Som Dalslandsbördig är Momarken välbekant mark för Sundbyholmstränaren. Att benämna banan som belägen ett stenkast från svenska gränsen är ett sliten och direkt felaktig klyscha då man behöver resa tre mil in i Norge från E18 räknat för att nå banan.
Andersson vet i vilket fall väl om vad han beger sig till och tycker sig kunna banan väl.
– Jag har nog kört där fem gånger. Det är väldigt mycket prat om förutsättningarna och att de ska vara så speciella, men jag har inte riktigt upplevt det så. Jag kanske pratar mer om det efter lördagen, men Axevallas bankropp bör inte vara helt olikt sett till upploppet, funderar Andersson.
Att han lastar tre spännande hästar råder ingen som helst tvekan om, men det föreligger ändå vissa frågetecken kring dem. Readly Lavec (e. Bird Parker) får pröva lyckan mot eliten i Gulddivisionen – Steinlägers Äreslöp – trots att han egentligen är hemmahörande i Silverdivisionen.
– Det fanns helt enkelt inget Silverdivisionslopp den här helgen att starta i och jag tycker det ligger lämpligt i tiden det här loppet. Annars får vi vänta tre veckor till innan vi kan starta på Romme i Silverdivisionen och jag tycker det blir långt mellan mellan loppen helt enkelt.
”Mediumklass”
Inledningen av året har valacken tillbringat på fransk mark. Efter en inledande tredjeplats på Vincennes vann Bird Parker-sonen lopp i Cagnes-sur-Mer innan han gick på pumpen som favorit när han återkom till den franska huvudstaden.
– Man vill aldrig ha en plump i protokollet, men det blev det. Vi fokuserar på att vi lyckades i loppen dessförinnan och det var ett häftigt äventyr. Hästen fick testa på det mesta och visade att han är under fortsatt utveckling. Planen är att han ska åka ner till Frankrike någon gång senare i år igen.
Hästen gillar att resa
Oskar J Andersson om Readly Lavec.
Först väntar dock en tävlingsperiod hemmavid. Sedan den 5 mars är hästen tillbaka på svensk mark.
– Det här med att starta ganska tätt efter en lång resa blir nytt för oss och något att lägga till i erfarenhetsbanken. Hästen gillar att resa så det brukar inte vara något problem, men fortfarande kan det spela in lite på formen. Allt har i alla fall känts bra i träningen och skulle det vara så att det fattas lite innan formen sitter där så har han som sagt ett Silverdivisionslopp om tre veckor.
Vad har du för förväntan på Readly Lavec den här gången?
– Att han står sig om allt är som det ska vara vet vi om. Skulle han göra ett av sina bättre lopp kan han göra upp om segern. Förhoppningen är att det här ska bli en Gulddivisionshäst. Jag tycker att han är på mycket god väg och jag uppfattar det här som en ett guldlopp av mediumklass.
För tidigt?
I Diamantstoförsöket (V75-5) får Infinity Sisu (e. Classic Photo) göra årsdebut. Det nu femåriga stoet hade en häftig utveckling i slutet av fjolåret och tog sig till Breeders Crown-final efter att slutat tvåa bakom dominanta Lara Boko i semfinalen.
Finalen fick hon dock lämna lottlös, men det går tveklöst att argumentera för att stoet alltjämt tävlar i en låg klass då hon ”bara” bär 412.500 kronor.
– Hon har mest gått tung träning i vinter, men det har flutit på bra. Hade det här loppet legat om ett par veckor hade det varit en fördel för oss för jag hade gärna haft ett banjobb eller lättare lopp i kroppen i henne innan detta, men vi gör ett försök. Hon har i vilket fall känts fin i träningen och vi tyckte det här såg ut att kunna bli lämpligt lopp att göra comeback i även om tävlingstempo kan fattas i henne. Tanken är att hon ska tävla med jänkarvagn, men däremot blir det skor på hovarna.
Spitfire P.C. (e. Uncle Lasse) stod för en mycket stark insats som tvåa bakom segermaskinen Winterburn i ett V75-lopp i Örebro under mellandagarna, men fick nöja sig med en femteplats när han testades i Klass II på Närkebanan för två veckor sedan.
– Han har utvecklats lite hela tiden, men var sjuk och ströks efter det loppet i Örebro innan nyår. Hästen har inte kommit upp i samma form efter det och behöver säkert vara ett snäpp vassare nu för att blanda sig i striden. Jag hoppas att han börjar komma i bättre form, men tror det blir svårt att göra upp om segern för jag uppfattar det här som ett bra lopp med flera tuffa konkurrenter.
Är det någon av dina hästar som kan påverkas av avsaknaden av körspö?
– Jag skulle nog säga att alla påverkas lite negativt av det. Jag brukar använda körspöet som hjälpmedel för koncentration, men samtidigt har alla växlat upp till halvstängt huvudlag och är vana tävlingshästar. Visst vore det bättre med körspö, men jag tror inte att det påverkar de här hästarna jättemycket, avslutar Oskar J Andersson.