Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Jakten på guld – och Olles pokal

Femfaldige svenske mästaren Goop hedras, två fjolårsvinnare försvarar titeln, Atom Vinter får äntligen ett eget lopp och V75-vinnare säljs på auktion ikväll.
Här är lördagens ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Knabe och Olle Goop efter SM-segern 1974. Nu har Olle Goop fått namnge loppet: Svenskt Mästerskap – Olle Goops Pokal. Foto stalltz.se
Knabe och Olle Goop efter SM-segern 1974. Nu har Olle Goop fått namnge loppet: Svenskt Mästerskap – Olle Goops Pokal. Foto stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1Den 20 april gick en av svensk travsports allra största ur tiden. Olle Goop blev 78 år. I eftermiddag hedras han på sin mångåriga hemmabana Åby med att namnge Svenskt Mästerskap – Olle Goops Pokal.

Som tränare räknade Olle Goop in 7.696 segrar och hade bara Stig H Johansson som sin överman, medan han bokförde sig för 6.745 vinster i sulkyn. Hela 66 banchampionat blev det också under den långa och framgångsrika karriären. Dessutom tiofaldig allsvensk kuskchampion och det kan också nämnas att Olle var champion på Åby 26 år i följd, åren 1973-1998.

Listan över storloppssegrar är lång och när det gäller Svenskt Mästerskap som Olle nu namnger, så har han fem triumfer som kusk. Tre tränades av Olle själv, medan han anlitades som gästkusk av Stig H Johansson bakom dubble mästaren Utah Bulwark:

  • 1974 Knabe (e. Freund Werner) – 1.18,8a
  • 1983 Speedy Magnus (e. Speedy Spin) – 1.17,0a
  • 1985 Utah Bulwark (e. Utah IX) – 1.15,8a
  • 1986 Utah Bulwark (e. Utah IX) – 1.14,8a
  • 1990 Bland And White (e. Zoot Suit) – 1.15,7a

Svenskt Mästerskap föddes på Jägersro 1939 och precis som många andra stora löpningar i Sverige så alternerade värdskapet för loppet mellan de tre storstadsbanorna Jägersro, Solvalla och Åby under många år. Sedan 1966 är SM bofast på Åby.

***

2Honey Mearas (e. Readly Express) och Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) tävlar på Åby i eftermiddag med uppgiften att försvara en SM-titel från förra året. Daniel Redéns Honey Mearas slog som fyraåring de äldre stona redan förra året, medan Mindyourvalue W.F. har visat att han är landets bästa häst under sadel.

– Mindyourvalue gör fortfarande grymma lopp. Han har blivit mer hanterlig med åren och kunna följa bilen bättre, därmed har han fått bättre positioner i loppen i Sverige. Uppgiften ser relativt bra ut. Spåret (sex, reds. anm.) är bra för honom att få komma med lite fart därute. Allmänt ser det bra ut, sade Robert Bergh till V65 Direkt om den tiofaldige miljonären.

Halmstadamatören Peter Arnqvist hade också chansen att försvara guldet i amatör-SM från förra året. Han vann uttagningslopp till årets final med Denco’s Galliano (e. Riff Kronos), men hästen har fått strykas på grund av feber.

Ett nygammalt SM-tecken delas också när lärlings-SM gör comeback efter att inte ha körts 2020 och 2021 med anledning av de nya licensindelningarna i svensk travsport. Senaste gången det begavs, 2019, vann Victor Rosleff, som finns med även i årets startfält.

Victor Rosleff. Foto: Mathias Hedlund

Här är de svenska mästarna från förra året: 

  • Öppna: Very Kronos (e. Ready Cash) – Erik Adielsson (Svante Båth)
  • Ston: Honey Mearas (e. Readly Express) – Örjan Kihlström (Daniel Redén)
  • Monté: Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec) – Eric Raffin (Robert Bergh)
  • Amatörer: Niford des Baux (e. Ready Cash) – Peter Arnqvist (Jerry Riordan)
  • Ungdomar: Bravo Sabotage (e. From Above) – Andreas Lövdal (Ola Samuelsson)
  • Montéryttare: Work Out (e. Going Kronos) – Jonathan Carre (Pekka Korpi)

Årets upplaga av Dam-SM avgjordes redan i september på Solänget, då Quantal Quetzal (e. Quite Easy) och Wilma Wallberg segrade.

***

3I onsdags sattes punkt för ATG:s sommar- och höstsatsning på V86 när Super Days gick i mål med multijackpot på spelformen. När sex SM-lopp och ett försök i Diamantstoet utgör dagens V75-omgång på Åby drar nästa uppbyggnad av storpott igång. Med start idag samlas nämligen 20 procent av alla eventuella jackpotpengar till en ny multijackpott i V75 Winter Burst som delas ut i omgången på Axevalla på nyårsafton. Från och med V75-omgången den 10 december går alla pengar till potten på nyårsafton.

