I slutet av 2020 bestämde Svensk Travsport i en handvändning att uppfödarpremier på utlandsstarter först endast skulle inkludera hästar i Grupp I- eller i STL (V75)-lopp från 1 januari 2021, men ändrade senare att det också skulle gälla Grupp II-lopp i EU/EES-länder.
Men svenskfödda hästar som når framgångar på andra sidan Atlanten värdesätter inte Svensk Travsport ett enda dugg! Det är förstås rent åt skogen, att inte uppfödaren ska ha någon form av belöning oavsett vilket land hästen tävlar i.
I år finns dessutom möjligheten att det blir en svenskfödd travare som vinner Hambletonian Stakes.
I dagsläget talar mycket för att både Joviality och Jiggy Jog går till Hambletonian Stakes. Båda stona hade fantastiska fjolår i Nordamerika och båda tog 1.09-rekord. Joviality tjänade drygt 7,5 miljoner och Jiggy Jog drygt 1,7 miljoner.
I år har duon öppnat storstilat och Joviality tog hem det största loppet i fredags när hon blev den första svenskfödda vinnaren av ett Triple Crown-lopp – Yonkers Trot – i USA och dessutom det första stoet sedan 1996 att vinna loppet. Jiggy Jog vann stoavdelningen New York New York Mile, vilket tidigare gick under namnet Hudson Filly Trot.
Är det inte värt någonting? Tydligen inte…Svensk Travsport har inte ens orkat uppmärksamma de två svenskfödda stona på travförbundets hemsida travsport.se.
Avelsföreningens ordförande Ingemar Alin skrev nyligen i ett facebook-inlägg, att han vill se hela Norden som marknad, och skriver:
”ST har som målsättning att vi, svenska uppfödare, skall föda upp världens bästa hästar! Men, säljer vi en ettåring på auktion till något nordiskt land får vi inga uppfödarpremier i vanliga lopp!”
Ingemar Alin kallar det för ”kontraproduktivt”, och fortsätter:
”ST har ingen känsla för svenska uppfödare…som uppfödare främst och ordförande i ASVT har jag nu tröttnat på ST:s vilja och förmåga i avelsfrågor. Vi, ASVT, kämpar på, men får mest gäspningar som svar.”
Uppfödningen har ju knappast gått åt rätt håll under 2000-talet i Sverige. År 2000 registrerades 4.875 varmblodiga travare och sedan 2013 har antalet uppfödningar legat under 3.000 varje år.
Att då ge svenska uppfödare sämre förutsättningar är knappast som ökar intresset för att föda upp travare i vårt avlånga land.