Ponnyhästar från Mantorptravets travskola ströks nämligen på grund av smittorisk redan torsdagen 18 maj när det skulle deltagit i tävlingar på Axevalla, alltså tre dagar innan Svensk Travsport fick kännedom om smittorisken.
– Jag kan inte kommentera det eftersom jag överhuvudtaget inte varit med på den delen av hanteringen. Första informationen om misstanke av neurologiska symptom av två travskolehästar på Mantorp fick jag i söndags kväll (21 maj, reds. anm.). Igår, klockan 16.15, konfirmerades misstanken av EHV-1 i neurologisk form, säger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko.
Arrangerade ridtävlingar
Sedan hästarna insjuknat på Mantorps travskola har banan arrangerat ridtävlingar, den 18-21 maj, men också travtävlingar den 15 maj. Den första hästen som dog på Mantorps travskola – Mary Lou L.A. – fick feber den 10 maj. Hon blev liggande och kunde inte resa sig upp och var i så dåligt skick att hon fick tas bort två dagar senare.
– Den behandlande veterinären misstänkte inte EHV-1 för den hästen eftersom den inte uppvisade några neurologiska symptom. Det har inte funnits en klinisk misstanke eller provsvar på EHV-1, säger Antti Rautalinko.
Dog i viruset igår
Sedan har ytterligare två hästar insjuknat och igår togs Sir Corneliani bort på grund av EHV-1, enligt uppgift från hästens ägare Jesper Hedqvist.
För två år sedan var det ett stort utbrott av EHV-1 i Spanien och flera hästar dog. EVH-1 medför ofta att hästarna blir vingliga och behöver vårdas i hängmatta. Viruset kan orsaka sjukdomen virusabort, som kan ha dödliga komplikationer hos hästar, vilket alltså skett på Mantorptravet.
Nu är Mantorptravet och banans stallbacke isolerad sedan igår och V75-tävlingarna den 3 juni är flyttade till Eskilstuna.
– EHV-1 är ett luftburet virus och mycket smittsamt. Vi kan inte garantera säkra förhållanden för att genomföra travtävlingar och därför isoleras nu hela Mantorp Hästsportarena tills vidare, säger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko.
Anmälningsplikt – gjordes det i rätt tid?
Enligt SVA måste ett stall med EHV-1-smitta isoleras genast för att snabbast möjligt begränsa smittspridning. Isoleringen bör hållas minst tre och helst fyra veckor efter sista symtom (feber, hosta, näsflöde och/eller neurologiska symtom).
Enligt smittskyddsreglementena för trav- och galopp har ansvarig för en häst (tränare, ägare, stuteri etc.) alltid anmälningsplikt av alla smittsamma sjukdomar. Misstanke ska anmälas till den lokala smittskyddsgruppen (epizootigrupp) som finns vid varje trav- och galoppbana.
Frågan är om anmälningsplikten borde nyttjats tidigare – den 18 maj – när hästar från ponnytravskolan på Mantorp ströks på grund av smittorisk i Axevalla den 18 maj?
Sulkysport har sökt Mantorptravets arenachef Linda Nordvall utan framgång vid ett flertal tillfällen för att få svar på den frågan.
Fotnot: här kan du läsa mer om EHV-1.