Det var 2015 som Kristian Lindberg blev utsedd till att träna Dalsland/Värmlands representant i Rikstravet.
Konceptet med tusen andelar per häst blev populärt och Lindberg fick till en fullträff då han köpte den då fyraårige Conrads Wilhelm (e. Crazed) från Svante Båth.
– Det blev en riktig fullträff. Han vann ett Klass II-försök här hemma i Årjäng och det var folk precis överallt! Jag har verkligen haft jättenytta av Rikstravet. Där lärde jag känna mycket folk och när Conrads Wilhelm sedan såldes på auktion så var det hundra av de som hade andelar som hakade på när vi köpte loss honom. Hästen sprang in en miljon och utan honom tror jag inte vi hade fått till det här konceptet med Himalaya Sisu, säger Kristian Lindberg.
Så nyligen som i förra veckan togs beslutet att Conrads Wilhelm skulle få gå i pension efter en karriär som innehöll 108 starter, 13 segrar och 1.083.660 kronor i insprungna prispengar.
Himalaya Sisu
Fyraårigt mörkbrunt sto e. Explosive Matter–Mimosa Lindy e. Andover Hall
St: 20: 3–4–0, 1.11,4ak, 429.200 kr.
Ägare: Stall Himalaya Sisu.
Uppfödare: Sisyfos Breeders AB, Sigtuna.
Tränare: Kristian Lindberg, Årjäng.
Ropades in på Kriterieauktionen 2018 för 50.000 kronor.
– Hästen kunde starta mycket och det tror jag är är viktigt när man har en andelshäst. Vi hade mycket kul med Wilhelm, men nu när han blev halt och vi inte hittade felet trots att vi sökt ordentligt så var det läge att låta honom runda av tävlingskarriären och bli ridhäst istället.
Nya förmågor tar över och bland dem finns alltså lördagens V75-häst Himalaya Sisu (e. Explosive Matter).
– Jag köpte henne på auktion som ettåring, hade henne ett tag och sedan togs beslutet att göra andelshäst av henne. Det är flera som var med på Wilhelm som även är med på den här hästen. Det är 60 andelar och jag tror det är 52 olika ägare.
”Verkligen utvecklats”
Karriären inleddes aningen trevande och det var först i tolfte starten som första segern kom.
– Hon gjorde inte så mycket väsen av sig i loppen utan sprang mest med. I slutet av treåringssäsongen gjorde hon dock några riktigt bra lopp och jag fick upp förhoppningen att det kunde släppa ytterligare för henne som fyraåring, men jag får erkänna att hon har tagit ännu större steg än jag hade trott.
När stoet väl vunnit lopp gick det fort. Två månader senare följde hon i Conrads Wilhelms hovspår och vann likaså Klass II-försöket under Årjängs V75-dag!
– Hon har verkligen utvecklats bra. Jag tycker att hon har varit strax under de bästa i kullen och haft lite otur när vi varit med i några av de tuffare sammanhangen samtidigt som hon har körts lite passivt. Hon satt till exempel fast i ett Breeders Crown-lopp i augusti.
När det inte blev någon semifinal på Solvalla eller final på Sundbyholm började Lindberg blicka mot lördagens lopp. I Axel Jensens Minneslopp för ston (V75-4) möter Himalaya Sisu några av Sveriges bästa fyraåriga ston och stora delar av den norska eliten.
– Det här loppet kändes givet att gå för. Vi har bara 13 mil till Bjerke och ska äntligen åka dit igen efter att inte tävlat där på ett par år. Jag tycker att loppet ser intressant ut.
Utrustningsändring
Det hörs mellan raderna på Lindberg att han har vissa förhoppningar i lördagens lopp utan att han för den skull säger att Himalaya Sisu kommer att vinna.
– Vi får se hur långt det räcker. Jag tycker att många tränare verkar ha lite negativ formkurva på sina hästar av snacket att döma. För mig känns det tvärtom då jag tycker att jag har en häst med som håller väl så bra form som tidigare.
I bakfickan har han därtill en utrustningsändring att nyttja för första gången på länge.
Kristian Lindberg om verksamheten:
"Jag har 26 hästar i träning varav tio är ett år gamla. Tre eller fyra av dem ska gå iväg till en annan tränare, men totalt sett tycker jag att det ser bra ut och är nöjd med materialet vi jobbar med. Av hästarna står 21 inne på travbanan här i Årjäng och de övriga står på min svärfars gård åtta kilometer härifrån".
Efter tre raka miljonår vad gäller inkörda prispengar mellan 2017-2019 tog Lindbergs stall ett steg tillbaka i fjol. Av årets siffror att döma har den negativen trenden brutits illa kvickt.
– Fjolåret var en jättebesvikelse. Jag har inte haft så mycket starthästar i år, men de vi har tycker jag har gått bra. Treåringarna har inte riktigt levererat som jag önskat, men de känns på gång och vi har en positiv trend i stallet, avslutar Kristian Lindberg.