I premiechansens spår vill många ta chansen att starta i uttagningar till Kriteriet och Oaks.
– Det är förstås positivt att intresset för Kriteriet och Oaks är så stort. Men det är samtidigt tråkigt för de hästägare och tränare vars hästar siktat och matchat mot den här stora kvalkvällen och inte kommer med, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.
tråkigt för de hästägare och tränare vars hästar siktat och matchat mot den här stora kvalkvällen och inte kommer med
I år anmäldes 90 hästar till Kriteriekvalen och 89 till Oaks. Egentligen 90 där också, men en häst var inte godkänd eftersom stoet redan var anmäld till ett annat lopp på måndag. Förra året var 90+83 anmälda till Kriterie- respektive Oakskvalen.
Samtidigt har förutsättningarna varit klara med ljus anmälan. Redan under måndagen och tisdagen var det ”överanmält” och det gick att någorlunda läsa sig till var gränsen för att komma med skulle komma att gå. Det kan ha gjort att tränare med hästar mellan 50.000 och 100.000 kronor insprunget inte fann det mödan värt att anmäla. Det kan alltså finnas ett mörkertal, och att egentligen ännu fler ville vara med på Solvalla på tisdag.
Robert Bergh, till exempel, räknade ut vartåt det barkade och startade förra veckan sitt intressanta nyförvärv Rudisha (e. Muscle Hill – Moonlight Kronos) både på måndagen på Mantorp och på lördagen på Axevalla för att ”bättra på” siffrorna så att Rudisha skulle komma med. Det lyckades; andraplats på Mantorp och sedan seger på Axevalla skickade upp Rudisha bland de 72 hästar som kommer med i Kriteriekvalen.
När det blir fler hästar anmälda till storloppskvalen än vad som som får plats blir det alltid diskussion om det är rätt eller fel att alla inte får vara med och kvala. Man kan ju se det som att hästägarna betalat in för en lottsedel och att alla hästar i det läget ska vara lika mycket värda gällande möjligheterna att vara med, oavsett vad de gjort på tävlingsbanan, vilket ligger till grund för den seedning som avgörs vilka som kommer med.
Fel system för utslagning?
Frågan är om det ens är rätt att använda seedningssystemet (samlad prissumma + startpoäng) för att avgöra vilka hästar som inte ska få vara med; seedningen har ju ursprungligen konstruerats för att eliminera risken för att först och främst de tre-fyra bästa hästarna i kullen ska hamna i samma uttagningsheat.
– Det här är en knepig fråga och speciellt knepigt blir det i Kriteriet och Oaks där hästarna är alldeles i början av sina karriärer. I det avseendet är det skillnad mellan Derbyt och Derbystoet och Kriteriet och Oaks, fyraåringarna har ju haft ett år till på sig att så att säga tävla sig till att vara med i kulltoppen, säger Anders Malmrot.
Tidigare när det varit ”överanmält” till Kriteriet och Oaks har det lagts in extralopp (dock inte förra året), som en form av tröst för de som inte får chansen att ta sig till finalerna med 2.000.000 respektive 1.400.000 kronor till vinnaren, det dubbla för premiechansade hästar. Så görs dock ute längre. Anders Malmrot har heller inget klart om ”något ska göras” för de 35 treåringar som i år blev utslagna.
– Extralopp på tisdag blir det inte. Om vi gör något annat för de här hästarna längre fram får jag fundera på och återkomma med, säger Anders Malmrot.
Extralopp på tisdag blir det inte
En sådan lösning skulle till exempel kunna vara att snabbt skriva ut extralopp i Kriterieserien veckorna närmast efter Kriteriet, förslagsvis stängda vid 150.000 kronor insprunget.
– Det finns lopp i Kriterieserien kvar under resten av året och att flytta något, eller lägga in något extra, på det här sättet är inget jag tänkt på. Det är dock en idé som skulle kunna fungera, jag ber om att få återkomma ifall vi gör något åt det hållet, säger Anders Malmrot.
I Kriteriekvalen blev utslagningsnivån hög. Magic Cash (e. Ready Cash – Icy Shadow) som tjänat 112.000 kronor (travade 1.14,9/2.140 vid sin enda seger) och med 1.235 startpoäng åkte ut liksom Armagnac (e. Jaded – Peach Brandy) som efter fyra starter inte varit sämre än trea, har vunnit på 1.15,8/2.140, tjänat 80.000 kronor och fått ihop 1.450 startpoäng.
Hela nio anmälda Stefan Melander-hästar fick inte vara med i Oakskvalen!
”Först utanför” i Oakskvalen var Jörgen S Erikssons Intake (e. Maharajah – Finca). 140.500 kronor insprunget och 395 startpoäng var inte tillräckligt.
Startlistorna till Kriterie- och Oakskvalen blir klara under onsdageftermiddagen.
Följande 18 hästar tvångsströks ur Kriteriekvalen
- Magic Cash – tränare: Timo Nurmos
- Armagnac – Björn Goop
- Kasper Trot – Björn Goop
- Ninepoints Yankee – Jörgen Westholm
- Barney Granit – Jörgen Westholm
- Testa di Cavolo – Hans R Strömberg
- Eicas – Stefan Melander
- Sergent d’Inverne – Hans R Strömberg
- Come Together — Stig H Johansson
- Kent’s Laddie – Stig H Johansson
- Felix Am – Lutfi Kolgjini
- Wingmaster – Emelie Persson (a)
- Capten Simcoe – Marcus Lindgren
- Staro Mojito – Kai K Luomala
- Lift To Drag – Stefan Melander
- Staro Merlin – Madélene Wiksten (a)
- Kryptonite Zon – Fredrik B Larsson
- Regent Hackstable – Stefan P Pettersson
Följande 17 hästar blev tvångsstrukna ur Oakskvalen
- Intake – tränare: Jörgen S Eriksson
- Cause I Can – Timo Nurmos
- Ashram – Tony Wallin
- Mooncake Wine – Svante Båth
- Xanthis Delicious – Peter G Norman
- Zefira Kronos – Lutfi Kolgjini
- Wonder Horse – Jerry Riordan
- Nandino Ås – Dick Robertsson
- Evoque – Stefan Melander
- Trunk Route – Stefan Melander
- Line Select – Stefan Merlander
- Data Link – Stefan Melander
- Digital Class – Stefan Melander
- Digital Speaker – Stefan Melander
- Landing Gear – Stefan Melander
- Body Gear – Stefan Melander
- Digital Phone – Stefan Melander