Halmstadtravet har träffat avtal med Halmstads Kommun om att arrendera 19 hektar mark, för 38.000 kronor per år i anslutning till travbanans område. Där ska det nästa år byggas stall, om allt går enligt planerna. Just nu står marken oanvänd och eftersom travsällskapet signalerat till kommunen att man vill kunna utöka verksameten och hästantalet runt banan har kommunen arrenderat ut området.
– Det är en expansion. Alla de 19 hektaren är inte tillgängliga för att bygga hagar på, det finns bestämmelser om säkerhetsavstånd till bebyggelse som gör att den reella ytan vi kan använda är mindre. Planen är att kunna bygga ett stall för 40-60 hästar. Sedan måste det byggas en anslutningsväg till träningsanläggningen för hästarna, säger Dag Ekner.
Det blir dock inte Halmstadtravet som bygger stallet.
– Nej, den eller de tränare som vill flytta in där får också bygga, säger Dag Ekner.
På liknande sätt är det redan med en del av de stallbyggnader som finns i anslutning till Halmstadstravet, strax utanför själva banområdet, de disponeras av tränare och ägs privat.
Halmstadtravet vill förstärka sin position som en travbana som även har många hästar uppstallade där, en levande stallbacke, med en förstklassig träningsanläggning.
– Nu är det ungefär 400 hästar som behöver daglig tillgång till träningsanläggningen och det ska vara högsta standard på underlagen hela tiden. Vi lägger väldigt mycket resurser och fokus, mest i landet, på träningsanläggningens kvalitet. Att det betalar sig visar sig av banans hästars och tränares resultat, säger Dag Ekner.
Samtidigt är han alltså på väg ut som högste chef för Halmstadtravet. Han går ner från 80 procents tjänst till 60 procent och lämnar över en del av sina arbetsuppgifter till sportchefen Jan-Olof Molin. Planen är att i höst, 1 september, ska Molin ta över alltihop och vara kombinerad travbanechef och sportchef.
– Den idén har funnits sedan ”Molle” anställdes för ett och ett halv år sedan. Han har haft ambitionen att vara ”mer” än sportchef. Men först behövde han komma in i det jobbet ordentligt, och nu är det dags att fortsätta med att han även ska ta över det administrativa chefsjobb jag har, till att i slutändan bli en kombinerad travbane- och sportchefstjänst. 1 september nästa år, efter att årets Sprintermästarmeeting genomförts, är det tänkt att det ska ske, säger Dag Ekner.
Så då avvecklar du alltså dig själv och slutar på Halmstadtravet?
Halmstadtravet
Invigt: 1969
Antal tävlingsdagar 2019: 38 varav fyra breddloppsdagar
Banrekordhållare: Uncle Lasse 1.09,3ak (7/7 2016)
Antal proffstränare: 25
Antal proffstränade hästar: 690
Antal amatörtränare: 110
Antal amatörtränade hästar: 261
Sammanlagt antal hästar i träning: 951
Varav…
…tvååringar: 186
…treåringar: 205
…fyraåringar: 158
…femåringar och äldre: 402
– Det har varit sagt hela tiden att jag inte ska vara kvar på det här jobbet ”för evigt”. Det här blir en bra lösning, som kommer att medföra besparingar för travsällskapet vad gäller administrativa kostnader. Det handlar om ett vägval. Att kunna fokusera på att ha högsta standard på träningsanläggningen och banan, och att ge våra fantastiska resurser på det området, Håkan B och Jörgen Johansson, de bästa förutsättningarna för det, kräver att vi måste spara någon annanstans. Det blir på administrationen, tack vare den här lösningen med ”Molle” som kombinerad travbane- och sportchef, säger Dag Ekner.
Han blev chef på Halmstadtravet 2016 och var då styrelseledamot i Svensk Travsport, en förtroendeposition som han då förstås fick lämna.
– Det har varit en bra erfarenhet att få uppleva ”båda sidor”. Att utveckla Halmstravet så att det är en levande stallbacke och inte ”bara” en tävlingsbana är väldigt viktigt. Det finns stora värden för sporten och dess aktiva i att ha det så. Jag behöver bara gå till mig själv. Om jag suttit på kontoret hela morgonen och borrat ner mig i arbetsuppgifter som känts lite tunga och sedan går ut en stund och tittar på när ett gäng om åtta-tio hästar går snabbjobb på banan, då kommer glädjen och energin tillbaka i kroppen snabbt, säger Dag Ekner.
Citatet
Det är viktigt att ge travet förutsättningar att ha den verksamhet som de behöver. Det är också viktigt för turistnäringen att vi ger bra förutsättningar så att de kan behålla den nivå de vill ha på den här verksamheten
Jenny Axelsson, ordförande i Halmstads kommuns samhällsbyggnadsutskott, uttalade sig i Hallandsposten om att kommunen arrenderar ut de 19 hektaren till Hallands travsällskap.