
  5. Muscle Hill (5) – 793 – 130 – 16,4% – 20.831.100 kr – 26.269 kr
  6. Ready Cash (6) – 888 – 141 – 15,9% – 22.363.900 kr – 25.184 kr
  7. Father Patrick (7) – 862 – 111 – 12,9% – 20.518.600 kr – 23.803 kr
  8. Propulsion (9) – 815 – 149 – 18,3% – 19.053.100 kr – 23.378 kr
  9. Googoo Gaagaa (9) – 841 – 117 – 13,9% – 18.099.300 kr – 21.521 kr
  10. Nuncio (10) – 1.353 – 191 – 14,1% – 24.561.100 kr – 18.153 kr
  11. Maharajah (11) – 3.212 – 440 – 13,7% – 58.050.200 kr – 18.073 kr
  12. Trixton (12) – 680 – 94 – 13,8% – 12.032.950 kr – 17.695 kr
  13. Bold Eagle (13) – 1.053 – 143 – 13,6% – 17.528.350 kr – 16.646 kr
  14. Brillantissime (14) – 761 – 80 – 10,5% – 12.053.200 kr – 15.839 kr
  15. Tekno Odin (15) – 1.304 – 160 – 12,3% – 15.149.650 kr – 11.618 kr
  16. S.J.’s Caviar (16) – 2.535 – 286 – 11,3% – 26.752.650 kr – 10.553 kr
  17. Raja Mirchi (17) – 1.316 – 127 – 9,7% – 13.682.250 kr – 10.397 kr
  18. Tobin Kronos (18) – 1.062 – 105 – 9,9% – 10.339.100 kr – 9.735 kr
  19. Uncle Lasse (19) – 1.089 – 100 – 9,2% – 9.970.700 kr – 9.156 kr
  20. Orlando Vici (20) – 1.771 – 136 – 7,7% – 14.637.400 kr – 8.265 kr
Fokustema
Lunchtrav
Läs senare

Inställt på Färjestad

Det blir inget lunchtrav på Färjestad idag.
Detta meddelas på travförbundets hemsida.
Av
Claes Freidenvall
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Vi har förberett banan inför dagens tävling i och med att det enbart var några få plusgrader igår och minus i början av helgen. Men nu på morgonen ser vi att det är lönlöst. Banan var tidigare frusen, men släpper nu rejält. Det hade inte heller hjälpt att senarelägga tävlingarna med några timmar. Vi ska inte riskera säkerheten för vare sig två- eller fyrbenta. Därför ställer vi in och det är väldigt tråkigt för alla parter, säger Greger Artursson på travsport.se.