Fokustema
Kalmar
Läs senare

Nu gör Campo Bahia comeback

En snackhäst och unghäststjärna är tillbaka på banan.
På fredag i Kalmar för Conrad Lugauers stjärna Campo Bahia första starten sedan förra sommaren!
Av
Mathias Hedlund
Campo Bahia och Conrad Lugauer vid segern i Kungapokalen 2019. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Campo Bahia och Conrad Lugauer vid segern i Kungapokalen 2019. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Kalmartravet bjuder på en fin fredagsgiv med toppnumret Vilhelm Johanssons Minne för fyra- och femåriga ston, där bland annat Adrian Kolgjinis formstarka sto Kali Smart (e. Un Amour d’Haufor) ställs mot Per Nordströms Grande Diva Sisu (e. Ready Cash) i kamp om fina 200.000 kronor i förstapris.

Det vankas även finaler i både stoserien och stayerserien men 150.000 kronor till vardera vinnare, men de flesta blickar lär ändra riktas mot ett femhästarslopp utanför det stora streckspelet (lopp 2 i Kalmar). Efter att ha genomfört godkänt kvallopp i Halmstad förra måndagen på 1.17,7/2.140 meter är det nämligen dags för tävlingscomeback för Campo Bahia (e. Muscle Hill), 1.10,6am*/4.200.944 kr.

Den toppkapable sexåringen har haft klen utdelning på tävlingsbanan sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal på Åby på världsrekordet 1.10,6a/2.140 som fyraåring. Sedan dess har han endast gjort sju starter och ingen sedan början på juli förra året.

På fredag ställs hästen, som även slutade tvåa bakom Inti Boko i Svenskt Travkriterium 2018, mot fyra konkurrenter i ett voltstartslopp, där tilläggsgränsen går vid en miljon kronor. Stallkamraten Toddler gör sällskap på 20-fållan, medan trion Devs Dragon, Don Cash och Total Recall startar med 20 meters försprång.

Här är startlistorna till Kalmars tävlingar på fredag!

Fokustema
V75 Örebro
Läs senare

V75: Stora kliv mot Harpers

Vinterns kung, men ”bara” fyra i guldfinalen. Det var en engångsföreteelse.
Idag utklassade High On Pepper allt motstånd i Orebro Int’l och tar sats mot Harper Hanovers.
– Samma typ som Etain Royal, men med bättre trav, berömde Jorma Kontio.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
High On Pepper kände på Elitloppsatmosfären när han startade i Harper Hanovers lopp förra året. Foto Mathias Helund/Sulkysport
High On Pepper kände på Elitloppsatmosfären när han startade i Harper Hanovers lopp förra året. Foto Mathias Helund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Årets upplaga av Örebrotravets flaggskepp för äldre travare – Orebro Int’l med 400.000 kronor till vinnaren – blev ett minst sagt rivigt lopp med körning på många händer och fullt av dramatik.

Fast när krutröken skingrats stod en häst i särklass.

Katja Melkko-tränade High On Pepper (e. Ready Cash) bollade med motståndarna i trekilometersloppet och kom hem på 1.13,3/3.180 meter, tangerat löpningsrekord med Balfour (e. Scipion du Goutier), som travade lika snabbt 2017.

Vägen dit bjöd på full körning större delen av loppet. Efter en mjukstart första 500 som Conrad Lugauer nådde på 1.18,1 med Leroy Boko (e. Trixton), innan han lämnade över befälet till Angelica Jonsson-tränade Pwojtech Vrijthout (e. Nuncio) och Carl Johan Jepson. Samtidigt anslöt Millmighty (e. Make It Happen) och Paw Mahony på utsidan efter att ha inlett 20 meter bakom och tempot skärptes direkt. 
1.16,1 första kilometern vässades ytterligare när Magnus A Djuse tog sats från femte utvändigt med Daniel Redéns franska nyförvärv Gamin Jaba (e. Kesaco Phedo) 1.700 meter från mål. Planen var att nå fram utändigt ledaren, men Millmighty försvarade positionen och Gamin Jaba blev hängande i tredjespår utan rygg.

