Hans fader Leonard C. Peterson födde upp två Derbyvinnare, men Lennart väntar fortfarande på att få ta på sig den gula Derbykavajen.
– När jag började med det här på allvar som 16-åring kan jag väl säga, att jag trodde aldrig att det skulle bli den utveckling som travsporten haft, utan räknade med att det skulle vara samma helsike som min far haft under sitt liv. Däremot tog jag det nästan för givet att jag skulle vinna Derbyt eftersom min far hade gjort det två gånger. Och hur svårt skulle det egentligen vara…? Det har jag verkligen fått inse med tiden och frågan är om jag överhuvudtaget får uppleva det eller om jag får titta på det från ovan som en del andra råkat ut för.
Brodda Stuteri fyller 86 i år, men har anor tillbaka till 1400-talet. Säteriet ägdes ofta av personer från de förnämsta adelsätterna i Danmark och Sverige. På Brodda hölls det också tävlingar med både travare och galoppörer och detta innan tävlingarna drog igång i Malmö på Limhamnsfältet 1896. Jägersro invigdes 1907.
I C.G. Wrangels ”Handbok för hästvänner” från 1887 står bland annat att läsa om att det finns två privatägda stuterier i Sverige:
”Den ena af dem finnes på Brodda i närheten af Skurups station i Skåne och eges av danske kammarjunkaren Wolfgang von Haffner. Brodda Stuteri anlades år 1876. Vid innevarande års (1887) början bestod stuteriets hästbesättning af 5 hingstar, 14 moderston och 19 unghästar. Det var en salig blandning; arabiska, engelska och orientaliska fullblod, själländska lantston, halvblod och hästar med rysk härkomst.”
Några större förhoppningar verkade inte Wrangel ha på Brodda Stuteri och han skriver:
”Hvad jag vill hafva framhållet är blott, att den ädle hästens afvel i vårt land har mycket litet att vänta af små privatstuterier, dessa må nu skötas huru insigtsfullt som helst.”
För Johannes Wolfgang von Haffner slutade inte historien speciellt lyckligt. Han tvingades sälja sina ”ädle hästar” och Brodda när pengarna sinade. 1913 köptes Brodda av Malmöhus läns egnahemsförening och därefter – året var 1926 – såldes gården till kapten P.G. Sjövall.
Han lät 1928 avstycka den gamla manbyggnaden – Borgen – med omkringliggande park på cirka 5 hektar från jordbruksfastigheten, som han samma år avyttrade till Leonard C. Petersson.
Nio år senare tog Brodda Stuteri steget in i travsporten. Första kullen såg dagens ljus 1938 och innehöll sex hästar. Där ingick Minister, Kongress och Moldau – etta, tvåa och fyra i Svensk Uppfödningslöpning. I samma årgång fanns Kriterietvåan Moldeau och mockinländaren Peter Ruterford, som slutade trea i Derbyt. Tala om en flygande start!
Leonard C. Peterson födde upp två vinnare av det ”blå bandet”. King Brodde 1948 och Madame Song 1951. Till detta kan plussas sex vinnare av Svensk Uppfödningslöpning och Kriterie-vinnaren Bess Brodde.
Klassiska Brodda-uppfödningar:
Uppfödare – Namn – Lopp – År
- Leonard C. Peterson – Minister – Svensk Uppfödningslöpning – 1940
- Leonard C. Peterson – Effi Brodda – Svensk Uppfödningslöpning – 1942
- Leonard C. Peterson – Bess Brodde – Svenskt Travkriterium – 1943
- Leonard C. Peterson – Sigrid Pinero – Svensk Uppfödningslöpning – 1943
- Leonard C. Peterson – King Brodde – Svenskt Travderby – 1948
- Leonard C. Peterson – Madame Song – Svenskt Travderby – 1951
- Leonard C. Peterson – Rutherford – Svensk Uppfödningslöpning – 1957
- Leonard C. Peterson – Donau Speed – Svensk Uppfödningslöpning – 1958
- Leonard C. Peterson – Harlans Princess – Svensk Uppfödningslöpning – 1966
- Leonard C. Peterson – Kentucky Fibber – Svenskt Mästerskap – 1967
- Leonard C. Peterson – Julius Fibber – Kungapokalen – 1969
- Lennart Peterson-Brodda – Pamir Brodde – Svenskt Travkriterium – 1979
- Lennart Peterson-Brodda – Gloria Brodda – Stora Treåringspriset – 1985
- Brodda Stuteri AB – Yatzy Brodda – Breeders Crown – 2001
- Brodda Stuteri AB – Yatzy Brodda – Derbystoet – 2001
- Brodda Stuteri AB – Racing Brodda – Derbystoet – 2019
- Brodda International HB – Dancer Brodde – Breeders Crown – 2022
Lennart Peterson-Brodda var 14 år gammal när hans far gick ur tiden. Det ”nya” Brodda och under Lennarts vingar drog igång på allvar 1977. Året innan föddes Pamir Brodde.
