Conny Nobell 2006 och Timoko 2014 och 2017. Ska det fyllas på med Moni Viking 2020?
– Jag och Moni Vikings ägare Jan Lyng satte oss och gjorde en ordentlig analys om hästen skulle starta i Harper Hanovers lopp, där han ju var titelförsvarare, eller Elitloppet. Anders Malmrot lät oss välja själva. Och beslutet blev alltså Elitloppet, fastän Harper Hanovers förutsättningar med 3.140 meter mer är Moni Vikings än Elitloppets 1.600 meter. Men vi kom fram till att Harper Hanovers i år skulle bli ett stenhårt lopp medan Elitloppet skulle bli öppet och utan någon utpräglad favorit. Dessutom är Moni Viking åtta år nu, så chansen att vara med i Elitloppet kanske inte kommer tillbaka för hans del. Det är bakgrunden till att vi valde Eitloppet, säger Björn Goop.
Moni Viking
hingst åtta år e. Maharajah – Jeunesse Doree e. Coktail Jet
54 st: 15–7–9
Rekord: 1.11,9l* – 1.09,4ak
Insprunget: 7.323.348 kr
Uppfödare och ägare: Jan Lyng, Norge
Tränare och körsven: Björn Goop, Färjestad
Skötare: Mikaela Johansson:
Främsta meriter: Segrar i Åby Stora Pris och Harper Hanovers lopp 2020, Prix de la Marne 2021.
Goop fick hästen i träning efter segern i 3.140-metersloppet Örebro International den 1 maj. Då hade Moni Viking varit hemma hos ägaren Jan Lyng i Trondheimstrakten en månad efter ännu ett lyckat vintermeeting på Vincennes, hos Pierre Vercruysse, för den norskfödda fuxen: en seger och fyra tredjeplatser, varav en av av tredjeplatserna var fyrakilometersstorloppet Prix de Paris, men nesligt nog galopp i en trång situation i det viktigaste av allt, Prix d’Amérique.
Har du försökt slipa till hästens sprinteregenskaper inför Elitloppet?
– Det har varit väldigt kort om tid för det, men ja, lite, utifrån de förutsättningar som funnits. Det har handlat om att köra lite kortare men lite snabbare intervaller. Det är samtidigt inte riktigt rätt mot hästen att se honom som en ren stayer. Moni Viking kan spurta fantastiskt bra, och det är den egenskapen vi får försöka göra det bästa av i Elitloppet, säger Björn Goop.
Förra sommaren var världsrekordhållaren över 3.140 meter (noterat när Moni Viking vann Harper Hanovers lopp förra året) fyra på 1.09,4 i St Michel Ajo i Finland. Det var den andra starten hästen gjorde över sprinterdistans. Den första är en andraplats och härrör från då Moni Viking var fem år och hemma i Norge.
Björn säger alltså att han kör ut till Elitloppet med ”god känsla”.
– Ja, eller en skön känsla. Elitloppet i år är öppet och den häst som har bäst dagsform och får ”sin” resa kommer sannolikt att vinna. Det finns ett sådant scenario även för Moni Viking, som alltså handlar om hästens förmåga att kunna avsluta loppen toppbra.
Björn körde förra året Vivid Wise As (e. Yakee Glide – Temple Blue Chip)i Elitloppet, har varit ordinarie kusk även bakom Ecurie D. (e, Infinitif – To Soon) och körde Seismic Wave (e. Explosive Matter – Vanity Plates) då denne vann silverdivisionsförsöket i Örebro samma dag som Moni Viking vann Örebro International. Så att säga att Björn har bra koll på motståndet i Elitloppet är väl nästan ett understatement.
– Just när det gäller de rena sprinteregenskaperna är väl Vivid Wise As den främste i fältet. Det finns inte så många hästar i Europa som tar honom i ett sprinterlopp om han sitter i ledningen. Den häst som kanske har bäst förutsättningar att göra loppet själv är väl Very Kronos (e. Ready Cash – Glide About) och det kommer han också att tvingas till att göra från det utgångsläge han fått. De två är de naturliga förstahästarna i respektive försök, säger Björn Goop.
Ecurie D. då? Han var ju faktiskt favorit i Paralympiatravet, från spår åtta, och det är väl det enda lopp i hästens karriär där han inte kan sägas ha stått för en bra prestation eller en topprestation?
– Ja, Ecurie D. ska såklart räknas in bland toppfyra att kunna vinna Elitloppet. De här riktigt bra hästarna kommer också tillbaka, de har förmågan att studsa tillbaka, efter sådana saker som hände Ecurie D. i Paralympiatravet, säger Björn Goop.
Björn Goops facit som kusk i Elitloppet
- Gidde Palema 2000 (tränare: Björn Goop) – utslagen i försöket (galopp=
- Conny Nobell 2006 (Olle Goop) – seger i både försök och i final
- Thai Tanic 2006 (Olle Goop) – trea i försöket körd av Björn, tvåa i finalen körd av Olle Goop
- Thai Tanic 2007 (olle Goop) – trea i försöket, fyra i finalen
- Oiseau de Feux 2008 (Fabrice Souloy)– seger i försöket, tvåa i finalen
- Sahara Dynamite 2009 (Timo Nurmos)– seger i försöket, oplacerad i finalen
- Quarcio du Chene 2010 (Olle Goop) – fyra i försöket, galopp (diskad) i finalen
- Arch Madness 2011 (Trond Smedshammer) – seger i försöket, oplacerad i finalen
- Classic Grand Cru 2012 (Steen Juul) – fyra i försöket, trea i finalen
- Formula One 2013 (Reijo Liljendahl)– fyra i försöket, oplacerad i finalen
- Caballion 2014 (Franck Leblanc) – utslagen i försöket (galopp)
- Timoko 2014 (Richard Westerink) – seger i både försök och final
- Timoko 2015 (Richard Westerink) – fyra i försöket, oplacerad i finalen
- Timoko 2016 (Richard Westerink) – seger i försöket, trea i finalen
- Timoko 2017 (Richard Westerink) – tvåa i försöket, seger i finalen
- Cruzado Dela Noche 2017 (Stefan Melander) – utslagen i försöket
- Dreammoko 2018 (Richard Westerink) – tvåa i försöket, trea i finalen
- Readly Express 2019 (Timo Nurmos) – seger i försöket, struken i finalen
- Vivid Wise As 2020 (Björn Goop) – utslagen i försöket (galopp)
Sammanlagt: 32 st: 10–3–5