– Det har gått väldigt bra för våra kunders hästar, men att få vinna Kriteriet med en egen uppfödning är helt otroligt, sade Maria Eriksson i Solvallas vinnarcirkel.
Daniel Redén har haft ett samarbete med Johan och Maria Eriksson under flera års tid, men då med Zet-uppfödningar som Elitloppsettan Don Fanucci Zet och Francesco Zet, vinnare av Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks.
Idag ”bjöd” Daniel Redén tillbaka med en av paret Erikssons uppfödningar som Stall Zet köpte efter att han varit struken på Elitauktionen som ettåring.
– Xanthis Harvey har varit precis som alla B.Glorius avkommor, jättefin och välutvecklad från början. Mycket mamma i honom, men också väldigt mycket pappa.
Tog med sig sperma hem…
Johan Eriksson åkte upp till Daniel Redéns gård tre dagar i veckan och tappade Propulsion på sperma på den tiden hingsten fick nyttjas i svensk avel. En dag tog Johan med sig sperma från Propulsion och så inseminerades B. Glorious med honom. Idag såg vi resultatet av det kärleksmötet.
– Året efter fick vi en hingst och det här är en stam som vi har haft länge. Johans mamma (Brita-Stina) började med den och vi har tagit över. Och det är väldigt roligt att det var just den här stammen som lyckades.
Glöm Harpsund!
Johan och Maria Eriksson håller till i Mellösa, några kilometer för det mer i politiska mer kända kretsar Harpsund. Men idag är det Flenmo Egendom som står i centrum och inte Sveriges regering och statsministerns rekreationsbostad och den eka som så ofta förknippas med Harpsund.
Alla hästar döps med prefixet Xanthis och bakgrunden är att familjen Eriksson fick ”ärva” en häst från deras revisor vid namn Xanthinette.
Utnämns till ”Elitssto”?
Xanthis Harvey är undan B. Glorious (e. Smok’n Lantern), 1.15,1k/193.965 kr, vilken vann två lopp på 43 starter. Hon har varit en riktig plusvariant i avelsboxen och lär bli utnämnd till ”Elitsto” med fyra miljonärer.
Förutom Kriterievinnaren Xanthis Harvey (e. Propulsion), 1.12,9al*/4.315.000 kr, har hon lämnat Kriterie-sexanTell Me No Lies (e. Offshore Dream), 1.11,5am/3.975.192 kr, Ready For More (e. Ready Cash), 1.11,0ak/1.947.237 kr, och Xanthis Delicious (e. Never Again), 1.10,9ak/1.329.324 kr.
Morfar Smok’n Lantern är mest känd som morfar till norske storstjärnan och 16-faldige miljonären Lionel, men också till Usain Töll, som tjänat över tre miljoner.
Mormor Good Golly (e. Mr Drew), 1.15,2ak/589.300 kr, tränades precis som dottern B. Glorious av Jim Oscarsson. B. Glorious är halvsyster med femfaldige miljonären Dig For Dollars (e. Tony Oaks), 1.10,2ak/5.399.820 kr. Det här mödernet har också givit miljonärer som Dreams Take Time (5.066.083 kr), Calvin Borel (2.440.311), Mr Perfect (1.766.916 kr) och Super Strike (1.399.820 kr).
Bannlyst far
Det var också en stor seger för Propulsion som avelshingst som i sin första årgång kunde räkna in en Kriterie-vinnare. Samma avelshingst som Svensk Travsport har bannlyst från avelsverksamhet i Sverige från 1 januari ifjol. Ett beslut som veterinären Gunnar Rangul reserverade sig emot. I sin reservation skriver Gunnar Rangul bland annat:
”Jag anser att synnerliga skäl föreligger för att godkänna Propulsion enligt Svensk Travsports avels- och registreringsreglemente kapitel 20, paragraf 6. Det finns idag ingen vetenskaplig dokumentation på att orsaken till ingreppet nedärvs och att hans avelslinjers avkommor i högre grad utsätts för genetiska risker, jämfört med övriga avelslinjer hos den varmblodiga travhästen. I Svensk Travsports avels- och registreringsreglemente, kapitel 1, paragaf 5, 7 och nio samt kapitel 10, paragraf 7, stycke 2, erkänner Svensk Travsport regelverket kring stamboksföring i övriga UET-länder samt Nordamerika. Att utesluta Propulsion som listhingst i svensk avels stöds inte av andemeningen i dessa paragrafer.”
Och den reservationen gäller lika väl idag som då, men det var förstås inget som Svensk Travsport tog till sig…