– Det var en otrolig förändring jämfört med de tio föregående åren med Fisherman som avelshingst på stuteriet. Det var år som jag bara ville förtränga, men jag tog också lärdom av den perioden. Sedan kom Pamir Brodde och Delphi Brodda och vi började få fram bra hästar och som skördade framgångar i rikstoton.
Pamir Brodde vann Svenskt Travkriterium och slutade femma i Svenskt Travderby.
– Pamir Brodde inte så bra som fyraåring och råkade ju på Mustard i Derbyt. Han hade ett väldigt dåligt läge i finalen och jag hade aldrig någon feeling för honom. Med Sandy Brodda fanns det däremot en viss förhoppning, men vände hon vände upp i galopp. Hon stod och studsade 50 meter bakom de andra hästarna när bilen började öka tempot och var aldrig med i loppet.
Dancer Brodde kan vara Lennarts ”häst” för Svenskt Travderby.
– Efter spårlottningen och när kvalet är över tycker jag att chansen är ganska god. Det är bra odds att kunna få ledningen. Om det fungerar med skoryck kan Dancer Brodde väl springa under 1.12 och då kan de andra få jobbigt.
Under senare årtionden har Lennart Peterson-Brodda firat mest framgångar med ston. Två gånger har han vunnit Derbystoet som uppfödare till Racing Brodda och Yatzy Brodda. Däremot väntar han fortfarande på seger i Stochampionatet.
– Det känns som det gått troll i det loppet. Jag tror jag haft tio halvchanser att vinna och det har blivit fem andraplatser och då startade ändå inte Yatzy Brodda i Stochampionatet eftersom det glömdes bort att betala insatser för henne.
De flesta storheter som fötts upp i Lennarts regi har som nämnts tidigare varit ston, men han har också haft hästar på den manliga sidan på Brodda Stuteri som utvecklats till världsstjärnor.
– Derbyvinnaren Cyber Lane är uppfödd på Brodda och det är också Elitloppsvinnaren Steinlager och dubble Prix de France-vinnaren Naglo, men våra framgångsrikaste egna uppfödningar. Ja, det har varit nästan uteslutande ston.
Lennart Peterson-Brodda är inte ensam uppfödare till Dancer Brodde utan han delar uppfödarskapet med Lars Åberg.
– Lasse och jag har samarbetat i 35 år och han köpte sin första häst här på Brodda. Han har varit oerhört framgångsrik som uppfödare med hästar som Cyber Lane och Steinlager och för det har han belönats med guldnålen av Avelsföreningen. Vi har drivit Brodda International tillsammans och skapade det för att göra utrymme för spetsinköp.
En av hästarna som duon köpte in var Dancer Broddes mor Dancing In The Hall.
– Hon en är en av de största investeringarna vi gjort. Dancer Brodde är den sista uppfödningen som vi har tillsammans. Jag kan också nämna att Lasse är uppfödare till Mary Ann Lane i Derbystoet.
Dancing In Thehall (e. Cantab Hall-Doin’ the Town), 1.09,9ak/1.304.154 kr, har tre avkommor och Dancer Brodde är hennes första.
– Hon har också ett treårigt sto i Norge vid namn Daim Brodda (e. Readly Express) som kvalat och är startklar. Ettåringen Digital Brodde (e. Maharajah) har köpts av Dancer Broddes ägare Kjell Sten och ska snart hämtas av Johan och Peter Untersteiner. Nu är Dancing In Thehall dräktig med Calgary Games.
För Lennart Peterson-Brodda handlar det inte bara om Dancer Brodde på söndag på Jägersro…
– Vi har också en starthäst i Svenskt Ponnytravderby. Gransös Poseidon har nästan varit den viktigaste hästen på stuteriet hela året.
Det är Lennarts barnbarn Filippa Brodda som sitter i sulkyn bakom den fyraårige valacken som vunnit sex av elva starter.
– Sedan Katarinas dotter skippade ridningen och började på travskolan har det varit jätteroligt att följa hennes framfart. Hon är så oerhört taggad och den enorma entusiasm hon har för ponnysporten är verkligen härligt att få vara med och uppleva.
Frågan är vilket Derby som Lennart helst vinner på söndag? Eller kan det till och med bli en dubbel?