Det tackade Jorma Kontio för när han från köposition – åttonde utvändigt – tog sats 1.400 meter från mål med High On Pepper och inför slutrundan nådde fram i rygg på Gamin Jaba. Där samlade High On Pepper ytterligare kraft runt kurvan innan Jorma styrde på i fjärdespår på sista bortre långsidan. I ett huj svepte han förbi täthästarna och satt i ledning in i slutsvöngen. Den ende som kunde haka på någorlunda var Redéns andra häst S.I.P. (e. Bar Hopping).
– S.I.P. gick jättebra, han fick stryk av en fantastisk häst. 500 kvar kändes min häst fin, men när Jorma såg att jag kom ner i rygg petade han i en växel till, sade Örjan Kihlström till ATG Live.

Ja, ut ur slutsvängen sade Jorma och High On Pepper definitivt tack och adjö till konkurrenterna och i stor, stor ledning defilerade High On Pepper upploppet ned till förkrossande seger.
– Jag ville köra framåt för det var långt fram och jag ville ha lite rygg, men redan 900 kvar kände jag att det var bra chans att vinna. Han bara ökade och ökade, och när jag ryckte tussarna på upploppet växlade han tempo en gång till, sade Jorma Kontio i vinnarcirkeln.

Vädret stoppade träning

High On Pepper var ”bara” fyra i gulddivisionsfinalen på Solvalla för en månad sedan, men det fanns förklaringar bakom placeringen, även om det egentligen inte var något fel på insatsen.
– Katja tyckte inte att det varit hundraprocentig träning inför förra starten på grund av vädret, han hade inte kunnat tränats som han brukar, sade Jorma Kontio.

Idag hade hästen kunnat förberedas på bästa sätt och det gav resultat.
– Jag har kört nästan alla lopp med hästen och jag tycker att han blir bättre hela tiden. Han travade fint och det blev ett bra lopp idag, sade Jorma Kontio.
Nu vänds blickarna mot Harper Hanovers lopp under Elitloppshelgen, också över tre varv, innan High On Pepper ska testa medeldistans i Oslo Grand Prix två veckor senare.

Etain Royal och Jorma Kontio hade många härliga stunder tillsammans. Foto:stalltz.se

Just Harper Hanovers lopp har Jorma Kontio vunnit med två styrkefenomen: Etain Royal (e. Ulf d’Ombree) 2000 och Mellby Viking (e. Viking Kronos) 2014.
– High On Pepper är samma typ som Etain Royal, men med bättre trav, berömde Jorma Kontio.

Bakom High On Pepper och S.I.P. togs tredjeplatsen av tidigare ledaren Leroy Boko, som sköt till piggt när han fick chansen på upploppet.

Av hästarna som gjorde upp i täten på mellanvarvet lyckades Pwojtech Vrijthout bäst som sexa.
– Det blev inte optimalt kört för vår del. Det var lugnt första 500, men sedan började det gå fort redan andra femhundringen. Sedan blev det körning varvet kvar och då blev det för tufft. Han är ursäktad, det går inte att det bli körning mitt i loppen i 3.000-meterslopp, sade Carl Johan Jepson.

Gamin Jaba föll tillbaka och blev först i de ooplacerades skara, medan Millmighty var näst sist av de felfria hästarna i loppet.

”Träffade ägarna i Frankrike”

I övrigt från Örebro tävlingar kan noteras:

Stoeliten – Enoch Karlssons Minne – hade samlat blott sju hästar och var förlagt utanför V75-kupongen. När det dessutom ströks två hästar, så var det inte upplagt för dramatik som femhästarsfält. Fast det blev verkligen ett lopp värt varvet där Don’t Say Gar (e. Varenne) öppnade kvickt och med knapp marginal höll Riet Hazelaar (e. S.J.’s Caviar) i en hård öppning in i första sväng.

Daniel Wäjersten backade ned Riet Hazelaar i rygg på ledaren, medan Don’t Say Gar var pigg och drog i hög fart i stor ledning, 1.11,2 första kilometern. Wäjersten klev ut i andraspår 500 kvar och Riet Hazelaar tog enkelt grepp. Felicia Zet (e. Ready Cash) avslutade virvlande, men nådde aldrig Riet Hazelaar som tog andra segern på lika många starter för Wäjersten.
– Jag träffade ägarna när jag var i Frankrike och tränade mina hästar där i vintras. Sedan ringde de efter ett par dagar och det var en väldigt fin häst att få i träning. Att hon skulle slå de här hästarna var starkt, planen var ledaren eller rygg ledaren och jag var väldigt nöjd med min häst, sade Daniel Wäjersten.