Hur ser då dagens V75-omgång ut i svårighet? Så här säger Sulkysports tipsexpert om en av två spikar:
Don Fanucci Zet väljer vi att ställa ensam i Svenskt Mästerskap trots att han kommer från ett förlustlopp där det inte slog gnistor om honom. En resa utvändigt ledaren blev en övermäktig uppgift i Sundsvall Open Trot, men nu har han fått slicka såren och har god chans att kunna laddas hela vägen till tät trots spår åtta bakom bilen. Tränare Daniel Redén tycks vara helt inne på att fjolårets Elitloppsvinnare kommer leverera en stark prestation denna gång och från tät blir Don Fanucci Zet normalt sett för svår att besegra för de övriga.”

––> Här går det att spela V75 tillsammans med Sulkysport i andelsspel från 75 kronor och uppåt!

Förutom SM-dagen på Åby (start 14.45) tävlas det på svensk mark ikväll på Bergsåker (start 18.30). I ett montélopp för kallblod ska färske SM-trean i disciplinen, Robert Skoglund-tränade Sundbo Komet (e. Sundbo Kravall), försöka plocka in 40 meter på Per-Arne Lindströms Zibor (e. Ulvsås Zico), som har sju raka (!) segrar under sadel.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

Arve Gudbrand Blihovde bjöd på många uppvisningar tillsammans med sin Atom Vinter. Nu har hästen fått ett minneslopp uppkallat efter sig. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

4Atom Vinter (e. Alm Rigel) och Arve Gudbrand Blihovde tjusade nåde den norska och svenska travpubliken vid många tillfällen från slutet av 1980-talet och hela 1990-talet. Atom Vinter gjorde 290 starter (130–50–26) och oftast satt hans ägare och uppfödare Blihovde i sulkyn.

Eller på ryggen också för den delen. På det sättet segerdefilerade nämligen ekipaget framför den stora Elitloppspubliken efter en seger i Elitkampen. Det loppet vann Atom Vinter tre gånger: 1990, 1991 och 1993. Dessutom vann han både svenska och norska Derbyt och därefter i stort sett allt som gick att vinna som äldre. Totalt sprang Atom Vinter in 8.325.378. norska kronor och valdes in i svensknorska Hall Of Fame 2014, ett år efter hästens död.

Med den karriären bakom sig är det väl givet att Atom Vinter har ett lopp uppkallat efter sig sedan länge? Men, icke! I eftermiddag är det äntligen dags när Atom Vinters Äreslopp avgörs för första gången på Biri, där det är enbart kallblodslopp och höga prissummor med treåringarnas Biris Uppfödningslopp (300.000 kronor till vinnaren) som toppnummer.

– Det känns väldigt roligt att få ett lopp till hans minne. Det tycker jag att han har förtjänat och jag vill vara med och bidra. Det kommer att vara en av Atom Vinters silverpokaler som uppfödaren, ägaren, kusken och tränaren får slåss om. Den som först når tre segrar i loppet får pokalen permanent, säger Arve Gudbrand Blihovde till Trav- og Galopp-Nytt.

Atom Vinters äreslopp är utskrivet på flera volter för hästar med högst 850.000 kronor över lång distans och bjuder 100.000 kronor till vinnaren.

Det saknas svensktränad deltagare i loppet (Frode Hamre-tränade fyraåringen Fyri är uppfödd i Sverige), men blir en hel del blågult ändå på Biri i eftermiddag, där fyra av tio hästar i huvudloppet kommer från Jan-Olov Perssons stall. En av dessa är svenske Kriterievinnaren Brolin (e. Lome Brage).

Här är alla svensktränade hästar:

  • Biris Uppfödningslopp: Blomsterprinsen, Hulte Sixten, Juni Blixt, Brolin (Jan-Olov Persson)
  • Biris Uppfödningslopp, tröstlopp: Järvsö Jop (Jan-Olov Persson), Kringlers Lettfot (Wilfred Jörgensen)
  • Vintillatravet: Järvsöodin (Jan-Olov Persson)

Förutom sex hästar på Biri, så mönstrar Jan-Olov Persson en duo i Nordiskt Mästerskap i finska Åbo ikväll, där 30.000 euro väntar vinnaren. Det handlar om Smedheim Solan (e. Bork Odin) och B.W.Rune (e. Tekno Odin), som har en svår nöt att knäcka i finske Evartti (e. K.M.Nopsa).

