Huvuddelen av de 480.000 kronorna i prispengar kan hamna i de nordiska kuskarnas fickor, vilket kanske inte är så konstigt eftersom de ju har en del gratis med sig ut på de svenska tusenmetersbanorna när det gäller framgångsrik löpkörningsteknik där. Bakom tätduon Ohlsson och McNair är det ett litet hopp ner till Mika Forss och Eirik Höitomt som är trea och fyra i tabellen, men även Yannick Gingras och Rick Ebbinge har smyg på att kunna åka hem med åtminstone en bronsmedalj om de får till en lyckad avslutningsdag på VM-et.
Poängställningen efter 29/5
- Ulf Ohlsson, Sverige – 166,5
- Doug McNair, Kanada – 164,5
- Mika Forss, Finland – 154
- Eirik Höitomt, Norge – 151
- Yannick Gingras, USA – 149,5
- Rick Ebbinge, Holland – 146,5
- Matthew Williamson, Nya Zeeland – 135,5
- Michael Nimczyk, Tyskland – 135,5
- Franck Nivard, Frankrike – 121
- Rodney Gatt, Malta – 111
- James MacDonald, Kanada – 109
- Todd McCarthy, Australien – 103
Poängfördelning i loppen: 19–14–11–9–8–7–6–5–4–3–2–1. Struken häst ger 7 poäng.
Prispengar till kuskarna: 200.000 – 100.000 – 50.000 – 35.000 – 25.000, samt till de som placerar sig 6-12 i poängtabellen 10.000 kronor
Solvalla fredag-lördag, Lindesberg måndag, Eskilstuna tisdag och Rättvik onsdag har varit programmet hittills. Kusk-VM:ets projektkoordinator Mette Pökelmann har varit ”turnéledare” om man nu kan använda det uttrycket, för att få de tolv kuskarna, och det sällskap som i övrigt ingår, att likt ett turnerande rockband se till att hamna på rätt plats vid rätt tidpunkt.
Torsdagen var vilodag och då var VM-kuskarna – till och med Ulf Ohlsson som inte hade någon bana att köra på – rena turister i Dalarna. I högt tempo avverkades besök på dalahästtillverkningen i Nusnäs, en guidad tur i Dalhalla, och ångbåtsfärd med lunch på Siljan innan sällskapet klev av i Leksand.
– I morgon bitti åker vi till Gävle för sista tävlingsdagen. Sedan fortsätter gänget till Stockholm där det är bankett och prisutdelning på kvällen i samband med att världskonferensen i trav avslutas. Det blir givetvis en prisceremoni på Gävletravet också, säger Mette Pökelmann.
I måndags i Lindesberg hade man otur med vädret. Ppublikupplevelsen på Fornaboda är väl Sveriges mest väderberoende och det var en regnig kväll, så där körde tyvärr VM-kuskarna inför en gles publik. Både på Sundbyholm och Rättvik har det varit lite bättre (dock inte mer än 1.300 och 1.600 i officiell publiksiffra).
De hittills vinnande ekipagen i VM-loppen
Solvalla 24-25/5
Hersey Boko – Mika Forss
Pegasus All Over – James MacDonald
Venerdi – Ulf Ohlsson
Deep Pockets – Rick Ebbinge
Lindesberg 27/5
Klocksve Sprinten – Doug McNair
Anne – Rodney Gatt
Ior Tooma – Matthew Williamson
You To Neat – Doug McNair
Deedee Star – Eirik Höitomt
Eskilstuna 28/5
Arctic Agent – Doug McNair
Fabulous Journey – Rick Ebbinge
Pelle Roc – Ulf Ohlsson
Argbiggan – Doug McNair
My Dream Art – Erik Höitomt
Rättvik 29/5
Livi Mistress – Yannick Gingras
Fast Food Hanover – Michael Nimczyk
Faks Nils – Mika Forss
Fagur – Eirik Höitomt
Spickleback Face – Ulf Ohlsson
– Det har varit bra lopp och bra sport, och fina ceremonier för kuskarna. I Eskilstuna med travskolan och i Rättvik var det samtidigt firande av 100-årsjubileum för travsällskapet. Sportsligt har det också varit lyckat, det var rätt gjort att lägga ut lite högre prispengar i VM-loppen och att alla startande hästar får minst 4.000 kronor. Det har gjort att VM-loppen innehållit jämna och bra hästar. Det har kuskarna också poängterat, att de fått köra genomgående fina hästar. Dessutom har seedningen i A- och B-hästar varit bra, säger Mette Pökelmann.
Doug McNair från Kanada har vunnit flest VM-lopp, fyra stycken. Ulf Ohlsson och Eirik Höitomt har tre segrar var. De enda som inför finaldagen har kvar att ”spräcka nollan” är Franck Nivard och Todd McCarthy.
En annan sak som kan noteras är att trots att det är kuskar från hela världen, från olika tävlingssystem och körkulturer, som nu skulle in under det svenska reglementet och svenska rutiner före start, i loppen och efter loppen, så har det gått friktionsfritt. I de hittills körda 19 VM-loppen har det inte delats ut mer än 14 böteslappar varav fem för oreglementsenlig drivning och tre snäva körningar. Två kuskar har ådragit sig tre dagars avstängning just för drivningsförseelser, Franck Nivard (11-13 juni) och Michael Nimczyk (12-14 juni).
– Vi hade en noggrann genomgång i fredags, innan VM började på Solvalla, med alla kuskarna. Det handlade om rutinerna före loppen och de svenska reglerna i loppen. Alla har. varit noga med att anpassa sig och stämningen i gruppen har hela veckan varit väldigt bra, det är ett skönt gäng som trivs tillsammans, säger Mette Pökelmann.
Fast det kanske blir lite annorlunda inställning och lite större ”risktagande” finaldagen när den halva miljonen kronor i prispengar ska fördelas på fredagen…