För den som är uppfödd med Prince Mystic och Rite On Line som givna storloppsdeltagare är det omöjligt att inte bli nostalgisk när Frode och Atle Hamre nu ser ut att fått fram ännu en stor, amerikansk stjärna.
Köpet av Giveitgasandgo kan inte varit givet, hur många miljonär han än hade sprungit in på andra sidan Atlantan. Vi har sett hiskeliga bommar i modern tid när amerikanska unghäststjärnor köpts över, men Atle Hamre – som följer den amerikanska travsporten slaviskt – har kunskap nog för att kunna välja rätt.
Något som även Trav og Galoppnytts chefredaktör Truls G Pedersen tryckte på i vår webb-tv sändning under fredagen:
– Här har Frode och Atle Hamre gjort ett mästarjobb för hästar som kommer från John Butenschoen ja, då brukar motorn vara liggandes kvar där borta i USA.
Truls förklarade hur Hamre söker aktivt efter extremt startsnabba hästar och där är han onekligen något ytterst väsentligt på spåren. Position är A och O i de stora travloppen som man så lätt tappar om man inte är med från start, oavsett hur bra häst man än må ha.
Därtill är de amerikanska hästarna ofta vana att – likt Giveitgasando nu fick göra – gå på i en jämn fart hela vägen och inte tas upp. Har du då en USA-import som inte är särskilt startsnabb och som riskerar att hamna i tredje- fjärde utvändigt i ett uppullat lopp så är det godnatt i kubik.
Senast en häst följde upp seger i Fyraåringseliten med att vinna Elitloppet året därpå var From Above (2002-2003), dessförinnan Victory Tilly (1999-2000).
Även om Giveitgasandgo såg okörd ut på löpningsrekordet 1.09,5 denna gång så är det till att ta in alldeles för mycket luft att hävda att han är 2019 års Elitloppsvinnare redan nu.
Premiechansen påverkar
Alessandro Gocciadoro följde upp den lysande lördagen med nya, stora söndagsframgångar. Zabriskie Ok (e. Conway Hall) hade som väntat inga problem att städa av den svagaste upplaga av Treåringseliten för ston som körts under 2000-talet, möjligen i konkurrensen med 2012 och 2015 års diton.
Virginia Grif (e. Varenne) landade på 1.10,5a/1.640 meter i Fyraåringseliten för ston, en tidsnotering som såväl Umaticaya som The Divine Miss F. slagit tidigare i loppet och som ligger på en nivå som helt enkelt är rimlig år 2018.
Virginia Grif passerade därmed miljonen i intjänade prispengar, men är fjärran från rikast av de fyraåriga damerna i Gocciadoros stall. Fjolårets Derby del Trotto-vinnare Valchiria Op (e. Ideale Luis) står på 384.278 euro och Oaks del Trotto-vinnaren, tillika Orsi Mangelli-tvåan Vanesia Ek (e. Exploit Caf) står på 241.873 euro så Gocciadoro har hyggligt förspänt med toppston i stallet…
Gocciadoro har matchat väldigt vaket och satt sina hästar i toppslag till denna helg där man dessutom slipper att möta flera av de bästa svenskfödda tre- och fyraåriga stona.
Guldstoet med 350.000 kronor till vinnaren redan sju dagar gör sitt till och dessutom är det inte intressant för svenskfödda hästar att riskera att bränna ut sig under Elitloppshelgen.
Premiechansens intåg i svensk travsport gör helt enkelt att det är svårt att motivera sig för att starta i de här tuffa loppen för ”relativt normala prispengar” när det står så oerhört mycket mer på spel senare under året.
Hans G:s nya stjärna
Efter Victory Tillys seger i Elitloppet år 2000 är Hot Tubs vinst i Montéeliten år 2008 på 1.11,2a/2.140 meter det intryck som lämnat störst avtryck på mig under en Elitloppshelg.
Söndagens insats från Be Mine de Houelle var snubblande nära att ta steget upp och placera sig på topplacering. Likt sin far Scipion du Goutier gjorde på sin tid så sprang det sjuåriga stoet som att det inte fanns någon morgondag och kom i mål på världsrekordnoteringen 1.09,8a/1.609 meter.
Franck Leblanc lastade stoet på transport då han inte fick någon plats på flyget och fick in 300.000 kronor på det beslutet. Därtill var ju Coquin Bebe fyra i Harper Hanovers lopp på lysande 1.12,5/3.180 meter så man kan lugnt säga att det blev bättre att ta landsvägen än flygvägen…
Slutligen; King on the Hill (e. Muscle Hill) flög fram i Fyraåringseliten bakom Giveitgasandgo. Hans G Eriksson har hyllat hästen med sjumilakliv och tycks ha helt rätt i sin bedömning.
Vad underbart att det finns fler än bara landets fem största tränare som sitter på topphästarna!