Förra veckan beslutade Svensk Travsports styrelse om besparingar nästa år på 80 miljoner kronor varav 50 miljoner gäller indragningar av prismedel och uppfödarpremier.
Man kan tro att svensk galoppsport borde leva ett bra ekonomiskt liv efter försäljningen av Täby Galopp som när allt är utbetalat ska ha gett flera miljarder i intäkter. Så är dock inte fallet. Svensk Galopp, som också är helt beroende av totointäkter från ATG, måste också spara.
Prispengarna sänks med 15 miljoner kronor, vilket motsvarar 17 procent av galoppens prispott. Det tilltänkta bygget av ny galoppbana i Skåne (Skånegaloppen vill inte flytta med travet till den centralt belägna bana som ska ersätta Jägersro, alldeles granne med nuvarande anläggning) med investeringsmedel från försäljning av Täby Galopp läggs på is – i princip gäller nu investeringsstopp för galoppsporten.
Fredrik Reuterskiöld är öppen med att det är ATG:s svaga resultat i år, eller kanske mer exakt uttryckt, att ATG:s resultat inte blivit det som förväntades vid ingången i 2019, som är orsaken till besparingarna.
– Svensk Galopp lever i en lyxfälla. Trots utdelningen från ATG, intäkterna som regleras i BTS-avtalet (vad galoppen får av ATG för ljud- och bildrättigheter från loppen, reds.anm.), och övriga intäkter så kommer vi ändå att gå med ett stort underskott i år, för det täcker inte upp för vad vår verksamhet har kostat. Vi har lånat pengar av ATG som kommer att kvittas mot årets utdelning. Utdelningen förväntas bli mycket mindre än vad vi har lånat, skriver Fredrik Reuterskiöld.
Nerdragningarna av prispengar sker dels genom sänkningar i prisskalorna men också genom indragningar av lopp och tävlingsdagar.
– För att genomföra besparingen kommer vi att ta bort ett antal lopp från tävlingsprogrammet och sänka prissummorna i de kvarvarande loppen med 17 procent. Ett färre antal lopp innebär att vi kommer ta bort tre tävlingsdagar från det publicerade tävlingsschemat för 2020. Vi kommer i början av januari att återkomma med vilka tävlingsdagar som det gäller, skriver sportchefen Dennis Madsen på svenskgalopp.se.
I andra ändan höjs dessutom hästägarnas anmälnings- och startavgifter,.
Organisatoriskt har galoppen redan sparat. Det är nu tio färre anställda inom organisationen än för två år sedan.
Inflödet av pengar från försäljningen av Täby Galopp, vilket ska ske i flera etapper, går heller inte bra. Under 2020 kommer det enligt Fredrik Reuterskiöld inga pengar alls från den gigantiska markaffären och det som kommer in under 2021 går åt för att betala av det underskott som blir resultatet av ”lyxfällan” 2019.
– Vi har en tuff tid framför oss men vi kommer att reda ut det här tillsammans. Andra länder har gått igenom de här stålbaden och nu är det vår tur, skriver Fredrik Reuterskiöld.