Fokustema
Prix d'Amerique
Läs senare

Idao bara bäst – Joviality tapper trea

Snacka om att vara bäst när det gäller som mest!
Idao de Tillard stod i en klass för sig då han vann årets Prix d’Amerique trots en blytung resa samtidigt som svenska Joviality var urtapper trea.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Idao de Tillard vann Prix d'Amerique tillsammans med Clment Duvaldestin. Foto Scoopdyga.
Idao de Tillard vann Prix d'Amerique tillsammans med Clment Duvaldestin. Foto Scoopdyga.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Severino-sonen Idao de Tillard bar på favoritskapet i årets jämnspelade upplaga av Prix d’Amerique, men med facit i hand så skulle han ha varit storfavorit tillsammans med Clement Duvaldestin.

Den insats som hästen stod för var nämligen ”överhästlig” då han inte fick nånting gratis. Idao de Tillard var chanslös att vara med på noterna initialt och hamnade i såväl tredje- som fjärdespår innan han nådde fram utvändigt om ledaren. Då hade det hunnit gå 1.200 meter vilket givetvis är en typ av inledning som fäller 99,9 procent av alla hästar, men Idao de Tillard är ingen vanlig häst.

I slutkurvan syntes det tydligt att Idao de Tillard hade ett klart grepp om Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) som hade fått överta ledningen från Joviality (e. Chapter Seven) och istället var det den sistnämnda som var det kvarstående hotet för Idao de Tillard.

Björn Goop tog sig loss med det av Sabine Kagebrant-tränade stoet som sög sig närmare för en kort stund, men sista 100 meterna öppnade åter Idao de Tillard upp ett försprång som var ointagligt.

Joviality blev snöpligt avslagen i strid om andraplats i sista steget av Hokkaido Jiel (e. Brillantissime) som störtdök på insidan i lag med David Thomain samtidigt som Go On Boy (e. Password) gick från jumboplats till fjärdepris efter raketspurt längst ut i banan.

Vinnaren kom i mål på 1.11,6/2.700 meter och trion därefter klockades in på 1.11,7.
– Jag vet inte vad den här hästen är. Han är ett mysterium, han är helt enorm, sade Thierry Duvaldestin till TV12 efter segern värd 450.000 euro.

”Väldigt trött”

Björn Goops första bekantskap i lopp med Joviality inbringade alltså en tredjeplats värd 140.000 euro och han var påtagligt imponerad av den insats stoet stod för.
– Jag är jättenöjd. Hon var fantastiskt duktig och gick jättebra. Vinnaren var fantastiskt bra, men hon var jätteduktig som går ut och möter de här hingstarna som ett femårigt sto. Idao de Tillard såg så förbannat bra ut hela vägen, men jag hade förhoppning för en kort stund. Hon höll jättebra med tanke på att vi även var med och körde från start, sade Goop till TV12.

Hail Mary anförde Prix d’Amerique med Joviality i rygg. Foto Gerard Forni.

Däremot blev det inga prispengar för de övriga svenskhoppen. Daniel Redéns Hail Mary sprang sig trött i ledningen tillsammans med Eric Raffin och Jerry Riordans Aetos Kronos (e. Bold Eagle) slutade jumbo tillsammans med Örjan Kihlström efter att blivit över från start och fått backas sist.
– Hail Mary var rejält trött. Jag hade hellre sett ett rygglopp, men gläds över Joviality som var trea och gick så bra, sade Daniel Redén till TV12.

Thierry Duvaldestin bärgade nu karriärens tredje tränarseger Prix d’Amerique-seger efter att även vunnit år 2011 och 2012 med Ready Cash (e. Indy de Vive).