– Syftet är att stärka banden mellan Svensk Travsport och banorna. Det operativa rådet består av åtta travbanechefer med en mandattid på fyra år och Svensk Travsports verkställande direktör. Rådet har mandat att fatta beslut för alla banor. Övriga banor finns med i beslutsprocessen genom ett faddersystem, säger Ulf Hörnberg.
Generalsekreteraren Johan Lindberg kommer alltså inte att ingå i rådet utan istället åtta travbanechefer tillsammans med Svensk Travsports t.f. verkställande direktör Ulf Hörnberg.
– Tanken är att man sitter på fyra års mandat och två banor ska bytas ut varje år. De fyra travbanechefer som tidigare ingått i koncernledningen sitter kvar, säger Ulf Hörnberg.
Operativa rådet:
- Färjestad
- Halmstad
- Jägersro*
- Rättvik
- Solvalla
- Umåker
- Åmål
- Östersund*
- Ulf Hörnberg (t.f. vd ST)
- Johan Lindberg (generalsekreterare ST)
- Christina Olsson (Avelschef ST)
- Petter Johansson (sportfchef ST)
- Peter Linder (cfo, ST)
- Linda Höijer (avdelningschef Hästvälfärd ST)
- Tomas Fyhr (avdelningschef kommunikation och utbildning ST)
- Iia Abenius (Åmål)
- Jörgen Forsberg (Solvalla)
- Robert Karlsson (Umåker)
- Kenth Ölander (Jägersro)
Det handlar om Iia Abenius (Åmål), Jörgen Forsberg (Solvalla), Robert Karlsson (Umåker) och Kenth Ölander (Jägersro).
– Eftersom det är åtta banor som representeras i det operativa rådet blir det färre banor att säkerställa jämfört med tidigare. Därför tror jag att det är större chans att lyckas med förankringen och återkopplingen med banorna. Ofta är det detta som brustit, men med ett tydligare system tror jag att vi har större möjlighet att nå ut till banorna på ett bättre sätt.
Skynda på utvecklingen
Meningen är att det operativa rådet ska skynda på banornas verksamhetsutveckling och genomförande förändringar som leder mot de fastställda målen i strategidokumentet Pegasus 2020.
– Nu har vi en del formalia som ska komma på plats och arbetas fram till förtroendetrådet i samband med Derbyt på Jägersro. Därefter kommer jag att kalla till ett operativt råd och som ska träffas första gången i mitten på september. Min förhoppning är att vi får en tydligare beslutsordning och jag tror att det kan vara bra för att säkerställa att vi gör rätt saker för banorna samtidigt som de känner att de är med på ett tydligare sätt i beslutsgången.
Strategiska mål Pegasus 2020
Nio nationella mål ska uppnås under 2020 i Svensk Travsport:
- Våra största tävlingsdagar ska attrahera många besökare genom att vi levererar spännande arenaupplevelser. Antal betalande besökare på respektive banas stora dagar/dag:158.000. Antal besökare på respektive banas stora dagar/dag: 450.000.
- Svenskfödda hästar ska vara framgångsrika i de största internationella loppen. Antal svenskfödda hästar på topp 100-listan i UET Masters Series: 30 procent. Mål för kallblod är under framtagande.
- Svensktränade travhästar ska vara framgångrika i de största internationella loppen. Antal svensktränade hästar på topp 100-listan i UET Masters Series: 40 procent. Mål för kallblod är under framtagande.
- Travsportens profiler och varumärken ska vara kända och omtyckta av fler i det svenska samhället. Mål: 1.200.000 personer anger sig vara något, ganska eller mycket intresserade av travsport och 370.000 personer anger sig vara ganska intresserade av travsport, enligt mätning i Orvesto.
- Fler människor ska tävla med travhästar. Antal unika individer (kusk/ryttare/tränare) som tävlar med travhäst: 4.200 aktiva.
- Travsporten ska utveckla ungdomsidrotten. Antal unika individer (kusk/ryttare) som tävlar i ponnytravtävlingar: 900 aktiva.
- Vi ska ha en större breddverksamhet för att säkerställa travsporten som folksport. Antal B/F-licensierade tränare: 2.900 aktiva.
- Flera unika hästar ska tävla genom att vi gör det enklare och roligare för den som vill köpa och äga travhäst. Antal unika svenskfödda hästar som tävlar: 12.800 hästar.
- Fler människor ska uppleva travsporten genom en attraktiv travskoleverksamhet. Antal unika elever i travskolor som genomgår en kurs på minst 3 tillfällen: 6.200 elever.
Källa: ST, protokoll från förtroenderådet 1 september 2017.