Sommarfavoriten för treåringar i två avdelningar var de högst doterade loppen på Solvalla igår – läs om Francesco Zets seger och tvååringspremiären här – och även om segerreceptet var det samma såg loppen olika ut.
Bland hingstarna och valackerna utkämpade tätparet Icebreaker Pellini (e. Tactical Landing) och Flotilla (e. Readly Express), tränade av Maria Törnqvist respektive Roger Walmann, en härlig duell hela slutvarvet med Icebreaker Pellini som vinnare på 1.13,5a/2.140 meter.
Stoklassen handlade mer eller mindre om en enda häst.
Larah Westwood
Sto 3 år e. The Bank – M.T.Heliconia e. Quite Easy
Resultat: 14 st: 5-2-1
Rekord: 1.17,3k* – 1.13,2am*
Intjänat: 995.000 kr
Uppfödare: Anders Wester, Skänninge
Ägare: Svante Racing KB, Mariestad
Tränare: Mattias Djuse, Solvalla
Körsven: Magnus A Djuse, Solvalla
Skötare: Nathalie Vingmyr
Mattias Djuse-tränade Larah Westwood (e. The Bank) har hittat minst en växel till sedan hon började tävla barfota runt om och i jänkarvagn och stoet såg lysande ut vid gårdagens triumf.
Hon öppnade bra bakom bilen och satt i ledning efter 150 meter tillsammans med Magnus A Djuse. Väl där valde Magnus att dra i bra fart, 1.11,8 örsta 500 meterna och 1.14,1 första kilometern.
– Hon öppnade väldigt bra utan att jag behövde ladda för full och tog enkelt ledningen, då var mycket av loppet vunnet, sade Magnus i vinnarcirkeln.
Djuse hade full kontroll på konkurrenterna genom slutsvängen och lät Larah Westwood sticka undan med några längder på upploppet till seger på 1.13,3a/2.140 meter.
– Jag behövde bara begära lite, lite grand så stack hon undan och hon var jättefin idag.
Larah Westwood avslutade 1.10,9 sista 800 meterna och Magnus bara finåkte i den snabba avslutningen.
– Larah var väldigt fin. Hon har verkligen utvecklats och det biter väldigt bra för henne. Det känns som en bättre häst nu än i våras även om hon var bra då också och den nya balansen har gjort att hon lyft sig, sade Magnus.
Storebror Mattias stod i sista sväng och njöt när hans treåriga sto susade förbi och sedan ifrån konkurrenterna.
– Hon hade en dipp under våren när jag trodde att hon skulle prestera mycket bättre, men nu är hon på rätt nivå. Det såg väldigt läckert ut i sista sväng och när hon fick sticka lite på upploppet vann hon väldigt lätt, sade Mattias i vinnarcirkeln.
Kvalade till Uppfödningslöpningen
Larah Westwood var igång tidigt som tvååring och var anmäld till Svampen, men fick strykas för feber. Sedan gjordes ett försök i kval till Svensk Uppfödningslöpning, där hon slutade oplacerad.
Tvååringssäsongen gav ändå dubbla segrar på sex starter och när hon inledde treåringssäsongen med andraplatsen i en avdelning av Margaretas Tidiga Unghästserie i slutet av mars väcktes förhoppningarna.
Hon tävlade stabilt under våren men det lilla extra – och första årssegern – saknades. Den växeln har Mattias Djuse hittat i sommar. Visserligen blev det hejdlös startgalopp i uttagningsloppet till långa E3 på Färjestad i juni när Larah Westwood tävlade barfota runt om för första gången, men det var ändå början till vad som komma skulle.
I midsommar kompletterades barfotabalansen med jänkarvagn och hon vann Breeders Crown-försök i Rättvik från ledningen. I sista omgången av Margaretas Tidiga Unghästserie elva dagar senare blev det repris – och så igår tog hon hem Sommarfavoriten för ston.
Tre starter på drygt en månad har givit lika många segrar och 610.000 kronor i prispengar!
Nu fattas bara fem tusenlappar innan Larah Westwood är miljonärska.
Samma möderne som Hannés storstjärna
Larah Westwood kommer från ett möderne av högsta klass, som i olika generationer tagit vägen till Sverige.
Mormors mormor Min Flicka (e. Arnie Almahurst), fick fyra avkommor i USA innan hon köptes till Sverige där Tommy Hannés topphäst Dream of Goal (född 1990 e. Armbro Goal), 1.12,8ak*/7.460.878 kr, var först ut. Denne radade storloppstriumfer och vann totalt 36 av 115 starter i Hannés regi, däribland både Svenskt Mästerskap på Åby och Nordiskt Mästerskap på Solvalla hösten 1997.
Av fyra avkommor i USA lämnade Min Flicka toppavelsstoet Raging Sam (född 1988 e. Lindy’s Crown), som själv blev mor till ett koppel topptravare som Victory Sam (e. Valley Victory), 1.10,6a/$635.774, Raging Goal (e. Armbro Goal), 1.12,9ak*/$258.219, och Victory Party (e. Conway Hall), 1.11,3ak/$225.927. Den sistnämnde togs till Sverige och verkade som avelshingst med fyrfaldige miljonären Rakas som i särklass bäste avkomma.
Till Sverige köptes också dottern Raging Samantha (e. Armbro Goal), 1.10,7ak/3.793.662 kr, av Misty Trotting AB efter avslutad fyraåringskarriär i Nordamerika, som bland annat innehöll triumf i finalen av Trotting Classic Oaks ($275.000).
På svensk mark tränades hon av Tommy Hanné och räknade hem en seger i Enoch Karlssons Minne samt ett andrapris i C.Th.Ericssons Memorial.
I avelsboxen fick Raging Samantha fem avkommor, där fyra startade och tre tjänade runt 300.000 kronor. En av dessa är Larah Westwoods mamma M.T.Heliconia (e. Quite Easy), 1.14,4ak/344.281 kr, som vann elva lopp.
Hon köptes efter karriären av Anders Wester, Skänninge, och Larah Westwood är hennes första och hittills enda registrerade avkomma.