Fokustema
Paralympiatravet
Läs senare

Önas Prince show – 1.10,1!

I en klass för sig!
Det spelade Önas Prince i Paralympiatravets final där han gick ifrån sina konkurrenter och vann på hejdundrade 1.10,1a/2.140 meter. En prestation som tog honom hela vägen till Elitloppet!
Av
Emil Persson
Önas Prince vann Paralympiatravets final. Idag tog han hem Ulf Thoresen Grand International. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Önas Prince vann Paralympiatravets final. Idag tog han hem Ulf Thoresen Grand International. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Per Nordströms så startsnabbe, men samtidigt så komplette sjuåring fick arbeta för att nå ledningen i en 1.07,8-öppning. En inledning som på förhand många hade spekulerat i skulle kunna sätta sina spår med ”hungriga vargar” jagandes tätt inpå, men den där inledningen påverkade inte Önas Prince för fem ören.

Varvnoteringen på 1.10,7 var inte heller något hinder. Tvärtom så avslutade han slutrundan under 1.10 och kom i mål på 1.10,1a/2.140 meter efter att sagt tack och hej då till sina konkurrenter vid utgången av slutkurvan.
Önas Prince ville så pass mycket att Chocolatier-sonen främst tävlade mot sig själv. I ren iver taktade han till i två omgångar mellan 350 till 225 meter före mål utan att det för den skulle såg ut att vara särskilt nära att bli galopp.
– Han kände att jag släppte av honom då jag hade så mycket att åka med. Han kan rumpla till ibland, men det känns faktiskt väldigt stabilt när jag sitter bakom, sade Nordström i intervju med TV12.
Önas Prince lämnade dödenstravande Kentucky River (e. Father Patrick) med fem längder vilken kom i mål på 1.10,7 och där bakom slutade Beartime (e. Pastor Stephen) trea på 1.10,9, samma notering som fyran Bengurion Jet (e. Maharajah).
– Det känns som man kan gå på moln nu. Hästen har gett oss så otroligt många fantastiska stunder och jag tror inte det är slut än. Det är nästan lika stor kärlek till den här hästen som det är till min hustru, sade Per Nordström.

Näst största segern

Triumfen värd 1,5 miljoner kronor var hästens näst största i karriären. Blott segern i Breeders Crown som fyraåring värderad till 1,6 miljoner dito har varit större.

Efter loppet tilldelades kretsen kring hästen en inbjudan till Elitloppet. Det blir tredje gången gillt och en efterlängtad chans till revansch efter fjolårets fjärdeplats.
– Det är få förunnat att springa på en sådan här häst. Det är ett unikum. Han är så klok och har fruktansvärd kapacitet. Nu när vi fått ordning på de här problemen så tror jag att han springer en 1.08-tid i en eventuell Elitloppsfinal, sade Nordström och syftade då på den lösa benbit som opererades bort under fjolåret.

Sagt efter loppet:

– Han gick kanonbra. Jag hoppades att jag skulle hinna fram till dödens innan Gocciadoro hann ut med Bengurion Jet, men han kom ut och jag fick lägga en liten extra speed. Vi hade aldrig kunnat besegra Önas Prince ändå, men det kostade lite extra kraft att lägga den speeden, sade Örjan Kihlström om Kentucky River.

– Jag är jätteglad. Han fick ett perfekt lopp, fick springa där bakom ledaren, men orkade inte riktigt hela vägen. Han är gedigen den här och vi är väldigt glada för den här tredjeplatsen, sade Helena Edlund om Beartime.

– Han travade inte så bra idag och vi får kolla upp hästen. För mig blev loppet perfekt, men de sista 400-500 meterna var han väldigt lat, sade Alessandro Gocciadoro.

Femte Grupp I-vinsten

Önas Prince tog sin femte Grupp I-vinst och han inledde som treåring med att ta hem Breeders Course och som fyraåring blev det segrar i Breeders Crown, Kungapokalen, Sprintermästaren och som äldre har han fyllt på med Paralympiatravet. Nämnas ska också triumfen i Copenhagen Cup ifjol.

Önas Prince är en son till Chocolatier och han har firat framgångar tidigare i Åbys storlopp. För åtta år sedan vann dottern Your Highness och hon har också en andraplats från 2017 och tvåa var också Chocolatiers son Extreme 2022.

Paralympia-vinnaren är uppfödd av Tomas Jonsson i Nossebro. Modern Sobra (e. Pine Chip-Tamina des Etangs), 1.17,5am/36.500 kr, startade 13 gånger och nådde en andraplats som bäst. I avelsboxen har hon förutom Önas Prince, 1.09,2ak/12.916,332 kr, lämnat ytterligare tre avkommor; Önas Royal (e. Executive Caviar), 1.14,5am/124.000 kr, Denise K. (e. Sebastian K.), 1.15,8am/43.100 kr, och ostartade Önas Q. (e. Classic Photo.

Bertil Knutsson tog mödernet till Sverige

Sobra är till hälften franskstammad och halvsyster med några goda hästar: Nisse (e. Armbro Goal) 1.13,3ak/875.850 kr, Feidippides (e. Sancho Panca) 1.15,1am/837.276 kr och Don Miguel (e. Rirstly) 1.15,5am/819.991 kr.

Tamina des Etangs togs till Sverige av framlidne Bertil Knutsson (Knutsson Trotting) och hennes dotter Sobra såldes till Tomas Jonsson i Nossebro 2015.

Från samma franska möderne kommer också Tout Ou Rien (e. Flying Irishman), vars tävlingskarriär egentligen började i december som fyraåring då han i livets andra start tog första segern. Sedan strömmade segrarna in och till slut landade Tout Ou Rien på 4,3 miljoner kronor insprunget i 2000-talets början och han var också finalist (oplacerad) i Olympiatravet.

Gèlinotte och Charlie Mills. Foto Stalltz.se

Tamina des Etangs är i sin tur en dotterdotter till storstjärnan Gelinotte! Hon vann dubbla upplagor av Prix d’Amérique, Prix de France, Elitloppet, Åby Stora Pris och Prix de Selection samt tre titlar i Prix de Paris plus en rad andra storlopp.

Önas Princes stamtavla. Källa: breedersbible.com.