***

5Igår kväll gick tvådagarsauktionen Åby Yearling & Mixed i mål och redan i helgen väntar ytterligare två svenska auktioner. Det handlar om Travera som förutom kvällens traditionella lördagsauktion på nätet även håller en digital kallblodsauktion i morgon med 50 kallblod och en hingstandel till salu.

I kvällens auktion består den digitala katalogen av 37 varmblod och en livstids betäckningsrätt. Merparten av travarna finns i kategorin starthästar: 22. Bland dessa finns miljonären Anchor Man (e. Jaded), som sedan i våras tävlat på fransk mark. I höstas och vintras räknade han in en STL-seger och tre andraplatser, varav två finaler i Sverige.

Här går det att se hästarna som säljs och följa budgivningen i kvällens auktion.

***

6Saint-Léger des Trotteurs (€150.000) för treåriga, franskfödda montéhästar har ständigt avgjorts under våren eller sommaren sedan loppet såg dagens ljus för första gången år 1966, men i år avgörs det Grupp I-klassade loppet för första gången en höstdag.
Som vanligt är det i Caen (13.58) som striden utgörs och för ovanlighetens skull numera så finns det ingen Tomas Malmqvist-tränad häst med i startlistan i ett franskt storlopp.

Saint-Léger des Trotteurs, 2.450 meter voltstart, förstapris: 67.500 euro

  1. Jack Barrow (e. Uhlan du val) – Anthony Barrier (Fabrice Souloy)
  2. Jeune Demoiselle (e. Thorens Vedaquais) – Damien Bonne (Emmanuel Varin)
  3. Jocdor (e. Boccador de Simm) – Jean Lüc Claude Dersoir (Sébastien Leblond)
  4. Jessy de Banville (e. Boccador de Simm) – Florian Desmigneux (Christophe Clin)
  5. Joyeux Leo (e. Lilium Madrik) – Benjamin Rochard (Jean Francois Senet)
  6. Jeanette Priory (e. Tag Wood) – Emilie Le Beller (Tony Le Beller)
  7. Jipsy du Noyer (e. Eridan) – Guillaume Martin (Sébastien Guarato)
  8. Jab de Mye (e. Let’s Go Along) – Christopher Corbineau (Romain Christian Larue)
  9. Judy Blue Eyes (e. Django Riff) – Paul Philippe Ploquin (Bruno Marie)
  10. Jalisco Fligny (e. Brillantissime) – Eric Raffin (Franck Leblanc)
  11. Junon (e. Bold Eagle) – Matilde Herleiksplass (William Bigeon)
  12. J’aime Le Foot (e. Boccador de Simm) – David Thomain (Philippe Allaire)
  13. Jorgos de Guez (e. Briac Dark) – Alexis Collette (Antonio Ripoll Rigo)
  14. Jubile Prior (e. Prince de Montfort) – Aurélien Desmarres (Sylvain Desmarres)
  15. Jelyson (e. Timoko) – Yoann Lebourgeois (Alexandre Pillon)
  16. Joyner Sport (e. Dollar Macker) – Alexandre Abrivard (Philippe Allaire)

I Caen startar därtill Jarmo Niskanen Jockstrap (e. Prince Gede) i Prix de Formentin (€26.000) och han har även starthästar i Laval (18.27).
Graceful (e. Brillantissime) kommer ut i Prix Gabriel Sandrin (€23.000), Iris Daxel (e. Prodigious) i Prix du Nuille Sur Vicoin (€20.000) och så syns en svenskduo i Prix Patrick Marc Mottier (€33.000).
Johan Untersteiner bidrar med Racing Ribb (e. Raja Mirchi) och Steeve Deshayes startar Franklin Face (e. Chocolatier).

***

7På fredag avgörs Europaderbyt. Grand Prix de l’U.E.T., med sex svenskfödda hästar i startlistan. Samma dag körs EM för tre- och femåringar och när det gäller den äldre kategorin är de svenska kandidaterna klara.
På femåringssidan är Önas Prince (e. Chocolatier), Chiru (e. Muscle Hill) och Marion Fouty Bon (e. Mister J.P.= anmälda till loppet och enligt Svensk Travsport borde det alla få plats bakom startbilen i finalen.

Europaderbyt (€400.000), 2.100 meter, autostart.
Namn – Tränare

  1. Iway – Sébastien Guarato
  2. Italiano Vero – Philippe Allaire
  3. Nugget Zon – Marcus Lindgren
  4. Inoubliable – Philippe Moulin
  5. Imhatra Am – Stefan Melander
  6. Ideal du Pommeau – Sébastien Guarato
  7. Doldis – Olle Alsén
  8. Kentucky River – Per Nordström
  9. Iznogoud Am – Stefan P Pettersson
  10. Aquarius Face – Adrian Kolgjini
  11. I Want You – Louis Baudron
  12.  Louis E Lobell – Alain Rogier