De italienskfödda hästarnas framfart på svenska travbanor har inte gått någon obemärkt förbi. Under lördagens tävlingar på Axevalla står de i centrum i flera av loppen och det är också en italiensk häst vi nyttjar som ett av våra två singelstreck.
Alessandro Gocciadoros Amornero Roc (V75-6) står nämligen kvar i Bronsdivisionen och med god chans på ledningen så tycker vi inte att han ska behöva bli besegrad i det här loppet.
Vårt andra singelstreck har inte italienskt ursprung, men däremot ett delvis italienskt namn. Versace Broline (V75-2) – måhända döpt efter det italienska modehuset Versace – kördes rätt så avvaktande i sitt senaste försök i Klass II. Nu finns det utrymme för att vara mer offensiv och den chansen tror vi att Peter Ingves tar till vara på.
Här kan du ta del av lördagens startlistor till Axevalla.
Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.
Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart
- Ingo blir vårt chanstips i ett mycket lurigt silverlopp. Han hade en omöjlig uppgift framför sig senast i Halmstad och kördes klokt nog defensivt av Christoffer Eriksson. Ingo fick aldrig se dagens ljus och gick i mål med sparade krafter. I vintras vann han lopp på Vincennes och den där hårdheten som hästarna samlat på sig nere på kolstybben brukar kunna göra susen när de är tillbaka på svensk mark och tävlar på platta banor. Från andraspår bakom bilen kan Christoffer Eriksson välja och vraka om han vill chansa invändigt eller gå i andraspår. Oavsett vilket tror vi att Ingo har god chans bara han sitter i fritt läge in mot upploppet.
- Final Dream satt fast med rubbet sparat senast på Solvalla. Nu står han med spetsläge och vi kan inte tänka oss att Linda Sedström släpper om hon får åttaåringen att hålla upp innerspåret vilket vi bedömer som det mest sannolika även om det finns raska hästar på utsidan.
- Gustafson drog stenhårt vid andraplatsen i Mons näst senast och såg ut att vara på väg mot klar seger innan mjölksyran slog in och han gick in i väggen totalt sista 50 meterna. Därefter fick hästen en tävlingspaus på två och en halv månad innan han kördes avvaktande från tillägg i ett långlopp i Wolvega. Det slog inte gnistor om honom i spurten, men den ögonöppnaren kan säkert fört fram hästen. I fjol vann han ett silverförsök i Halmstad över just sprinterdistans via ledning hela vägen, men vi ställer oss frågande till om han är i samma slag just nu.
- Alcide Roc stod för en mycket bra insats vid Sverigedebuten i maj, men har inte alls löpt upp till den nivån i de två efterföljande starterna. Nu är det mer gynnsam distans ånyo och därtill är hästen anmäld med jänkarvagn vilket vi ser som ett plus. Hade vi känt oss trygga vid att han verkligen var i form hade han fått plats i A-gruppen.
- Deede Star har sett jättefin ut vid sommarens två segrar, men det ska sägas att de är tagna i enklare sällskap. Om han tvingas gå ute i spåren genom slutkurvan när farten är uppskruvad kan det tänkas bli kämpigt att hålla ihop aktionen och vi väljer att ranka ner honom ett bit.
Rank:
A: 2-1-3 B: 6-9-7-11-8-4-12 C: 5-10
Spetsstriden: Även om Gustafson och Toddler är riktigt raska initialt så bör de få svårt att lugga Final Dream som står med det på Axevalla fördelaktiga innerspåret.
Avd 2 – Klass II, 2.140 meter voltstart
- Versace Broline kördes invändigt i Klass II-försöket i Halmstad och fick först fritt spurtutrymme in mot upploppet. Han avslutade starkt som fyra, men hade för långt fram för att kunna utmana om segern. Det här loppet ser enklare ut på pappret och med tanke på vilken stark insats hästen gjorde från dödspositionen på Jägersro den 15 juni så kan vi se Peter Ingves styra fram på ledarens utsida om farten bedarar.
