Fokustema
V75 Umåker
Läs senare

V75: Guldvinnaren till Elitloppet

Motståndarna lämnade walk over – och det var inte så konstigt.
Vilket intryck Borups Victory gjorde när han vann Guldbjörken på Umåker idag!
Efter loppet kom inbjudan till Elitloppet.
Av
Mathias Hedlund
Borups Victory och Daniel Wäjersten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory och Daniel Wäjersten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Borups Victory (e. Googoo Gaagaa) kom från karriärens första Grupp I-seger i Seinäjoki Race till Guldbjörken på Umåker och om det var lite smålurigt underlag i Finland, så dansade Borups Victory på eftermiddagens oval i Umeå. Det var ett besked direkt till Elitloppsgeneralen Anders Malmrot.
– Vi har gjort vårt bästa att häst i bra författning och får vi förfrågan om att vara med i Elitloppet så vill vi det, vi hoppas att Malmrot ringer. Elitloppet är en ära att vara med i, hästen är sex år och har sina bästa år nu, sade Daniel Wäjersten i vinnarcirkeln.

Och så blev det. Ikväll bjöds Borups Victory – som elfte häst – in till Elitloppet.
– Det känns fantastiskt! Det är det största loppet man kan deltaga i som tränare och kusk i Sverige. När hästen är sex år är det givet att satsa dit. Hästen är på toppen av sin karriär och då är det självklart. Han visade idag att han är startsnabb och öppnade väldigt bra. Sedan får vi se hur två heat funkar, men hästen kan inte kännas bättre än vad han gjorde idag, sade Daniel Wäjersten till ATG Live.

Inbjudna till Elitloppet

Häst (far) – Tränare

  • Idao de Tillard (e. Severino) – Thierry Duvaldestin, Frankrike
  • Francesco Zet (e. Father Patrick) – Daniel Redén, Sverige
  • Joviality (e. Chapter Seven) – Sabine Kagebrant, Sverige
  • Hohneck (e. Royal Dream) – Philippe Allaire, Frankrike
  • A Fair Day (e. Maharajah) – Elisabeth Almheden, Sverige
  • Go On Boy (e. Password) – Romain Derieux, Frankrike
  • Horsy Dream (e. Scipion du Goutier) – Pierre Belloche, Frankrike
  • Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) – Daniel Redén, Sverige
  • Önas Prince (e. Chocolatier) – Per Nordström, Sverige
  • Capital Mail (e. Nad Al Sheba) – Gennaro Casillo, Italien
  • Borups Victory (e. Googoo Gaagaa) – Daniel Wäjersten, Bergsåker

Vägen till vinnarcirkeln blev minst sagt odramatisk. Spetsstriden var över efter 50 meter, som Wäjersten själv uttryckte det, när Borups Victory nådde fronten före Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) och Hard Times (e. Coktail Jet), medan Castor the Star (e. Maharajah) aldrig kunde blanda sig i striden om de främsta positionerna i inledningen.
– Jag ville vara med på noterna och hästen kändes jättefin bakom bilen. Han öppnade jättebra och kunde ha öppnat ännu bättre, men det var avgjort efter 50 meter. Min häst var avslappnad och fin bakom bilen, han galopperade på Solvalla ifjol då han spände sig, sade Daniel Wäjersten.

Indy Rock (e. Readly Express) bytte andra utvändigt mot dödens efter ett varv och gav rygg till Castor the Star när tempot varit 1.11,3 första 500 och 1.13,6 första kilometern.

Mitt på sista bortre långsidan lade Wäjersten in en växel till bakom Borups Victory och in i slutsvängen gick det riktigt fort. Det klarade varken Indy Rock (galopp 400 kvar) eller Castor the Star och Milliondollarrhyme (galopp 350 kvar) av, utan kastade sig i galopp.

Det kanske inte var så konstigt.

Klockan visade 1.07,0 sista 600 meter för vinnaren och var förkrossande överlägsen på 1.11,7a/2.140 meter.
– Han avslutade 1.07 idag med krafter kvar, det gick oerhört fort i sista sväng och han kändes nästan för pigg. Hästen är något alldeles extra, utan tvivel, sade Daniel Wäjersten.

Borups Victory inledde hos Robert Bergh – vann en kvarts miljon i ASVT:s Auktionslopp – innan han lämnade för Svante Båth mitt under treåringssäsongen. Efter ett år hos Svante blev först Caroline Holm i en månad nästa anhalt innan Daniel Wäjersten tog över träningen i augusti som fyraåring. 

Efter blott fyra starter som fyraåring kom det stora lyftet ifjol, där han räknade in tre andraplatser i Grupp I-lopp: Seinäjoki Race, Margareta Wallenius-Klebergs Pokal och Sundsvall Open Trot. Största segern kom i silverdivisionsfinalen i början av säsongen.

