Uppfödningarna namngivna Ruda är produkter av Pär Ländin och samtliga sprungna ur amerikanskan Jittery (e. Prakas) 1.15,3ak/250.870 kr som inhandlades år 1988.
– Hon är absolut grunden till allt. En bekant skulle åka till Harrisburg på auktion och jag skickade med en beställning. Jag ville ha ett sto efter Speedy Crown, Super Bowl eller Prakas. Det blev ett Prakas-sto som Per K Eriksson hade haft i träning förut, berättar Pär Ländin.
Några större avtryck gjorde inte Jittery på svensk mark som därtill blev belagd med tvångsprissumma, men som ”urmoder” till Ruda-uppfödningarna har hon tjänat väl.
– Det tycker jag absolut. Jag har rört mig mycket med billigare hingstar under årens lopp, kört premielopp och använt de pengarna till att täcka fölavgiften. Nu har jag lagt i en växel till de sista tre åren och blivit mer selektiv. Det är kännbart, men nödvändigt om man ska kunna vara med och tävla på allvar i loppen.
Vad det gäller Axel Ruda är han en produkt skapad före det att Landin började växla upp. Axel Rudas pappa Formula One hade en fin karriär med 19 segrar på 35 starter varav fullträffen i Jämtlands Stora Pris stack ut, men han har aldrig varit någon extremt eftersträvad avelshingst med hög prissättning.
Han har en avkomma som tjänat sjusiffrigt och det är just Axel Ruda som visade framhovarna per omgående.
– Han vann Bergsåkers Stora Pris som tvååring. Det var dött lopp ihop med Hector Sisu och de gick faktiskt Sverige snabbaste tid över medeldistans det året. Då hade man på känn att det kunde bli den första miljonären jag fött upp och tränat fram, men sedan ska de ju hålla ihop också.
”Här har du 20 meter”
Just den saken blev den första motgången med Axel Ruda. Framknäna blev opererade efter en fyraåringssäsong innehållande höga toppar och djupa dalar.
– Han började året efter med ett par bra prestationer, men i juni gjorde han en start på Solvalla mot stenhårda femåringar som Mister Hercules och Bepi Bi. Han var sexa på en 1.11-tid full väg, men Magnus A Djuse som körde kom in efter loppet och var besviken på hästen. Han tyckte inte det var någon gnista i honom.
Pär Ländin började språka med sin gamle vän Stefan ”Tarzan” Melander och söka efter svar på vad som kunde vara fel med Axel Ruda.
– Tarzan gjorde en gest som att han tog sig mot pungkulorna och sade ”men Pär, ta bort de här så har du 20 meter”.
Sagt och gjort. Melanders omdöme tog Ländin som en garant och därefter började det undan för undan lossna för Axel Ruda.
Under vintern har han startat i sju Silverdivisionslopp. Hästen har aldrig varit sämre än trea någon gång och de två segrarna är tagna i finallopp med 250.000 kronor i segerpremie.
– Det har varit mot de loppen jag riktat in mig att ha honom i riktigt bra form och där vi fått full utdelning.
Från amatör till proffs
Att underhålla Axel Ruda regelbundet för att undgå att hästen blir ofräsch ser Ländin som framgångsreceptet.
– Så fort varit mer än tre veckor mellan starterna har vi besökt veterinären med honom. Han är inget träningslejon heller utan går enkelt mellan loppen med motionsturer. Det gäller att hålla efter en såhär bra häst och man ser efter dem bättre än vad man tar hand om sin egen kropp…
Före Axel Rudas framfart så var Jaguar Ruda (e. Jag de Bellouet) Landins bästa uppfödning med 898.229 kronor i intjänade prispengar.
Arvtagaren Axel har nästan tjänat dubbelt så mycket och är nu uppe i Svenska Travligans högsta klass.
– Det ska bli oerhört spännande på söndag. Jag hoppas att hästen kan få en vilsam resa fram tills 300 meter återstår. Då ska det bli kul att se vad hans spurt kan bjuda på och vilka vägar vi ska ta med honom framöver. När vi kommit till denna klass har vi inte så många lopp att välja på helt enkelt och voltstart är inget alternativ för det passar honom inte alls. För en gång skull blir det en kul prövning utan press.
Pär Ländin flyttade till Sundsvall år 2008 och var länge och väl amatörtränare med goda resultat innan han tog steget och blev A-tränare.
– Jag gick kursen efter att Daniel Redén fått plugga hemifrån och göra besök på Wången som avslut. Jag blev A-tränare runt 2015 och hoppades att det kanske skulle ge utrymme för mig att ha fler hästar i träning. Nu har Axel Ruda gått jättebra i vinter, men jag märker ingen effekt av det. Jag är ingen bra säljare och det ringer helt enkelt inte i telefonen med förfrågningar heller.
Ländin fortsätter med andra ord att jobba vidare med sitt egna material enligt sina tankar.
Av Axel Rudas prestationer att döma så tycks det vara ett framgångsrecept gott som något annat!