- Havbergs Classic fick även han chansen för sent i sin senaste start i Halmstad vilket var i ett ramlopp under Sprintermästarkvällen. Han sköt till bra som trea och såg inte ut att vara trött över målgången. Hästen har bara gått i ledningen vid ett tillfälle och då löpte han ut väldigt fint och var inte nära att förlora loppet så lyckas han hålla upp innerspåret bedömer vi segerchansen öka markant.
- Generator galopperade kort efter start i Stochampionatskvalen i fredags och får ladda om här istället. Hon var bra vid segrarna i maj där hon avgjorde trots ganska så tuffa resor och bör kunna duga i Klass II-sammanhang även om vi bedömer de två tidigare nämnda hästarna som strået vassare.
- Majestic Up ser lite klumpig ut, men har bra styrka och får upp snabbheten allt mer. Han rekordsänkte rejält senast bakom Calgary Games och känns som urtypen som verkligen gynnas av det långa upploppet på Axevalla där han kan ”klampa på” rejält hela vägen in till linjen.
- Victor C. riskerar att hamna lite på vingel från springspår då han hittills inte visat den där absoluta kvickheten ur volten. Hästen är dock mycket bättre än vad gemene man tycks tro och vi plussade verkligen för det rejäla slutvarv han gjorde senast på Färjestad klockat till 1.11,3.
Rank:
A: 10 B: 1-9-11-6-5-12-2-7 C: 8-4-3
Spetsstriden: Vi bedömer Havbergs Classic ha en rimlig chans att hålla ut Staro Merlin i ett lopp där det inte kryllar av startkatapulter.
Avd 3 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart
- Nymke Brigadoon har tagit två raka onsdagstriumfer i V86-lopp och svarat för rejäla insatser även om det handlat om enklare omgivningar. Senast löste hon loppet från positionen utvändigt ledaren, men nu är det mycket som talar för att hon släpps till tät om hon nu inte skulle fronta av egen kraft. Täta starter och det faktum att man nu lär behöva ändra från jänkarvagn till vanlig vagn när det är voltstart är faktorer som kan tala emot henne, men är hon i närheten av att tävla på samma nivå som hon gjort i de senaste starterna blir hon svårslagen.
- Break Trough hakade på helt okej bakom Stochampionatsfinalisten Helluva Am näst senast i Itaka Sunds lopp. Gången efter i Mantorp fick hon en svettig löpning, men tog verkligen striden och var med in till linjen även om hon ”bara” blev fyra. För oss var den insatsen ett riktigt utropstecken och vi tycker hon är mycket tidig bakom storfavoriten.
- T.Wall’s Joplin fick inte tag i en duglig ledarhäst senast i spurten, men avslutade helt okej som tvåa. Hon är rask från start och har god chans att fronta i lag med en duktig startkusk. Får man rygg på Nymke Brigadoon är det inte omöjligt att hon kan utmana.
- Morell spetsade man och släppte med senast i Halmstad. Hon gjorde ett bra lopp som trea och blir per automatik tidig här då hon har god chans att spara meter längs innerspåret.
- Lovely O.O. hade inte sin bästa dag i Halmstad. Hon är inte helt att lita på, men brukar trivas bra när hon får löpa ut fritt och vi tror att Per Lennartsson kommer vara offensiv med Robert Berghs sto.
Rank:
A: 3 B: 8-6-2-10-4-12-13-15-11-14 C: 5-1-9-7
Spetsstriden: Vi bedömer T.Wall’s Joplin som snabbast iväg, men bedömer det som sannolikt att man därefter överlåter ledningen till Nymke Brigadoon.
Avd 4 – Stayerlopp, 3.140 meter voltstart
- Reddington fick en förhållandevis tuff resa i stayerloppet under Sprintermästarkvällen. Han var trea i mål, men tilldömdes andraplatsen efter att målettan M.T.Oscar blivit diskvalificerad för trängning. Reddington gjorde en mycket bra insats och det känns som att Robert Bergh börjar få ut den kapacitet ur hästen som From Above-sonen vibbat om att han bär på. Det finns några dugliga toppar bland konkurrenterna i det här loppet, men utifrån hur kurvan pekar för femåringen så väljer vi placera honom först i ranken.
