Fokustema
Mathias Andersson
Läs senare

”En galen dom”

Svensk Travsports Ansvars- och Discplinämnd (STAD) har dömt Mathias Andersson till ett års avstängning och 50.000 kronor i böter för brott mot antidopingreglementet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Doctor Doxey Zenz debuterar i ny regi nästa vecka. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Doctor Doxey Zenz debuterar i ny regi nästa vecka. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Tyvärr är vi inte överraskade över att Mathias Andersson dömdes till ett års avstängning. Vi är redan på det klara att ärendet måste provas i överdomstolen och så kommer också att ske, säger Mathias Anderssons advokat Staffan Uvabäck.

Mathias Anderssons advokat trodde att domen skulle bli hårdare eftersom Svensk Travsport yrkade på två års avstängning i STAD.

Advokat Staffan Uvabäck. Foto Sulkysport.

– Som jag tolkar det så måste man så fort det utförs en karenspliktig behandling på en häst så ska den omedelbart strykas annars bryter man, enligt STAD, mot paragraf 10A i antidopingsreglementet. Och det måste i så fall ske inom kontorstid om jag fattat saken rätt, alltså först stryka hästen och därefter sätta igång behandlingen.

Staffan Uvabäck kallar det ”fullständigt galet”:

– Om det är så det ska tolkas så har Mathias Andersson gjort ett regelbrott. Samtidigt skulle det få väldigt konstiga konsekvenser om en häst är sjuk och det blir en reglementeöverträdelse om man inleder behandlingen innan hästen stryks.

Inte avsikt att starta

I ansvarsyrkandet från STAD står det att behandlingen skedde mellan klockan 00.00-01.00 den 1 december 2022 på Hagmyren och att Mathias Andersson har ”i vart fall varit grovt oaktsam eller oaktsam, som försökt att behandla hästen Doctor Doxey Zes, som avsetts starta i tävling.”

Svensk Travsport har gjort gällande att Mathias Andersson haft för avsikt att starta hästen, medan Mathias Andersson å sin sida hävdat att han inte gjort sig skyldig till någon överträdelse eftersom han skulle stryka Doctor Doxey Zenz morgonen efter behandlingen.

”Travets reglemente står över djurskyddet”

Staffan Uvabäck har talat med ett antal större travtränare som bara skakar på huvudet och undrar hur de skall hantera om de hamnar i en liknande situation med en sjuk häst som behöver omvårdnad.

– Ska en behandling som sker utanför kontorstid och hästen är anmäld till ett lopp få vänta till dagen efter? Är detta inte direkt i strid med djurskyddsbestämmelser? Det sade jag i STAD, att det är i direkt strid mot djurskyddsbestämmelser och hästens välfärd om Svensk Travsports tolkning är korrekt. Och är det så anser alltså STAD att travets reglementet står över djurskyddsbestämmelserna. Tolkningen är helt tokig av STAD och nu får vi se hur överdomstolen ser på saken.

Mathias Andersson är avstängd till den 2 december 2023 och ST:s chefsjurist Liv Färndahl kommenterar domen på travförbundets hemsida:

Svensk Travsports chefsjurist Liv Färndahl. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Vi är nöjda med att ärendet nu prövats av en oberoende instans och vi tycker att Ansvars- och Disciplinnämndens beslut är välbalanserat. Beslutet gällande ansvarsdelarna är i enlighet med vårt yrkande och det visar att vårt regelverk håller.

Läs hela domen här.

Fotnot: i avgörandet har Björn A Samuelson, Monique Wadsted, Lennart Olsson, Henrik Magnusson och Gunnar Rangul deltagit.