Under nästan tio år har Åbytravet moderniserats och i våras var det invigning för Åby Arena. Med nytt hotell och stor mässhall finns stor potential i anläggningen.
– Jag har varit med på hela resan från paddocken till allt stått klart. Det har tagit tid, men samtidigt har tiden gått fort. Jag tycker att det är skönt att allt är på plats och nu blir det mycket jobb med att dra in pengar för vad arenan har kostat. Vi är mycket nöjda med resultatet och det känns skönt att personalen får lite ”pay back”. Det har varit byggarbetsplats i många år och arbetsmiljön har inte alltid varit trevlig under den perioden, berättar Jon Walter Pedersen, 51.
I början av året hade Åbymässan premiär med fackmässan Trend & Form och om en vecka hålls hästauktion för första gången. Kristofer “Fölet” Jakobsson är konferencier och leder auktionen med Patrick Wickman. Första utrop är klockan 17.00.
– Vi hade auktion på Åby två gånger kring 2013-2014, men den hölls utomhus och vi tänkte att det inte gick att fortsätta med det upplägget. Vi tog beslutet att vänta på den nya arean med mässhall innan vi skulle starta upp igen. Åby är som gjort för att ha auktion. Vi behöver inte hyra något, vi har boxar och allt på plats.
Åbytravet har samarbete med Emmelie Arneng, Yearling Sale.
– Vi är inte nöjda här utan vi hoppas att utveckla auktionen i framtiden. Vi har fint samarbete Emmelie och det känns jättebra. Hon säger att det bra tryck på kreditansökan till auktionen och det verkar finnas köpare.
Auktionen är kommande fredag och på lördag ska åtta svenska mästare koras; Svenskt Mästerskap, Sto-SM, Monté-SM, Lärlings-SM, Amatör-SM, Ungdoms-SM, Montéryttar-SM och Ponny-SM kategori A.
– Vi smygstartade för två-tre år sedan med föreläsningar för ungdomar och lärlingar och ska bygga vidare på det. Vi har konferenser för stora sällskap och hoppas bli en mötesplats för hela travsporten. SM-helgen ligger bra i tiden.
Två auktionskvällar 2020?
Är ni intresserade av att köra ytterligare en tävlingsdag när så mycket travfolk är samlade på Åby?
– Vi är inte sugna på att köra tävlingar lördag-söndag och fredagen är tänkt att ha auktion på. Nästa år hoppas vi tävla onsdag och lördag och arrangera auktioner torsdag-fredag.
Åtta SM-vinnare ska koras. Finns det utrymme för fler kategorier?
– Nästa år kommer Dam-SM att köras på Åby, men jag vet inte om det är permanent. Jag tycker att det hänt mycket på några få år och jag har kämpat för att få med monté på V75-kupongen. Aktiva pratar om att de satsar mot SM och vi har fått till ett bra arrangemang. Nu har konceptet blivit på riktigt och det är säkert möjligt att ha ännu fler lopp, men till exempel Kallblods-SM ska nog inte köras här. Åby kör ju inte så mycket kallblodslopp och de är bättre att ha på andra banor.
En olycklig krock kommande helg är ”VM-loppet” på Yonkers och Europaderbyt på Vermo.
– Vi vill såklart ha de bästa aktiva och planeringen är inte optimal, men datumen ändras från år till år och avsett blir det krockar i tävlingskalendern. Åby kan inte göra något åt den här krocken.
I år ska vi minst nå 5.000 besökare med hjälp av auktionen och att folk är på plats
SM-dagen lockade drygt 4.300 besökare 2018 och Pedersen hoppas på större publik kommande helg.
– Tidigare kördes Åby Stora Pris i september och vi flyttade det loppet till augusti. Då har folk fortfarande semester och Åby Stora har tagit stryk, men det vi har tappat där har vi tagit igen det mesta på SM. I år ska vi minst nå 5.000 besökare med hjälp av auktionen och att folk är på plats.
Slutligen, vad betyder det för Åby att Power och Robert Bergh vann Svenskt Travkriterium på Solvalla förra helgen?
– Det är jättekul. Robert har varit på Åby ett par år nu och det är verkligen roligt att han vinner Kriteriet. Fullträffen betyder mycket för Åby och vi ska hylla Power både på auktionen och under SM-dagen. Redan i mars såg jag hästen i ett jobb på Åby och Bergh sade att han trodde redan då att det kunde vara en av de bättre i årgången.
Föreläsningar i Goop-salen i Åby Arena
Under fredagen arrangerar Svensk Travsport två föreläsningar med inriktning på ”Hästen & Framtiden”. Dessa är gratis att lyssna på.
- Malin Connysson – 13.00-14.00
Hon är agronomen som under flera år varit forskningsansvarig på Wången. Hon har medverkat i ett flertal olika studier när det gäller travhästar och under en timme delar hon med sig av resultaten från bland annat en barfotastudie på travhäst och hur transport till tävling påverkar travhästen.
- Marie Rhodin – 14.30-16.00
Hon är veterinären som specialiserat sig på hästens biomekanik, skador och smärta i hästens rörelseapparat och har under flera år forskat med objektiva mätmetoder för att se hur hästens rörelsemönster påverkas vid exempelvis en hälta. Att hältutreda en häst är svårt och kräver många gånger mycket mer än bara ett böjprov på en rak löpargång.
Fakta: www.travsport.se