***

Pangstart till ledningen från fjärdespår i volten, lugnt tempo i ledningen och lätt undan i snabb avslutning. Kim Pedersen reste från Norge i angeläget ärende med femårige Olympic Winner (e. Born In The U.S.A.) och körande Björn Goop gjorde inga misstag på vägen. Olympic Tilly inkasserade livets tolfte seger på 27 starter.
– Det är en otroligt fin häst, men tyvärr var han inte anmäld till årgångsloppen utan har fått tjäna sina pengar i vanliga lopp. Det är en härlig liten travare som alltid gör sitt, sade Kim Pedersen.

Storfavoriten Freako (e. Maharajah) orsakade en omstart (för tidig över startlinjen) och galopperade efter ett par steg i den giltiga. Omstarten kostade körande Örjan Kihlström tre dagars avstängning och han missar exempelvis både V75 på Umåker och Charlottenlund om två veckor.

***

Spike M.M. Foto Adam Ström/StallTZ.se.

Efter en femte- och en sjätteplats är Morten Waages och Magdalena Johanssons Spike M.M. (e. Beanie M.M.) tillbaka på vinnarspåret. Hästen inledde med fyra raka segrar och i andra raka STL-starten spräckte han även segernollan i rikstoton.
Och Spike M.M. behöver verkligen inte be om ursäkt för segern som togs efter en resa mestadels utvändigt ledaren. Segergreppet kopplades 50 meter före mål och vinsten var enklare än segermarginalen utvisade.

– Det är en fin häst och han gör ett ruggigt bra lopp. Han var okej förra gången, men var mycket bättre idag. Taktiken var att komma till lendingen, men vi var helt chanslösa på det. Nu hamnade vi utvändigt, men jag var ganska nöjd där ändå, för han lugnade ned sig i loppet. Han är förnuftig, travsäker, öppnar fint och avslutar starkt, sade Anders Eriksson.

***

Andra starten och andra segern i sin nya regi. David Persson-tränade Keyword (e. Fourth Dimension) plockade hem flerklassloppet, som tog plats på V75-kupongen, tillsammans med Emilia Leo. Hennes plan var att köra i lendingen, men taktiken ändrades före start och det blev succé. Rygg på hårt dragande ledaren Arn Silvio (e. Readly Express) och lucka 200 meter från mål var segerreceptet när Keyword avgjorde på fint sätt. 
– Jag hade inte hästen med mig i provstarterna, så jag lade bort tankarna på ledningen direkt. Plan B var att hålla rygg på Dante och det lyckades vi med. Hästen ser inte mycket ut för världen, men tar sig fram så väldigt lätt och är en dröm att köra, sade Emila Leo.

Keyword klickades hem för 100.000 kronor på Traveras auktion i början av december. Dagens förstapris uppgick till samma summa!

***

Trava 1.06,5 första 500 meterna i andraspår för att nå ledningen. För tufft? Inte för Björn Norén-tränade Hipster K. (e. Sebastian K.) som svarade för en toppinsats när han stod hela vägen hem till seger tillsammans med Erik Adielsson i bronsdivisionen. Jorma Kontio gjorde vad han kunde i startrusningen med Ready Trophy (e. Ready Cash), men fick ge sig på första långsidan. Sedan hakade han på bra till tredjepriset.
– Efter den öppningen tänkte jag att det blir långt hem, men hästen har känts kanonfin i träning och i värmningen. Jag har varit nöjd med hans starter tidigare i år, så formen har varit intakt och i torsdagsjobbet var han superfin. Jag har vunnit många stora lopp som tränare från sidan och skrek som en stucken gris, men det hjälpte ju, sade Björn Norén.

***

Combat Fighter och Anders Svanstedt. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Combat Fighter (e. From Above) fick dela segern med Danao Degli Dei i silverdivisionsfinalen på Solvalla i slutet av mars. Nu är han klar för en ny final i rikstotons näst högsta klass, nämligen under Elitloppshelgen.
Detta efter att ha vunnit dagens försök från ledningen tillsammans med Erik Adielsson. Combat Fighter kördes till ledning efter 200 meter, drog i hyggligt tempo och gick undan vad som behövdes före duktige, dödenstravande Winterburn (e. Ready Cash).
– Hästen har varit med från början. Vi var nere i något dike från början när vi körde in honom och nu är han snart inne i guld hoppas vi. Det har varit en rolig resa från första början. Han var precis under årgångstopparna, men hade inte marginalerna med sig. Vi hade bra spår och taktiken på förhand var rätt given. Nu blev det precis som vi hoppats, sade tränaren Anders Svanstedt.

