Svensk Travsports Tävlingsreglemente – paragraf 18 – säger ingenting om att hästar som används som givarsto inte får tävla på svensk mark, medan Svensk Travsport hänvisar till UET:s regelverk.
Enligt UET:s regler är det tydligt skrivit att både givarstoet och det sto som bär fölet anses dräktiga. Men detta finns inte angivet i ST:s tävlingsreglemente.
– Vi undersökte det igår när vi fick frågan och tittade i tävlingsreglementet om dräktiga ston och även ett beslut taget i UET 2014. Där likställer man hästarna som dräktiga, säger ST:s sportchef Robert Karlsson.
Bär inte själv fölet
Förra året betäcktes Atlanta med Muscle Hill, äggen plockades ur henne och hon behöver inte själv bära fram sin avkomma. Istället för att bli ”mamma” kunde hon fortsätta tävla och ägarna kan både ha kvar och äta av ”kakan”.
Embryotransfer har blivit allt vanligare och det förekommer också i Svensk Travsport. Vetenskapen om embryotransfer lanserades i slutet av 1800-talet och då gällde det kaninuppfödning. Inom hästsporten har metoden använts sedan 1974 och först ut var Japan.
I USA blev det godkänt att registrera embryoföl inom sulkysporten 1998 och sedan dess har över tusen hästar tagits fram med den metoden. Förra veckan på Lexington Selected Yearling Sale såldes nio ettåringar tillverkade med embryotransfer och den dyraste – en halvbror till Muscle Hill – gick loss för 97.000 dollar. Det kan också nämnas att Mr Cantab, som är far till världens snabbaste travare genom tiderna (Homicide Hunter) är ett resultat av embryotransfer.
Tillåtet från 2006
I Sverige blev det tillåtet med embryotransfer 2006 och det året ansöktes det om dispens för fyra ston, varav ett – Ecana Nibs – blev dräktig.
I Sverige – till skillnad från USA – får inte tävlande ston användas i embryoavel, men i övrigt är alla andra ston välkomna. Tidigare fanns krav om att modern skulle vara utnämnd till ”Elitsto”, ha tjänat minst tre miljoner, alternativt ha avkommor som sprungit in minst fem miljoner och dessutom stått gall i minst två år för att verka i svensk avel.
Fotnot: Sulkysport har sökt ST:s avelschef Christina Olsson för en kommentar.