Vad innebär det då för travsporten att spel på hästar ingår i den konkurrensutsatta delen av spelnäringen?
Om man något naivt tror att allt annat än den ändrade skattesatsen – från 35 procent till 18 procent – är status quo, skulle det innebära drygt 700 miljoner mer för sporten att spendera årligen. Men riktigt så enkelt är det förstås inte.
ATG kommer konkurrensutsättas. Prislappen för skilsmässan mellan ST och ATG tillkommer och dessutom är risken överhängande att ATG precis som alla andra får betala en bolagsskatt (ska vi gissa på 22 procent?) före ”aktieutdelningen”, det vill säga det belopp som trav- och galoppsporten erhåller. Samtidigt ges ATG möjligheten att ge sig ut på andra marknader än hästsport – men alltjämt är ju ATG hästsportens spelbolag till 100 procent och dess vinst – även från andra spel – kommer ju till slut landa inom hästsporten.
Utredare Håkan Hallstedt gissar att trav- och galoppsporten ska gå några hundra miljoner plus årligen när allt det nya summerats, det vill alltså säga att i bästa fall har vi säkrat Pokalåren för en överskådlig framtid. Jag kan bara hoppas att han har rätt.
ATG:s urstarka varumärke i sig, och deras spelformer som V75 specifikt, tror jag andra spelbolag kommer ha problem att rucka på. Om jag varit ett spelbolag ”på andra sidan” hade jag nog hellre velat bli ”supertotomatombud” med provision om mina kunder ville vara med och spela V75 hos ATG i ATG:s vinstpooler. Men det är jag.
Att ATG får några konkurrenter måste alla räkna med. Spelutredningen anser att det är upp till sporten att förhandla med dessa hur de ska bidra med pengar. Till prispengar och alla andra aktiva. I Danmark och Frankrike har man redan i licensförfarandet öronmärkt en del av omsättningen. Så blir det alltså inte i Sverige.
Här kommer ST ha ett jättejobb att förhandla med bolagen om ersättning och den hårdvaluta ST anser sig sitta på är ljud- och bildrättigheter.
Vinståterbetalningstak är ett långt och krångligt ord, som inte existerar i framtiden. Det innebär alltså att det är upp till varje bolag att bestämma hur mycket som ska gå tillbaka till spelarna. ATG varierar mellan 80 procent (bland annat vinnare och plats) till 65 procent (bland annat Top7 och V75). Hasse Skarplöth hade inte funderat på att öka återbetalningen när jag pratade med honom idag. Eller rättare sagt, han tyckte det var för tidigt att fundera i de banorna.
I mina ögon är utredningen – om den nu klubbas igenom i befintligt skick – mer en möjlighet än ett hot för trav- och galoppsporten.
”Vi fick i alla fall inte 3-0 i baken i halvtid”, var ST:s generalsekreterare Johan Lindbergs något skämtsamma kommentar innan han grottade ned sig i de nästan 1.400 sidor som utredningen består av.