Fakta

V75-resultat Örebro 27 april

Rätt rad: 4–6–5–1–5–3–10
Omsättning: 118.153.277 kr
Antal system: 1.617.646 st

Att utdela: 
Sju rätt: 15.673 kr
Sex rätt: 126 kr
Fem rätt: 18 kr

Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Får en andra chans i Elitloppet

Inbjuden till Elitloppet förra året, men stoppad av skada.
Nu kommer andra chansen.
Horsy Dream tar plats sju i Elitloppet 2024.
Av
Mathias Hedlund
Eric Raffin och Horsy Dream var i en klass för sig i Prix de l'Atlantique förra veckan. Foto: Gerard Forni
Eric Raffin och Horsy Dream var i en klass för sig i Prix de l'Atlantique förra veckan. Foto: Gerard Forni

Ifjol var Horsy Dream (e. Scipion du Goutier) på väg till Elitloppet, men blev skadad och kunde inte delta. Han missade också Prix d’Amérique i år, men det formbesked som han gav i Prix de l’Atlantique (€200.000) på Enghien förra helgen visade att han var högaktuell för en Elitloppsplats.
Idag presenterades hästen som nummer sju i årets Elitlopp:
– Jag är så glad att få tävla i Elitloppet. För mig är det tillsammans med Prix d’Amérique det största loppet i världen och det blir fantastiskt att få tävla i Sverige, sade Pierre Belloche i V75 Direkt.

För Horsy Dream var Prix de l’Atlantique det tredje Grupp I-vinsten. Tidigare har han vunnit Prix de Sélection (€240.000) och Prix Tenor de Baune (€200.000) plus Prix de Belgique (€120.000), Grand Prix Federation Regionale du Nord (€120.000), Grand Prix du Centre-Est (€100.000), Prix de Boissy-Saint-Leger (€80.000) och Prix Narquois (€80.000).

Nästa vecka ska det tävlas om två platser i Elitloppet. Först gör sju hästar upp i Meadow Roads lopp på Solvalla på onsdag, där vinnaren får en biljett, och nästa söndag väntar Vermos sprinterfest Finlandia-Ajo, vars startlista blir klar under måndagen.

Inbjudna till Elitloppet

Häst (far) – Tränare

  • Idao de Tillard (e. Severino) – Thierry Duvaldestin, Frankrike
  • Francesco Zet (e. Father Patrick) – Daniel Redén, Sverige
  • Joviality (e. Chapter Seven) – Sabine Kagebrant, Sverige
  • Hohneck (e. Royal Dream) – Philippe Allaire, Frankrike
  • A Fair Day (e. Maharajah) – Elisabeth Almheden, Sverige
  • Go On Boy (e. Password) – Romain Derieux, Frankrike
  • Horsy Dream (e. Scipion du Goutier) – Pierre Belloche, Frankrike
Fokustema
Kallblod
Läs senare

Trio klar för Elitkampen

Ettan och tvåan förra året, och trean för två år sedan.
Idag bjöds de tre första hästarna in till Elitkampen på Solvalla med en miljon kronor till vinnaren.
Av
Mathias Hedlund
Evartti och Santtu Raitala vinner Elitkampen 2023 före Tangen Bork. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Evartti och Santtu Raitala vinner Elitkampen 2023 före Tangen Bork. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Elitkampen för kallblod på Elitloppsdagen har bjudit en miljon kronor i förstapris de senaste åren, kallblodens störst segercheck.
Idag presenterades de tre första av totalt sex hästar som bjuds in till loppet. De fyra sista platserna tas via startpoäng och traditionell anmälan.

Det är en meriterad trio som får klartecken för start på Solvalla: tätduon från förra året, finske Evartti (e. K.M.Nopsa) och norske Tangen Bork (e. Bork Odin) får sällskap av trefaldige svenske mästaren Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.). Gunnar Melanders stjärna var inte med i fjolårets upplaga, men slutade trea för två år sedan.