Fokustema
Kallblod
Läs senare

Storsatsning för att minska inavel

Inaveln ska minska inom kallblodssporten.
Det har Svensk Travsport och Det Norska Travsällskapet bestämt.
Nu lanseras en storsatsning på ”udda” stammade hästar.
Av
Mathias Hedlund
Järvsöfaks och Elding. Två giganter i kallblodsaveln. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport och Claes Kärrstrand
Järvsöfaks och Elding. Två giganter i kallblodsaveln. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport och Claes Kärrstrand

ST och DNT presenterar idag ”Avelschansen” som enligt travförbunden ska vara avelsstimulerande och motverka den allt för höga ökningen av inavel. 
Under flera års tid har den svensknorska kallblodskommittén diskuterat ökningen av inavel och även forskare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och norska NMBU (Norges miljö- och biovetenskapliga universitet) har varit inblandade.

Nu har det gemensamma stimulanspaketet för Sverige och Norge presenterats och det gäller för kallblod födda 2024 och senare, alltså med start denna betäckningssäsong, samt udda stammade hingstar för avel.
De båda travförbunden skriver att målet med satsningen är att stimulera uppfödning av hästar som har mindre släktskap med populationen och som kan bli framtida avelsdjur.

Detta ska ske genom ”dels flera ekonomiska incitament till korsningar som leder till individer med låg inavel och dels att hingstar som är lågt besläktade med populationen uppmärksammas och ges större möjligheter att bli avelsgodkända.”
– Inavel leder till en ökad risk för defekter och sjukdomstillstånd som inte behöver synas i första skedet, men som kan dyka upp senare och då vara spridd i hela populationen. För att undvika en sådan situation har satsningen Avelschansningen utarbetats med målsättningen att skapa medvetenhet och engagemang hos uppfödarna samt bidra till att bevara mer udda blodslinjer, berättar Christina Olsson, avelschef på Svensk Travsport, på travförbundets hemsida.

Ingen begränsning av språngrullor

Kallblodskommittén har diskuterat att kraftigt minska antalet ston hos avelshingstar med hög inavelskoefficient, men har valt att hellre stimulera än sätta förbud.
– Vi har under vägen självklart även diskuterat möjligheterna att kraftigt minska antalet ston på språngrullorna för vissa hingstar och liknande lösningar. Men vi har fokuserat på ett stimulanspaket snarare än att sätta förbud och begränsningar då vi tror att det ger en bättre effekt på lång sikt. Detta gör att även hästar med en väldigt traditionell härstamning kan vara aktuella för Avelschansningen som resultat av mycket målmeten avel. Dessa hästar är förstås inte udda härstammade mot populationen, förklarar Christina Olsson.

Förutom fölbidraget som går till alla, så är inte valacker berättigade till de extra premierna utan enbart hingstar och ston med anledning av att satsningen ska vara avelsfrämjande.

Sättet att räkna ut inavelskoefficienten har gjorts om. Numera räknas den på sju generationer och är framtagen på ST:s avelstjänst breedly.com. Den avgör också om hästen är berättigad att vara med i avelschansen.

Så här fungerar satsningen

För att ett föl ska vara berättigat att vara med krävs en inavelskoefficient på 3,4 eller lägre beräknat på sju generationer enligt breedly.com.
I Avelschansen för föl ingår då:  

  • Fölbidrag: 3.000 kr till varje färdigregistrerat föl fött från och med 2024.
  • Premielopp*: 20.000 kr extra till ägaren och 4.000 kr extra till uppfödaren (20%) för hästar födda 2024.
  • Kvallopp* (2-3 år): 10.000 kr extra till ägaren och 2.000 kr extra till uppfödaren (20%) för hästar födda 2024.
  • Tävlingspremie* (3 år): 5.000 kr extra till ägaren och 5.000 kr extra till uppfödaren vid de tillfällen under de fem första starterna som hästen är placerad bland de fem främsta i loppet (ej längre ner, distanserad eller diskad) totalt maximalt 25.000 kr vardera. Dessa pengar läggs på hästens startprissumma. För hästar födda 2024 gäller starter 2027.
  • Kriteriechansningen*: Dubbel prissumma till placerade hästar i både öppna klassen och stokriteriet (även uppfödarpremie). Detta gäller endast för svenska hästar i de svenska kriterierna och för norska hästar i de norska kriterierna. Dessa pengar läggs på hästens startprissumma. För hästar födda 2024, det vill säga i Kriterierna 2027.

* Endast hingstar och ston, ej valacker, då satsningen ska bidra till att hitta framtida avelsdjur.

Vid full utdelning kan en kallblodsägare få 55.000 kronor extra i premier, plus eventuell dubbel prischeck i Kriteriet och Kriterietstoet, där förstapriserna är 500.000 kronor i Sverige. Uppfödaren kan få 34.000 kronor plus dubbla uppfödarpremier i Kriterierna.

När det gäller stimulans och satsning på hingstar med lågt släktskap mot populationen, så slipper hingstens ägare från och med 2023 betala anmälningsavgift till avelsvärderingen och hingstar som godkänns behöver inte betala betäckningsbeviset första året i avel. Båda dessa avgifter ligger på 3.875 kronor.

Fotnot: I svensknorska kallblodskommittén sitter Ingolf Herbjörnröd (ordförande), Marita Arvidsson, Tone Mjelde Blindheim, Christina Olsson, Målfrid Vatne och Carl Erik Sandström.