I det stora hela tycker jag faktiskt inte det. De personer som ska stå skott för att drivningarna ser ut som de gör i vissa delar av Europa är de som representar de olika ländernas travförbund i UET. Hade travsporten lyckats få ihop ett gemensamt regelverk hade knappast drivningen sett ut som den gjorde igår, utan ett mycket kännbart straff – om vi nu ska tala ur ett blågult perspektiv.
Svenska höjdare inom travsporten talar gärna om hur duktiga de är när det kommer till djurskydd, men de lyckas sällan att få till något av värde när det kommer till UET:s generalförsamling.
2014 sade ST:s dåvarande ordförande Hans Ljungkvist i en intervju med undertecknad i samband med Europaderbyt i Mauquenchy om ett gemensamt europeiskt tävlingsreglemete:
– Det känns som ett genombrott. Vi har drivit frågan länge om ett enat travreglemente i Europa. Nu ska uppgifter samlas in till UET och första avrapporteringen sker på UET:s generalförsamling i samband med Prix d’Amérique nästa år (2015, reds. anm.).
Hans Ljungqvist var tydlig med att Sverige inte skulle backa på någon punkt gällande djurskyddet. Vad hände då vid UET:s generalförsamling. Som vanligt ingenting, utan det viktigaste var väl som alltid vid den här typen av sammankomster…att drycken och maten smakade till belåtenhet. Det brukar vara så när Frankrike bjuder till bords.
Att andra sporter klarar av att ha ett gemensamt reglemente, men inte travet är obegripligt och inte minst när det gäller hur djuren får behandlas i tävlingssammanhang.
I Nordamerika pågår det en stor diskussion om lasix och jag har fått flera frågor från USA varför inte lasix används på hästar i Sverige. I Sverige och Europa går det alldeles utmärkt att tävla utan lasix och det har vi ju också sett att både toppgaloppörer och travare från andra sidan Atlanten också klarar av att vara utan när de kommer över och startar hos oss.
Fula drivningar är ingenting nytt, men höjdarna i UET gör ingenting åt saken. Snart är det världskonferens i Sverige och jag skulle bli väldigt förvånad om något hände där.
Om travsporten ska ha en framtid så är det en överlevnadsfråga hur vi behandlar våra hästar som tävlar. Begriper inte de personer som ska företräda travsporten i den här typen av församlingar detta, ja då finns det säkert andra personer som både har intellekt och kompetens för att driva frågor av detta slag.