- Maestro Crowe gick sig trött i Smålandsstayern och det kändes som att det loppet kom för tätt inpå Harper Hanovers lopp. Sexåringen kan ha mått gott av att inte startat på sju veckor och vi tycker nästan att han sett som allra bäst ut i Johan Untersteiners regi när han just återkommit efter en stunds paus.
- Zurich As satt fast med rubbet sparat i Rättvik och fick därefter full utdelning från tät i Rättvik. Med blott en häst på startvolten och en tillsynes chanslös sådan är möjligheten god för Björn Goop att köra till ledningen per omgående.
- Uncle Töll är vi svaga för, men tycker samtidigt inte att det slog gnistor om honom vid segerloppet senast på Axevalla trots att det blev seger. Vi är övertygade om att han kan mer och förväntar oss en vassare insats denna gång.
- Let’s Go Ernie har gjort fyra någorlunda täta starter nu under senvåren och sommaren. Han blir lite vassare för varje start och gynnas av de förutsättningar som råder med lång distans och voltstart.
Rank:
A: 11-13-2 B: 10-8-7-4-5-14-12 C: 9-15-3-1-6
Spetsstriden: Mr Kindic frontar givetvis initialt, men vi räknar med att Zurich As övertar per omgående.
Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart
- Zion Font har respektingivande 17 segrar på 20 starter, men vi måste ändå säga att det är väldigt svårt att taxera hur bra hästen är. Han har i alla fall krupit under 1.14-tider över 2.300 meter i belgiska Mons under den gångna vintern och det får anses vara rätt så respektingivande för denna klass. Därtill har hästen en god startsnabbhet och skulle han få överta ledningen av Condior vilket vi tror kan bli fallet är han hästen att slå för de övriga
- Benedetto O.P. gjorde en toppinsats senast i Kalmar även om han inte var måletta utan tilldömdes segern efter att ”vinnaren” diskvalificerats för felaktig gångart över mållinjen. Tidigare har han haft problem i lopp över full väg på nordisk mark, men då har det dels handlat om en stressande långresa till Vermo samt en start där han inte alls hade fräschören med sig på grund av hovproblem. Nu ska allt vara fortsatt till belåtenhet efter Kalmarsegern och det här loppet tycks komma helt rätt i tiden inför stundande Klass I-final. Alessandro Gocciadoros hästar brukar inte få preparélopp och körande Mika Forss är därtill en gasglad general så vi räknar med full fart framåt.
- Halo Am ströks i slutet av juni på grund av feber och har därmed inte startat sedan Elitloppshelgen. Då fick han se sig regelrätt besegrad av en för dagen bättre häst i form av Venture Capital, men gjorde på intet vis ett dåligt lopp. Lyser inte ringrosten igenom ska Halo Am segerstrida trots elftespår.
- Axel Wind har varit ett stort utropstecken i Fredrik B Larssons regi. Senast gjorde hästen ett topplopp trots tuff löpning, men ska det räcka hela vägen till vinst här lär det krävas mer ”stolpe in” under vägen.
- Bravo Santana ska normalt sett vara lite kort i rocken mot de tidigare nämnda, men det kittlar att han är anmäld barfota runt om för blott andra gången i karriären. Första gången gjorde han ett stark insats som fyra i ett Klass II-försök.
Rank:
A: 5-7 B: 11-8-6-4-10-9-12 C: 1-2-3
Spetsstriden: Hästarna med de innersta startspåren gör upp i första skedet och bland dem är det fördel för Condior. Vi tror dock att man släpper med honom denna gång då det inte höll hela vägen i ett enklare sällskap i senaste starten. Zion Font är rask och bör kunna hålla ut Benedetto O.P.
Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart
- Amornero Roc gjorde en toppinsats i finalen av Bronsdivisionen på Färjestad och att han fick släppa Admiral As förbi sig sista 25 meterna var inget att säga något om. Hästen öppnade trots allt i mycket högt tempo och förlorade kort och gott mot en riktig topphäst. Läser vi loppet rätt så är det sannolikt att han antingen frontar av egen kraft eller kan överta i tidigt skede och då blir Amornero Roc väldigt svårslagen. Eventuellt blir det skor på denna gång, men med tanke på hur han tävlat på den balansen tidigare så ska inte den saken vara hela världen.
- Golden Guard vann Mantorploppet från dödens i senaste starten. Den här femåringen underskattas ofta, men för oss är det ingen tvivel om att han står sig i klassen. Innerspår kan bli en fälla även om han är rask iväg, men ledningen är inget måste på något vis för Brad de Veluwe-sonen.
- Velten Versailles släppte ledningen halvvägs in i loppet senast på Enghien. Han skar ihop i aktionen på upploppet och även om han höll sig i trav så bedömde domarna det som orent dito. Hästen har blandat och gett detta år och då han verkar vara en bit från 2019 års nivå så tror vi att man släpper ledningen om man når den positionen.
- Go West Young Man fick vandra utvändigt om Amornero Roc senast och höll bra som femma utan chans att blanda sig i striden. Han sitter fint till direkt och är med i matchen om han får ett rygglopp nu istället.
- Phoenix Photo vann Sylvesterloppet på Axevalla på Nyårsafton och bar de pengarna helt okej även under senvintern och våren. Han har fått ett lopp i kroppen och tillhör den tänkbara skaran vid gardering.
Rank:
A: 5 B: 1-3-2-6-12-10-7 C: 9-11-4-8
Spetsstriden: Vi tror att Velten Versailles tar sig förbi Golden Guard, håller ut Vitro Diablo och släpper till Amornero Roc.
Avd 7 – Gulddivisionen, 2.640 meter autostart
- Handsome Brad är titelförsvarare i Axevallalöpning, men årets upplaga håller högre klass och man kan räkna med att det kommer krävas något mer än de 1.13,3a/2.640 meter som kan vann på under fjolåret. Den form hästen kommer med till årets start har i vilket fall visat sig vara bästa tänkbara och lyckas han hålla upp ledningen – vilket vi tror han gör – så blir han svår att plocka ner.
- Milligan’s School hamnade hopplöst till Färjestads Jubileumslopp och fick därtill en vid slutkurva. Han kämpade på bra hela vägen hem och nu när det är fritt läge så räknar vi med att Ulf Eriksson kan tänka sig att ta dödens med glädje.
- Short in Cash fick just en sådan löpning senast i Halmstad och stod på starkt hela vägen hem även om Cyber Lane var för svår att lugga. Hästen har tagit ett steg i sin utveckling efter vinterns tävlande på fransk mark och är numera så pass bra att han ska placeras i en A-grupp från ett lämpligt utgångsläge.
- Ble du Gers vann Oslo Grand Prix för andra året i följd, men 2021 års upplaga var inte den vassaste som körts… Hästen är i vilket fall spurtstark om det blir lite drön på loppet och klarar av distansen även om han inte är gynnad av den på samma sätt som han var förr om åren när hästen tävlade på sin högsta nivå.
- Milliondollarrhyme gjorde ett mycket bra lopp på Färjestad och studsade tillbaka efter en möjligen aningen sämre insats i Boden. Frågan är bara hur han ska komma till i det här loppet från spår åtta?
Rank:
A: 1-5-3 B: 4-8-12-6-9-11 C: 7-2-10
Spetsstriden: Handsome Brad ska ha jättebra chans att hålla ut Ragazzo da Sopra när de står sida vid sida.
V75-SYSTEMET 24 JULI
Avd 1: 1,2,3,4,6,7,8,9,11,12 (10,5)
Avd 2: 10 Versace Broline (1,9)
Avd 3: 2,3,6,8,10 (4,12)
Avd 4: 2,8,10,11,13 (7,4)
Avd 5: 5,7,8,11 (6,4)
Avd 6: 5 Amornero Roc (1,3)
Avd 7: 1,3,5 (4,8)
3.000 rader / 1.500 kronor