Diskussionen uppstod direkt efter loppet att den officiella tidtagningen som satte banrekordet 1.09,6 i Day Or Night Ins meritlista var fel. På infotavlorna på Halmstadtravet – som får sina tider från ett annat system än måldomarnämndens ”målfototid” – visade 1.10,3 och det var också ungefär där man landade om man på olika sätt klockade om loppet på atg.se.
Day Or Night Ins tränare och kusk Johan Unterstenier var för övrigt en av de som var övertygad om att 1.09,6 inte stämde. Och det var inte första gången som rutinerade Halmstadbesökare konstaterade att tidtagningen inte verkade stämma.
Först hävdade Halmstravet bestämt att 1.09,6 var korrekt, men man lyssnade trots allt på de som ifrågasatte tidtagningen och satte igång en utredning, gjord av systemleverantören LinSon. Denna utredning är nu klar och har gett resultatet att Halmstadtravets officiella tidtagning inte varit korrekt konfigurerad.
– Det visade sig så småningom att det fanns en differens mellan totaltiden från målkameran och det elektroniska tidtagningssystemet på cirka en sekund. Efter diverse felsökning och tester återstod bara själva datorn som styr målkameran som felkälla. Vi upptäckte att det förelåg en felkonfiguration av hur startpulsen detekteras av målkamerasystemet. Efter att det rättats till har inga avvikelser förekommit och vi anser därför problemet som avhjälpt, säger LinSons Lasse Lindström i en artikel på travsport.se.
De tider som upptäcks med fel kommer att korrigeras.
– Vi skall helt enkelt rätta till det som är fel men det kommer att ta lite tid och det viktigaste för oss nu är att säkerställa att tekniken fungerar på samtliga svenska travbanor, säger Svensk Travsports sportchef Petter Johansson,
En av de tider som är fel är alltså Day Or Night Ins påstådda banrekord 1.09,6 satt i april i år. Denna kommer att korrigeras. För Halmstadtravet var det förstås viktigt att man är säkra på att tidtagningen är ”kvalitetssäkrad” innan årets Sprintermästarmeeting, nästa vecka den 5-7 juli.