Efter andraplatsen i årsdebuten har Borups Victory nu tre raka segrar 2024, där karriärens första Grupp I-seger i Seinäjoki Race sticker ut.

Portofino enorm i dödens

I övrigt från Umåkers V75-omgång noteras:

Fredrik B Larsson håller Portofino (e. Charly du Noyer) mycket högt och visst finns det fog för det. Redan förra sommaren vann han sitt första rikstotolopp, men det dröjde till idag innan den andra triumfen kom. Och Portofino behöver verkligen inte be om ursäkt. Dödens i stentufft tempo var segerreceptet på 1.12,4a/2.140 meter i klass I.
– 1.200 blev han löpsugen och började tävlade alldeles för tidigt, men 900 kvar lugnade han ned sig och då hade vi kraft till slutspurt. Tempot hade varit högt för klassen, men jag hade en god känsla i sista sväng. Vi har väntat länge på att starta honom för han står precis inne på pengarna i klassen, vi hade en chans att kvala in till finalerna under Elitloppshelgen och vi tog den, sade Fredrik B Larsson.

***

Fjärde utvändigt, ryggresa till 200 kvar och första gången utrustad med rycktussar. Så var vägen till Coin Masters (e. Infinitif) seger i klass II-försöket över lång distans. Utvändigt ledaren gjorde urtappre From the Hip (e. Readly Express) jobbet och masserade ledande favoriten Facetime Love (e. Face Time Bourbon) mör, men fick se sig passerad av Coin Master och Frodo de Castella (e. Orlando Vici), som drog fram vinnaren i tredjespår sista 600 meterna.
– Vi har haft tuffa år. För tre år sedan var stallet på topp, men sedan har det kommit in saker som gjort att det inte flutit på. Nu är vi riktigt på gång. Jag såg att hästen satt med bra, men hade långt fram och jag blev lite paff när jag hörde referenten säga hans namn på slutet, sade tränaren Joakim Elfving.

***

Finfint stammade Mellby Lion (e. Nuncio) undan Nonpareil Kronos – helsyster till mångmiljonärerna Lantern och Going Kronos (e. Viking Kronos) – motsvarade favorittrycket i diamantstoet, sedan hon klivit iväg stabilt från springspår och körts till ledning av sin tränare Daniel Wäjersten på första långsidan. Då var loppet i princip över när Mellby Lion lätt gick undan före stallkamraten Dutchess Sun (e. Maharajah). Segertiden 1.14,0/2.140 meter var nytt banrekord.
– Jag vände mig om efter Queen Belina några gånger, men såg aldrig till henne (starkt slutvarv i skymundan från åttonde utvändigt och positionen som fyra i tredjespår på slutrundan, reds. anm.). Jag förstod att det skulle vara bra chans att få ledningen, hon har inte gjort så många voltstartslopp, men hon skötte sig bra. Hon är bra och höjer hon sig lite till hör hon till de bättre fyraåringsstona, sade Daniel Wäjersten.

***

Förra året vann han bronsdivisionsförsök över lång distans denna tävlingsdag på Umåker. Idag handlade det om silver och sprinterdistans, men resultatet blev detsamma för Madelene Wiksténs Maybach W.F. (e. Maharajah). Erik Adielsson skötte sina kort väl när han sände hästen till ledningen i en tuff öppning. Sedan dämpades farten, men när Erik bad om fartökning igen lämnade Maybach W.F. konkurrenterna till seger på nya rekordet 1.11,5a/1.640 meter.
– Distansen spelar ingen roll, det är allergin som är problemet. Man vet att det är allergi mot inomhuskvalster, så han bor ute året om. I vintras hade vi minus 44 grader som kallast, sade en glad tränare och ägare Madelene Wikstén.

***

Ingen start sedan november förra året, men någon ringrost visade inte Daniel Redén-tränade Never Mind’em (e. Propulsion). Magnus A Djuse var offensiv och körde till ledning mitt i första sväng. Tempot var tufft sedan Sandra Erikssons B.Sacamano (e. Propulsion) anslutit på utsidan på första långsidan efter en förstasväng i tredjespår. 1.11,8 var farten första kilometern, och ledaren nådde första 1.500 meterna på 1.11,7. Tufft såklart, men inte för Never Mind’em som tågade undan till plättlätt seger före en likaledes duktig B.Sacamano.
– Jag tycker inte Redéns hästar behöver lopp i kroppen, de brukar vara bra i ordning direkt, sade Magnus A Djuse.

Fakta

V75-resultat Umåker 11 maj

Rätt rad: 10–7–4–2–3–4–5
Omsättning: 95.890.954 kr
Antal system: 1.344.563 st

Att utdela:
Sju rätt: 9.116 kr
Sex rätt: 75 kr
Fem rätt: jackpot