– Jag heter Emil Persson och arbetar för Sulkysport. Jag skulle vilja höra historien om Zargo då jag tänkt att uppmärksamma hans framfart i vår fredagsintervju denna vecka.
Solängetamatören Marine Holmgren tar sig tid och lägger ut texten. Kring Zargo finns det nämligen mycket att berätta.
Väldigt mycket.
Att den fyraårige hingsten skulle ta sig hela vägen till det som nu stundar under lördagseftermiddagen var nämligen allt annat än en självklarhet, men låt oss backa bandet och börja under den så varma sommaren 1994.
Då köpte Marine Holmgren det då tvååriga kallblodsstoet Mojänta (e. Korbest) vilken blev startskottet till det som komma skulle med Zargo.
– Hon var världens snällaste. Jag minns att jag bara behövde lägga selen på henne och sedan var det bara att köra. Karriären började med två tidiga andraplatser, men vi hade många hästar på den tiden och hon var inte prioritet ett i träningen. Hon vann aldrig något lopp på sina 52 starter och sprang inte in mer än 65.000 kronor, men vi ville betäcka henne då modersstammen var fin.
Först kom Järvsöfaks-sonen Dollax som dock inte tjänade en krona under fem starter. Därefter dök Aiva (e. Mörtvedt Jerkeld) 1.31,6k/42.250 kr upp som andra avkomma. En häst som likt sin mor gick segerlös genom karriären och då i 36 starter.
– Aiva var en häst som sprang och ställde mycket. Hon var precis som sin mor klok och snäll, men höll inte ihop travet. Hon var lätt och fin i kroppen och vi valde att betäcka henne Bork Odin.
Sökte efter amma
Resultatet av det blev att Zargo föddes den 3 juni 2018, men det var inte utan dramatik.
– Det hade varit en hemsk vinter här uppe. Vi blev insnöade flera gånger och hon rörde inte särskilt mycket på sig i hagen. På slutet fick hon fång. Hon stod med specialskor och fick högsta smärtlindringen. Den sista gången vi hade veterinären där så hade hon fölat, men veterinären sade att ”nu har ni tio dagar på er att hitta en amma” för hon kommer inte överleva.
Sagt och gjort. En amma i Örnsköldsvikstrakten gick att finna, men problemen slutade inte där.
– Hon ville inte ha honom utan vi fick ta hem honom igen. Jag ringde till min kompis Christina Larsson som föder upp hästar i Bollnäs. Hon sade att jag skulle komma ner med Zargo och så blev det. Vi stannade flera gånger på vägen och matade honom med nappflaska och när vi kom ner tog hon ut ett sto som lät honom dia direkt.
Stannade och matade med nappflaska
Efter en snabb lunch var Marine Holmgren, hennes sambo Leif Andersson och Christina Larsson tillbaka på gården.
Ett sto skulle föla, men komplikationer uppstod och fölet kom ut dödfött.
– Det var ledsamt för henne, men vi tog ut henne, gnuggade fostersäcken på Zargo och tog in henne till honom. Hon tog till sig honom direkt och blev som hans mamma.
Sent inkörd
La Mia Vacanza var stoet som kom till Zargos räddning och i Bollnäs blev han kvar fram tills mars som ettåring.
– Han var helt fantastisk. Hästen var väldigt snäll, lugn och trygg. Det märktes inget att han hade haft en tuff start på livet. Leif jobbade mycket i Stockholm under den här tiden och det var en tuff höst vädermässigt när vi skulle köra in honom. Det var mycket regn, is och kallt så det blev faktiskt inte så att han kördes in förrän på våren som tvååring.
Zargos liv hade inte varit raka vägen fram tills dess och den fortsatte ”gå vingligt” när han skulle köras in.
– Han föddes med bara ett öga. Hästen är helt blind på vänster sida. Han sprang och vinglade när vi körde in honom och böjde mycket med huvudet mot vänster sida för att kunna se. Han var faktiskt nere i diket på byvägen här hemma och då han blev sent inkörd kände vi att det inte fanns någon anledning att anmäla till Kriteriet eller Derbyt.
Zargo visade dock talang och tog snabbt stora steg. Under hösten hände så pass mycket i hans utveckling att han gick ett godkänt premielopp i början av oktober.
– Det var bara trav i honom och vi körde det där premieloppet med lätthet. Sedan tränade vi hela vintern innan han kvalade på 1.39,8 på våren och började starta. Han gick i tuffa treåringslopp – mycket i Norrlands – och hävdade sig bra, men hade lätt för att ta till galopp. Han var ängslig och lättstörd första året.
Första V75-starten
Med ytterligare en vinter innanför västen har Zargo dock varit som ett lås som fyraåring. Blott en galopp går att skönja i resultatraden från årets åtta starter.
– Då halkade han enligt kusken. Henrik Svensson som kör hästen agerar lugnt och tryggt bakom honom. Han är ingen värmningsvinnare utan springer lite uppåt med huvudet, men när han väl kommer in i loppen får han det att flyta. Hästen är väldigt snabb, men även stark. Hästen har mognat otrolig mycket i år.
Till lördagens final av Dubbelcupen tog sig Zargo via seger i försöket på hemmabanan den 20 september.
– Något hade stört honom i starten innan i Boden, men vi tog honom till veterinär och det var inget som upptäcktes. Jag var inte förvånad över att han gjorde det bra direkt för han vann ju även årsdebuten efter uppehåll. Hästen gick sina intervaller i lördags och kändes kanonfin. Han var nästan överladdad, men jag ser inga orosmoln på himlen utan allt tyder på att han ska göra en bra prestation.
Nästan överladdad
Vad det ska utmynna i resultatmässigt tycks underordnat.
– För mig är det viktigaste att han gör ett bra lopp. Vi har aldrig haft en häst som har startat på V75 förut; det är så stort det kan bli. Att det då dessutom är Dubbelcupens final med ett högt förstapris här på hemmaplan… ja, det är fantastiskt stort att bara få vara med. Det har varit mycket uppmärksamhet här hemma under veckan och det gläder mig att Solänget får publicitet oavsett om det handlar om mig eller om någon annan.
Hobbysysslan med travhästarna tar givetvis en stor tid av den vakna tiden. Medan Leif arbetar som snickare och har eget företag jobbar Holmgren skift på Domsjö fabriker. Under fredagen är hon i fullt arbete och får helt enkelt något annat att tänka på än lördagens utmaning.
– Jag har sovit dåligt hela veckan! Det blir lätt så att det börjar snurra när man har lagt sig kring både det ena och det andra. Tänk om. han kunde vara med vara med i striden och göra upp om de fyra första platserna. Det vore fantastiskt, det skulle vara stort!
Motståndet må vara tuffare än någonsin tidigare, men frågan är om det spelar någon roll.
Zargo är hästen som tävlat mot oddsen hela sitt liv och lyckats.
Nu kan snart hela den svenska travpubliken bli varse om den saken!