– Vi känner till överklagan. Nu får vi följa utvecklingen innan vi kan säga något mer, säger ATG:s Head of Media Relations, Camilla Filipsson.
Det fotbollförbundet vänder sig emot är inte ATG specifikt, eller de andra spelbolag vars licenser man också överklagar. Däribland finns till och med Svenska Spel och även Kindred/Unibet vilket går in som ny huvudsponsor till fotbollsallsvenskan med miljardbelopp de närmaste åren. Nej, det är den tillståndsgivande myndigheten Lotteriinspektionen som sätts i skottgluggen.
Fotbollförbundet anser att Lotteriinspektionen inte fullföljt den från årsskiftet nya lagens intentioner gällande att motverka matchfixing. Därför överklagar man nu de licenser för sportspel som LI hunnit utfärda bland alla de ansökningar man har att hantera.
”Lotteriinspektionen har inte tagit möjligheten att begränsa spelutbudet för att motverka matchfixing. SvFF har i dag därför överklagat de spellicenser som ger rätt att erbjuda spel även på lägre divisioner och enskilda matchhändelser som gula kort, antal hörnor och liknande”, står det i en artikel på förbundets sajt svenskfotboll.se.
Lotteriinspektionen har inte tagit möjligheten att begränsa spelutbudet för att motverka matchfixing
Mer ur den artikeln:
”I fredags meddelade Lotteriinspektionen sina första beslut att bevilja licenser enligt den nya spelregleringen som börjar gälla den 1 januari 2019. Elva bolag har hittills beviljats licens att erbjuda vadhållning på bland annat fotboll. I besluten har myndigheten hänvisat till redan gällande lagtext om olämpliga spelobjekt och framtida, ännu ej beslutade, föreskrifter om begränsningar av spelutbudet.
– Lotteriinspektionen har haft en tuff uppgift att hinna pröva alla licensansökningar före årsskiftet. Men vi kan inte tolerera att man prioriterat bort det tydliga uppdraget från riksdag och regering att motverka matchfixing genom tydliga begränsningar av spelutbudet, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette.”
Fotbollförbundet har i sina kontakter med Lottteriinspektionen krävt förbud mot spel på det man benämner lägre divisioner (under Elitettan på damsidan respektive division 2 på herrsidan), ungdomsserier och icke matchavgörande händelser, som gula kort och antal hörnor. I överklagandena framhålls att det inte är fotbollen, utan spel på fotboll, som orsakar matchfixing.
– Även om myndigheten inte hunnit få fram föreskrifter ger lagstiftningen utrymme för att villkora spellicenserna på det sätt som vi nu yrkat. Vi har en skyldighet mot svensk fotboll att göra allt vi kan för att motverka riskerna för matchfixing, och där är det tillåtna spelutbudet en del. Vi vet att det är större risk att matchfixing drabbar lägre serienivåer och U21-serier där övervakningen från både förbund och media är lägre, framhåller Anders Hübinette som företräder förbundet vid talan hos förvaltningsrätten i artikeln på svenskfotboll.se.
Fotbollförbundet yrkar också att domstolen ska fatta beslut interimistiskt, det vill säga direkt och att detta gäller tills Förvaltningsdomstolen slutligt avgör frågan.