1Årets Prix d’Amerique (€1.000.000) går inte till historieböckerna som en av de främsta upplagor som har körts, men som ännu ett bevis på Jean-Michel Bazires storhet som travtränare och kusk.
En förhållandevis vanlig häst satt i sitt livs form lade beslag på segern då Hooker Berry (e. Booster Winner) såg ut som en retad tiger tävlingsdagen igenom och visslade förbi sina konkurrenter hur enkelt som helst efter att kunnat spara speeden fram tills upploppet.
Jean-Michel Bazire kunde i god tid kosta på sig att höja högerbenet upp i luften, vinka till publiken och räkna hem sin tredje tränarseger i Prix d’Amerique efter att Kesaco Phedo (2004) och Belina Josselyn (2019) vunnit tidigare.
Året innan segrade Jean-Michel formade Davidson Pont (e. Pacha du Pont), men hästen var uppförd på sonen Nicolas träningslista och det var även han som styrde in Davidson du Pont till vinst.
Med Honey Mearas (e. Readly Express) struken var Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) den enda svenskfödda hasten kvar i loppet, men hans krafter tröt över spurtrakan efter att anfört fältet i väl uppskruvat tempo.
***
2Ett svenskfött förvandlingsnummer raderade ut löpningsrekordet med sex tiondelar när St. Michel Ajo (€140.000) när sex av de åtta deltagarna kom hem på 1.08-tider i årets rekordsnabba upplaga på Mikkeli-banan.
Att ovalen med sina mjuka kurvor brukar kunna ställa till med en fartfest utöver det vanliga är mer regel än undantag och i år satte en tokladdad Mellby Jinx (e. Ready Cash) färg på tillställningen ytterligare genom att varva på 1.07,5!
Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) gjorde en stor insats på hans utsida och hade länge greppet, men när Hannu Korpis Hierro Boko fått spara speeden var han omöjlig att stå emot.
Hierro Boko sänkte Next Directions löpningsrekord med 0,6 sekunder i lag med Santtu Raitala och hade en riktig toppsäsong då han även vann Bergsåker Winter Trot och slutade trea i Hugo Åbergs Memorial.
Inte illa av en nioårig valack som kändes som en avdankad Silverdivisionshäst innan Hannu Korpi lade upp 10.000 euro och lyckades framkalla en ny vår för From Above-sonen!
***
3Halvt tempotorsk. Länge och väl instängd mellan hästar. Att Tactical Approach (e. Tactical Landing) skulle ordna Nancy Takters första Hambletonian-seger var långt ifrån en självklarhet när hästarna kommit halvvägs in i världens största treåringslopp.
– Jag hade inga större förhoppningar när halva distansen passerades på 56 sekunder (1.09,6, reds. anm.), men Tactital Approach fortsatte bara invändigt och på upploppet när det öppnade upp sig förstod jag att det kunde gå vägen, sade Nancy Takter i vinnarcirkeln.
Innan Hambletonian var inte Tactical Approach självskriven etta i kullen, men när säsongen summerades var det inte längre något snack. Utöver Hambletonian utmynnade även året i triumfer i Breeders Crown ($672.000), Kentucky Futurity ($450.000) och The Carl Erskine ($205.000) samt nådde en andraplats mot äldre hästar när han avslutade säsongen med start i Fanduel Championship ($350.000).
Nancy Takter vann Hambletonian
***
4Michael Lönborg hade aldrig räknat hem en seger i varken Danskt Hoppederby eller Danskt Travderby innan detta år gjorde entré.
Steget därifrån till att lyckas lägga beslag på dubbeln kan tyckas oändligt långt, men Lönborg trotsade alla odds.
Och då menar vi verkligen alla odds. När året började stod Harper (e. Broadway Hall) med en seger på sju försök och 82.000 danska kronor i intjänade prispengar. Holger Danske (e. S.J.’s Caviar) var i sin tur ostartad!
Att utifrån det grundläget få så pass god utveckling i sina hästar att det räcker till vinst i de två största loppen för danskfödda fyraåringar är inget annat än en formidabel succé och ett tränararbete värt högsta betyg. Årets derby var Michael Lönborgs derby!
– Det är obeskrivligt och jag har väldigt svårt att ta in det här, sade Michael Lönborg i Charlottenlunds vinnarcirkel efter derbytriumfen.
***
5Ska man sänka ett rekord så kan man lika gärna passa på och göra det ordentligt. När Jan-Olov Perssons Majblomster (e. Tekno Odin) följde upp sin seger i Svenskt Travkriterium för ston med triumf i den norska motsvarigheten så kom hon hem på närmast osannolika 1.23,6a/2.100 meter.
En rekordsänkning med 3,2 sekunder av Stas Edli (e. Joker Elden) gamla löpningsrekord 1,5 sekund fortare än de 1.25,1 som storstjärnorna Smedheim Solan (e. Bork Odin) och Lannem Silje (e. Åsajerven) lyckats prestera i den öppna klassen av Norskt Travkriterium. Majblomster följde senare under hösten upp med seger i Norskt TravOaks och är tveklöst en av de mer talangfulla kallblodiga hästarna som skådats på senare tid.
***
6Det må i någon mån anses vara världens minst glamorösa storlopp med tävling på en 800 metersoval inför ögonen på en ytterst begränsad skara människor som knappt vet vad som är fram och bak på en häst.
Prispengarna i International Trot ($1.000.000) går i vilket fall inte att skoja bort och inte heller den prestation som Vivid Wise As (e. Yankee Glide) stod för då han dundrade runt på 1.11,2a/2.011 meter på den regnsargade ovalen på Yonkers i New York.
Svenskfödda Jiggy Joy (e. Chapter Seven) fick ett perfekt lopp där bakom, men var chanslös att utmana. Matthieu Abrivard styrde Yankee Gide-sonen till segern värd 500.000 dollar och satt även bakom evighetsmaskinen vid årets fem Grupp I-segrar på europeiska mark (Criterium de Vitesse, Gran Premio Costa Azzurra, Gran Premio Turilli, Gran Premio Nazioni, Gran Premio Duomo).
***
7Den breda massan har full koll på Åke Svanstedt och Nancy Takters häftiga framfart på de nordamerikanska banorna, men lite i skymundan har Per Engblom fått sitt absoluta genombrott på amerikansk mark under år 2023.
Med en rejäl stomme starthästar och flitigt tävlande i de penningstinna vardagsloppen på Yonkers Raceway i New York har Engblom dubblerat såväl antalet tränarsegrar som inkörda prispengar kontra fjolåret.
I skrivande stund står Engblom med 361 tränarsegrar och 6.019.511 dollar i inkörda prispengar.
En seger om dagen är en snygg snittnotering och en häftig utveckling kontra de 35 tränarsegrar som Engblom räknade hem under år 2020.