Fokustema
Barfotatävlande
Läs senare

Nya skoregler i Frankrike

Franska förbundet drar åt svångremmen och har intagit en mer restriktiv förordning när det gäller tävlande utan skor. Någon grundläggande förändring av principen om att tävla skolöst handlar det inte om, men däremot en snävare ram än tidigare.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Frankrike stramar åt reglerna för barfotatävlande.  Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Frankrike stramar åt reglerna för barfotatävlande. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Från den 1 juli i år får en travare inte tävla utan skor mer än 15 gånger under en tolvmånadersperiod och inte räknat efter kalenderår utan löpande. Och det är fortsatt inte tillåtet att tävla barfota med varken två- eller treåringar i Frankrike.

Anledningen till den nya regeln är att kommittén för Société d’Encouragement à l’Élevage du Trotteur Français (SETF) vill undvika eventuella överdrifter.

Enligt det franska travförbundet så tävlade 52,2 procent av hästarna utan skor förra året i Frankrike och att de startade oskodda mer än sex gånger per år på grusbana. Vid jämförelse med tidigare år så tävlade 37,8 procent utan skor 2019 och siffran hade ökat till 43,7 procent två år senare.

Genom att förbjuda hästar att tävla oskodda – enligt SETF – mer än 15 gånger under en löpande tolvmånadersperiod innebär det att åtta procent (siffran är hämtad från 2023) av de startande hästarna behöver slå på skor fler gånger i framtiden. En praxis som enligt franska travförbundet är ”mer rimlig.”